От беднотията и гангстерите до "Анфийлд": Недохраненият хлапак, който заигра в Ливърпул


От беднотията и гангстерите до "Анфийлд": Недохраненият хлапак, който заигра в Ливърпул
Снимка: Getty Images

10310 0

Само преди няколко седмици 50-милионната Колумбия се сдоби с първия си роден футболист в историята, който облича фланелката на английския гранд Ливърпул. 25-годишният Луис Диас сбъдна една от големите си мечти и заигра в един от най-великите отбори в историята на футбола. Пътят на Диас до "Анфийлд" обаче не е никак розов, като колумбиецът израства в бедно семейство, заобиколено от гангстери и картели. Неговият талант и отдадеността му към футбола обаче му прокарват път към голямата сцена.

Роден през 1997 година в малкото колумбийско градче Баранкас, Луис Диас израства в беден квартал, в който луксозният живот е познат само от филмите. Детството на Диас преминава в такъв период, в който по улиците на Баранкас цари хаос и мизерия, а правилата се диктуват от гангстерските групировки и картелите, които държат всичко в околността. В онези години бедността в Баранкас достига такива нива, че деца като Луис страдат от недохранване. 

Недохраненият Диас многократно отхвърлян заради слабата си физика

Луис Диас не прави изключение: той е толкова недохранен, че физиката му е твърде слаба за футболист. Никой не иска да приеме насериозно хлапака, защото е кожа и кости. Луис Диас е отхвърлен от различни треньори заради слабата си физика. Макар да показва завидна техника с топка в крака, Луис няма шанс да пробие с физиката си. Младокът обаче не се отказва: вдъхновен от Роналдиньо, Луис опитва да копира всяко едно движение на легендарния бразиец, което е видял на видео. И скоро след това привлича вниманието към себе си.

На 19 години Луис Диас подписва първия си професионален контракт, като заиграва във втородивизионния колумбийски тим Баранкиля. Година по-късно Диас се представя много силно на местен турнир, с което си печели трансфер в елитния Атлетико Жуниор. Играейки в елита на Колумбия, Луис Диас си отваря вратата към световния футбол: много клубове следят развитието на младите играчи в южноамериканския футбол. 

Пробивът на Луис Диас във футбола

През 2019-а чудото се случва: Диас е забелязан от португалския гранд Порто, който взима младока за около 7 милиона евро. Тогава Луис Диас е желан и от руския гранд Зенит, но неговите сънародници Радамел Фалкао и Хамес Родригес, които са бивши играчи на Порто, го убеждават да подпише с португалския тим. За Диас следват две много успешни години в Порто, в които успява да изпъкне и на голямата сцена.

Луис Диас става неизменен титуляр за Порто и важна част от отбора и в Шампионска лига. Колумбиецът изиграва общо 15 мача в най-големия европейски клубен турнир, в които отбелязва четири попадения. Диас излиза срещу грандове като Манчестър Сити, Челси и Ювентус, а през този сезон Порто се пада в "групата на смъртта", където се изправя срещу Ливърпул, Милан и Атлетико Мадрид.

Да привлечеш интереса на Юрген Клоп

С изявите си Диас печели вниманието на Юрген Клоп, който решава да го привлече в Ливърпул. В последните часове на зимния трансферен прозорец мърсисайдци финализираха трансфера, като по неофициални данни Диас е струвал на "червените" около 37,5 милиона паунда + 12,5 милиона под формата на бонуси. Колумбиецът дори вече направи своя дебют за Ливърпул и дава сериозни заявки за титулярно място сред нападатели като Мохамед Салах, Садио Мане, Роберто Фирмино, Диого Жота.

Само допреди 6-7 години Луис Диас бе отхвърлян от различни треньори в Колумбия заради слабата си физика, а днес той може да се похвали, че е първият колумбиец, играл в Ливърпул. От беднотията и гангстерството, през колумбийския футбол, та чак до "Анфийлд": така изглежда пътят на едно недохранено момче с големи мечти. Луис Диас е примерът за това, че когато желаеш нещо достатъчно силно, то ще се случи - независимо от трудностите по пътя.

Автор: Стефан Йорданов

-----------------------------------------------------

Други любопитни истории за живота на футболисти, които може да прочетете в SportLive: 

Бягство от дома в преследване на мечтите: Разтърсващата история на Садио Мане

Отхвърлен и без пукната пара, а сега сред звездите на английския футбол

От прага на смъртта до върховете на английския футбол

Остаряващият голмайстор, който така и не облече националната фланелка

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички