Барселона остава с празни ръце този сезон - къде са причините


Барселона остава с празни ръце този сезон - къде са причините
Снимка: Getty Images

3589 0

Барселона отпадна на 1/4-финал в Лига Европа. Каталунците бяха отстранени от Айнтрахт Франкфурт, който показва доста добри игри в Лига Европа и заслужи мястото си в следващата фаза след двата много силни мача срещу именития си съперник. Това отпадане означава, че Барса ще остане без трофей този сезон, тъй като отборът отпадна от евротурнирите и от Купата на краля. Въпреки възраждането на каталунците под ръководството на Шави и достигането на второто място в класирането на Ла Лига, шансовете на „блаугранас“ за титлата още през този сезон са само теоретични.

Нулевият сезон лесно можеше да бъде прогнозиран, имайки предвид тежката ситуация, в която се намираше Барса след напускането на легендата Лионел Меси и Антоан Гризман. Клубът навлезе в жестока финансова криза и не разполагаше с финансовите средства да намери адекватни заместници на гореспоменатите и да попълни други слаби зони в състава. Доверието у тогавашния треньор Роналд Куман се изчерпа заради честите слаби игри на тима. Барселона изглеждаше като отбор, който всеки може да победи.

КЛЮЧОВИЯТ ХОД НА ЛАПОРТА

Ключовият ход на президента Жоан Лапорта беше назначаването на бившата звезда Шави Ернандес за старши-треньор. Мнозина смятаха, че още е рано за такова голямо треньорско предизвикателство пред легендата на каталунците.

В началото на тази година Барса загуби от Реал Мадрид в 1/2-финален мач за Суперкупата на Испания, въпреки много силната игра на „блаугранас“. Последва и отпадане на 1/8-финал за Купата на Краля от Атлетик Билбао. В първенството каталунците бяха назад в класирането и несигурни за мястото си в Шампионска лига през следващия сезон.

КАКВО ПРОМЕНИ ШАВИ

Шави тотално промени облика на Барса и направи много дълга серия от победи и мачове без загуби в Ла Лига, която придвижи отбора до второто място. Трябва да се отбележи и разгромната победа в Ел Класико с 4:0 като гост на „Бернабеу“. В Лига Европа каталунците се представяха добре, въпреки шокиращото отпадане още в групите на Шампионска лига, отстранявайки последователно Наполи и Галатасарай.

До вчера Барселона имаше шанс да спечели трофей през сезона в турнир, в който бяха фаворит, но отборът на Айнтрахт не само им даде сериозен отпор, но и тотално надиграха каталунците и в двата мача и продължават да мечтаят за трофея.

Въпреки нулевия сезон на Барса, този отбор, граден от Шави, се развива с всеки изминал мач и разполага с потенциал да постигне нещо голямо, а бъдещето с младия треньор начело изглежда светло за каталунците. Той беше разочарован след отпадането на своя отбор и от проблемите, които бяха предизвикани от нашествието на феновете на Айнтрахт в Барселона и около "Камп Ноу" - ето как коментира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички