Разпънат между парите и морала: Емилиано Сала


Разпънат между парите и морала: Емилиано Сала
Снимка: Getty Images/Guliver

3419 0

Преди малко повече от две седмици футболният свят бе разтърсен от поредния трагичен инцидент. Аржентинецът Емилиано Сала изчезна при самолетна катастрофа, а единствената причина футболистът да не се определя като загинал, е тялото му, което към момента остава неоткрито - или неразпознато.

Тази сутрин стана ясно, че от дъното на Ламанша е било извадено тяло, за което не се съобщава дали е на Сала или на пилота, който е управлявал самолета. Тялото ще бъде пренесено в Портланд, където се очаква да бъде разпознато. Вчера обаче бе съобщена далеч по-потресаваща новина, поне от морална гледна точка: Нант пожела да получи трансферната сума за Сала от тима на Кардиф, възлизаща на стойност 15 млн. паунда.

Коментар на редактора:

Обикновено сме свикнали да виждаме парите да властват над човешкия живот в криминалния контингент. Там често се наблюдават случаи, в които смъртта, заедно с морала, бързо се загърбват и мисълта е само една - за пари. Тъжно ми е да го призная, но подобни действия наблюдаваме и в случая "Сала". А това е меко казано грозно и недопустимо, за който и да е спорт.

Още неоткрит, Емилиано бе разпънат между два отбора и две държави. Там някъде, между Франция и Великобритания - в студените води на Ламанша. И докато близките на Сала все още го опяват, двата клуба, забъркани в трагичния инцидент, вече говорят за пари. Тема, която някак не се вписва в последните седмици.

Емилиано Сала се превърна в рекордна покупка за "сините птици" от Южен Уелс, а сумата (15 млн. паунда) със сигурност не е малка за отбори от калибъра на Кардиф и Нант. Споразумение между двата клуба има, това е факт. Но друг съществен факт е, че Сала дори не успя да достигне до бреговете на Великобритания, за да се срещне с новите си съотборници.

Няма спор, че казусът около трансферната сума трябва да бъде разрешен, но при такава трагедия... сякаш може да се отложи във времето - дори е силно препоръчително. Варианти много: от това двата отбора да си поделят сумата, до предложения 15-те млн. паунда да отидат за семейството на Сала и издирването на самия футболист, което в последните дни се спонсорира единствено от средствата на доброжелатели.

Случаят "Сала" ни показа нагледно как подобни трагедии се потъпкват, вместо да обединяват спортната общност. Емилиано Сала бе грозно разпънат между многомилионните хартийки и човешкия морал. И докато тялото на аржентинския футболист все още се води за изчезнало, а мъката на близките не стихва, следва да се запитаме: дали не сме изгубили подобни закърнели ценности като нашия морал и съвест?

Автор: Стефан Йорданов


Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички