Няма да повярвате от какво са изработени медалите на Олимпийските игри (СНИМКА)


Няма да повярвате от какво са изработени медалите на Олимпийските игри (СНИМКА)
Снимка: iStock/Guliver

943 0

Всички медали за Олимпийските игри в Токио през 2020 година ще бъдат изработени от метал, събран чрез рециклиране на електронни отпадъци, съобщиха днес организаторите на Игрите. Организационният комитет стартира този проект още през 2017 година.

Материалите се набавят от стари смартфони и лаптопи, както и от местни японски предприятия и др. Целта е да бъдат събрани 2700 кг бронз, 30, 3 кг злато и 4100 кг сребро. Според организаторите до края на март всичко това ще бъде набавено.

"Смята се, че останалите количества метал, необходими за производството на всички олимпийски и параолимпийски медали, могат да бъдат извлечени от вече дарените", заявиха организаторите.

Рециклирани метали са използвани и в предишни години за Игрите, включително в Рио, където около 30% от среброто и бронза в медалите бяха от рециклирани материали. Дизайнът на медалите за Токио 2020 ще бъде разкрит по-късно тази година.

Междувременно един от олимпийските шампиони на Русия бе принуден да върне медалите си. Причината и повече подробности - вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


От двете страни на "Дерби д'Италия": Кои футболисти играха за Интер и Ювентус?

"Дерби д'Италия" между Интер и Ювентус е най-чаканият мач от феновете на Серия А. За 242-ри път двата гранда...

Реклама

Най-четени новини


виж всички