Формула 1 през 2021: Легендарната битка между Хамилтън и Верстапен - прецедент от 47 години (ВИДЕО)


Формула 1 през 2021: Легендарната битка между Хамилтън и Верстапен - прецедент от 47 години (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4528 0

Любителите на Формула 1 станаха свидетели на възможно най-епичната битка през този сезон, а с основна заслуга за това зрелище бяха двама пилоти, които сътвориха нещо невиждано от 47 години насам. Разбира се, става въпрос за Люис Хамилтън от Мерцедес и Макс Верстапен от Ред Бул.

Хамилтън и Верстапен: Невижданият в модерната история паритет

Двамата имаха много любопитни сблъсъци през кампанията, а към края изглеждаше сякаш няма какво да спре нидерландецът по пътя към първата му световна титла. Тогава обаче седемкратният шампион Хамилтън навакса голямо изоставане и двамата влязоха в последното и решаващо състезание за годината (Гран При на Абу Даби) с равни точки - 369,5.

Двама пилоти с равни точки преди последното състезание е нещо, което не се бе случвало от 1974 година насам (важно е да се доуточни, че тогава правилата и скалата за точките са били значително по-различни). За последните 11 години пък, за 5-и случай всичко се реши в последното състезание (но в никой от предишните не е било толкова оспорвано).

И това дори не бе цялата и най-голяма драма за сезона, тъй като Гран При на Абу Даби предложи изключително зрелищен обрат. Разбира се, и там не отсъстваха дискусионните моменти, които съпътстваха целия сезон. В началото Верстапен имаше сериозни претенции, които бяха неуважени, а в края Хамилтън се чувстваше ограбен.

Драма за подобаващ край във Формула 1

Както е известно, почти през цялото време британецът водеше пред своя опонент, но катастрофа в края обърна всичко с краката нагоре за него. В крайна сметка Верстапен получи шанс и изпревари Люис в последната обиколка, в която бе с нови гуми (за разлика от опонента си).

Така 24-годишният Макс стана 34-ият шампион на Формула 1 и първият нидерландец, който завоюва титлата. Хамилтън пък не успя да изравни легендата Михаел Шумахер за най-много поредни спечелени сезони във Формула 1. Все пак той остава състезателят с най-много спечелени състезания (103).

Разочарованието за британеца обаче остана огромно. Дори се появиха слухове, че сензационно Хамилтън е приключил с Формула 1 след "грабежа" от Верстапен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички