Евро 2016: Ще успее ли Франция да стартира убедително срещу Румъния?


Евро 2016: Ще успее ли Франция да стартира убедително срещу Румъния?

1306 0

Евро 2016 най-накрая започва, като в петък вечер на "Стад дьо Франс" един срещу друг се изправят домакина на шампионата Франция и северната ни съседка Румъния - двубой, който всички очакват "петлите" да спечелят с лекота.

Това обаче със сигурност няма да е така, защото възпитаниците на Анхел Йорданеско изиграха отлични квалификации за първенството. В 10 мача те записаха 5 победи, 5 равенства, не допуснаха нито едно поражение, а в същото време допуснаха едва 2 гола - най-доброто постижение в тази фаза.

През това време Франция игра само приятелски мачове, а към това можем да добавим и предстартовата треска, която със сигурност може да повлия негативно на все още младата селекция на Дидие Дешам.

Като стана дума за треньора на "петлите", именно неговото име е най-коментираното в последните седмици. Той направи няколко много (меко казано) спорни избора за своя състав, включвайки състезаващия се в Мексико Андре Пиер Жиняк за сметка на някой измежду Алешандре Лаказет, Кевин Гамейро, Хатем Бен Арфа и дори Карим Бензема. Липсата на Адриен Рабио също повдига вежди и, ако Франция се провали на домашния си форум, вината ще се стовари изцяло върху Дешам.

Новини от двата отбора

Въпреки че Франция има страхотен състав, "петлите" са без част от своите основни футболисти. Рафаел Варан се контузи в навечерието на финала на Шампионска лига и пропуска турнира, в който се очакваше да е титуляр до Лоран Косчелни. Мамаду Сако, който беше оправдан за употреба на допинг, не беше реабилитиран и също остана извън състава. Жереми Матийо, Матийо Валбуена, Ласана Диара и Дебюши също отпаднаха от състава.

В настоящата селекция на Дешам единственият липсващ е Кингсли Коман, който има леки проблеми с прасеца и с неговото състояние най-вероятно няма да се рискува.

За Румъния по всяка вероятност като титуляр ще излезе Козмин Моци, докато Клаудио Кешеру и Андрей Препелица ще останат на резервната скамейка. Нападателят на Лудогорец има проблеми с контузия, но въпреки това Йорданеску му гласува доверие на Европейското първенство по футбол. През седмицата в лагера на северната ни съседка имаше няколко контузии, но всички са налични за първата среща.

Факти преди двубоя

Франция няма загуба от Румъния в последните 10 мача (5 победи, 5 равенства), но в 4 от последните 5 срещи се стигна до равен резултат.

Последната победа на Румъния над Франция е от април 1972 година, когато в Букурещ северната ни съседка печели с 2:0.

Франция е печелила двата последните турнира, на които беше домакин - Евро 1984 и Мондиал 1998. И двата турнира "петлите" почнаха с победа.

В 7-те си мача на "Стад дьо Франс" на голям турнир Франция има 6 победи и 1 равенство.

В последните две издания на Европейското първенство Франция страда сериозно, а в последните си 8 мача в 5 от тях не съумя да отбележи.

Румъния никога не е печелила откриващ двубой на Европейски шампионат.

Дидие Дешам беше капитан на последния отбор на Франция, който спечели Европейската титла (2000).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички