Румъния


Румъния
Снимка: Sportlive.bg

1338 0

Евро 2016: „Желязната” защита на Румъния

Румъния показа най-добрата защита по време на евроквалификациите. Пет победи и пет равенства, оставиха румънците на 2-то място зад Северна Ирландия. Румъния демонстрира най-добрата защита в квалификациите и допусна само 2 гола. В крайна сметка равенството като гост на Гърция им коства първата позиция в групата.

Ангел Йорданеску  кара третия си престой начело на Румъния. Първо той води отбора в периода 1993г. -1998г., като това е най-успешния му период, достигайки до ¼ финалите на Световното първенство в САЩ’94, а пред 1998 побеждава Англия по пътя за 1/16 финалите във Франция’98. Вторият му престой е от 2002г.,  но не успява да класира отбора за Евро 2004  и се връща към клубния футбол.

През 2014,  Йорданеску се завръща като треньор на Румъния, след като 8 години е бил без отбор. Стартира с победа над Северна Ирландия с 2:0. Отборът завършва без загуба в квалификационната група.

Северната ни съседка се класира четири пъти на финали на Евопейски първенства, но на  три пъти – 1984г., 1996г. и 2008г. отпадаха още в груповата фаза без да запишат победа. В Евро 2000 , последно за поколението на Петреску- Попеску – Мунтеану – Хаджи , успяват да завършат в групата на второ място, след победа над Англия с 3:2, но са спрени от Италия на четвъртфиналите и така отпадат от надпреварата.

Атакуващият полузащитник Александру Максим, играе за Щутгарт, които имаха ужасен първи полусезон в Бундеслигата. Суонзи имаше оферта през януари за него на стойност 5 млн. паунда, но тя беше отхвърлена. Александру играе като „десетка“ и с помощта на своя дрибъл и боравенето еднакво добре с двата крака, улеснява атаката на Румъния. Клаудиу Бумба играе като ляво крило за Апоел Тел Авив и има звездна кариера в юношеските отбори на Румъния до 17 и 21 години. Преминава в Рома под наем от Търгу Муреш, където търпи развитието си, но след една година се завръща в родния клуб. Прави своя дебют срещу Гърция и въпреки, че избира да премине в Израел по финансови причини, то е много вероятно, това да бъде само трамплин за връщането му към елита на Европейските отбори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички