Австрия


Австрия
Снимка: Sportlive.bg

1016 0

Австрия разчита на „Бундеслигата” на Евро 2016

Както Албания, така и Австрия приветстваха предложението на Мишел Платини за увеличаване на броя на участниците във финалите от 16 на 24. Австрия се класира за първи път посредством квалификации. Предишното им участие на Европейско първенство е от 2008г., когато заедно с Швейцария бяха домакини на форума. Тогава австрийците отпаднаха в груповата фаза, след загуби от Хърватия и Германия, а единствената им точка дойде след равенство 1:1 с Полша.

Печелейки 9 от 10 срещи , Австрия завърши безапелационно на първо място в своята група. Единствената точка, която загубиха беше в равенството като домакин  1:1 с отбора на Швеция. Двете победи над Русия с по 1:0, бяха от решаващо значение за класирането им, но най-доброто им представяне беше срещу отбора на Швеция с категоричното 4:1.

Марсел Колер е бивш халф на Швейцария, който прекарва цялата си кариера в отбора на Грасхопърс. Печели титлата на Швейцария седем пъти, преди да се оттегли от състезателната си кареира и да продължи като треньор. Като треньор печели титлата със Сейнт Гален и Грасхопърс. Кариерата му продължава в германската Бундеслига начело на Кьолн, но след само седем месеца е уволнен,  след изпадането на отбора във Втора Бундеслига. Престоят му в Германия продължава начело на Бохум, където остава до 2009г.

След две години без отбор, той изненадващо е назначен за старши треньор на отбора на Австрия. Той има щастието да работи с част от футболистите, които стигнаха полуфиналите на Световното първенство за юноши до 20 години през 2007г. Селекционерът включи цели 15 футболисти от първа и втора германска Бундеслига в групата си от 24 футболисти за Евро 2016.

Ветеранът в атаката на Австрия Марк Янко, вкара седем гола във всички двубои, а звездата на тима Давид Алаба добави още четири.

Само на 23 години, Давид Алаба е страхотен играч, който се конкуриа с Жорди Алба за титлата най-добрър ляв бек в света. Разликата между давамата е, че Байерн Мюнхен използват Алаба не само от ляво на защитата, а още като централен полузащитник, както и дори в ролята на плеймейкър.

Капитанът на Австрия, Кристиян Фукс, който стана шампион на Англия с отбора на Лестър, играе като ляв защитник в състава на Колер, докато Алаба е използван като халф, където визията му, борбеността му, високото темпо което поддържа, го прави най-важният играч в състава. Последните четири години Алаба е обявен за футболист на годината в Австрия, печели три дубъла в Германия с отбора на Байерн Мюнхен, Шампионската лига и Световното клубно първенство.

Марсел Сабицер е бърз, с нюх към гола, играещ като ляво крило. Използва страхотната си техника, съчетани с отличните пробиви, които го правят полезен както на крилото така и в центъра на халфовата линия.На 18 годишна възраст той беше свързван с преминаване в Манчестър Юнайтед и Ювентус, но той преминава в отбора на Ред Бул Лайпциг, защото се страхува, че ще бъде закотвен на резервната скамейка, ако премине в някой гранд. Последният сезон, той е пратен под наем в австрийският Ред Бул Залцбург,  където той вкара 19 гола в 33 срещи, като с това си постижение той отново е в полезрението на грандовете от цяла Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички