Евелина Николова - от школата на сумото до тепиха на Олимпийските игри в Токио


Евелина Николова - от школата на сумото до тепиха на Олимпийските игри в Токио
Снимка: БФБорба

3432 0

Олимпийските игри в Токио 2020 вече са в разгара си! Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. На XXXII летни олимпийски игри България е представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ЕВЕЛИНА НИКОЛОВА - БОРБА СВОБОДЕН СТИЛ КАТЕГОРИЯ ДО 57 КГ.

Евелина Николова е родена в Петрич през 1993 г. Любопитното е, че като девойка освен с борба се занимава и със сумо, като дори има бронзов медал от европейското първенство в този спорт. Тя се прочу през 2015 г., когато взе бронз от световното първенство в Лас Вегас, като в срещата за трето място победи Панг Кяну от Китай. Същата година взе бронз и от Европейските игри в Баку.

През 2019 г. тя стигна финала на европейското първество в Букурещ, но загуби от представителката на Украйна Ирина Хусяк. През 2021 г. тя смени категорията и вече при 57-килограмовите взе бронзов медал на шампоната на Стария континент във Варшава.

Пътят към Токио 2020

Евелина Николова спечели квалификацията в Будапеша, като победи Альона Колесник от Азербайджан, Вероника Чумикова от Русия, Бедиха Гюн от Турция и Алина Хрушина от Украйна, за да получи право да участва в Токио.

Конкуренцията

Честта на домакините от Япония ще защитава световната шампионка в тази категория Рисако Кавай. 26-годишната боркиня смени категорията си, след като в Рио де Жанейро взе златния медал в категория до 63 кг, а в тази категория има и две титли на Азия. При 57-килограмовите тя спечели световната титла, както и шампионата на Азия през миналата година.

Тук е и 23-годишната китайка Ронг Нингнинг, която завърши втора на световното първенство в Нур Султан и има две титли на Азия в категории до 59 кг (2018) и до 57 кг (2019).

Сериозно име е и европейската шампионка Ирина Курачкина, която освен това има титла от Световната купа в Белград през 2020 г. и златен медал от Европейските игри в Минск през 2019 г., както и два бронзови медала от световни първенства. Друга от фаворитките е нигерийката Одунайо Адекуоре. "Танцуващата пантера", както е наричана, има два златни медала от Игрите на Британската общност и е световна вицешампионка в категория до 55 кг от Париж 2017.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички