Само в SportLive! Войнов разкритикува остро подмладяването в националния отбор и отсече: България ще счупи каръка със завръщането на „Васил Левски“


Само в SportLive! Войнов разкритикува остро подмладяването в националния отбор и отсече: България ще счупи каръка със завръщането на „Васил Левски“
Снимка: Facebook / BulgarianNationalTeam

3407 0

Националният отбор на България приема Литва в 6-ия си мач от евроквалификациите в Група „G“. Селекцията на Младен Кръстаич загуби шансовете си за класиране на Евро 2024 в Германия. В събота „лъвовете“ се завръщат на Националния стадион „Васил Левски“ и ще се хвърлят и за слагане на край на серията от 7 поредни срещи без победа – в квалификации и контроли.

В първия двубой помежду си в Каунас двата тима завършиха 1:1, като националите ни играха над 70 минути с човек повече, но не успяха да стигнат до пълен обрат. Сблъсъкът между „трикольорите“ и литовците се очертава като битката за предпоследното място в групата. Двата отбора са с по 2 точки, като България заема 4-ото място, а Литва 5-ото.

Бившият национал и участник на Мондиал 1974 в Германия Войн Войнов се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg преди мача с Литва. Легендарният офанзивен халф на Левски говори протичащия процес на тотално подмладяване в състава на „лъвовете“, предприет от селекционера Младен Кръстаич.

Ето какво сподели Войнов пред медията ни: 

- Г-н Войнов, предстои мач с Литва. Националният отбор на България ще постигне ли победа най-накрая в евроквалификациите?

- Всички се надяваме да спечелим най-накрая. В интерес на истината нямахме малко и шанс в предишните мачове. Късметът ни изневери, въпреки че ние сме си виновни, че докарахме нещата до тук.

Аз искрено искам да победим в този мач, защото е много важен и за самочувствието на футболистите. Когато победиш, самочувствието ти се вдига и играта става по-добра. Вярвам, че можем да спечелим тази среща.

- Защо според Вас вече в 7 поредни двубоя „лъвовете“ не познават вкуса на успеха?

- Знам колко е неприятно. Не ми се мисли, че ще продължи изобщо тази серия. Знам колко е трудно и на треньора, и на момчетата, и на цялото ръководство. Ясно е, че когато участват много състезатели, намалява се силата на отбора. Не е този колектив, който може и е нужно да се направи. Но и треньорът е длъжен да опита.

На този етап не успяваме да го направим както трябва най-доброто за нашия отбор. За мен огромното текучество е най-големия проблем в националния отбор.

- Постоянните повиквателни за нови дебютанти и непрекъснатите ротации в състава ли визирате?

- Това можете да го напишете дори и с големи букви. Мисля, че е една от най-големите причини.

- Какво е мнението Ви за тоталното подмладяване в националния тим – одобрявате ли го?

- За мен в националния отбор не трябва да се говори за подмладяване. Там е необходимо да играят тези, които са в най-добра спортна форма, независимо от възрастта им.Това е национален отбор, не е клубен отбор, който тепърва се иска да се изгражда.  При тях може да се чака 4-5 години.

Считам го за изключително грешна политика. Това е като малко извинение. Аз вярвам само в това, че в момента трябва да играят тези, които заслужават. Не резервите по отборите си. Когато се докажеш в клубния си тим, ти трябва да заслужиш доверието и фланелката, с която да защитаваш честта на нацията.

Резултатите също го показват, че не е правилно.

Виждаме в другите отбори какви футболисти играят, на по колко години са и са най-добрите в съставите си. Да не ги казвам всички – и в Хърватия, и в Аржентина, и в Испания и много други.

- Как си обяснявате тези неспиращи нови повиквателни и липсата на каквато и да е яснота около титулярния състав преди всеки мач?

- Не е добре. Предполагам, че треньорът има най-добро желание да победим и да излезе с най-доброто. Мисля, че няма такъв наставник, който ще пусне някой, който не е в по-добра форма от другия.

Голям минус за нашия отбор са тези постоянни ротации и смени. Поради тази причина не се и получава това, което искаме.

Още веднъж ще подчертая, че много желая и искам да победим Литва.

- На практика шансовете за класиране на голям форум отново се изпариха, в случая за Евро 2024.

- Не ми се иска да го казвам, но на теория имаме някакви шансове. Наистина по-скоро отново няма да се класираме, макар че това не трябва да се казва особено на футболистите. Това ние си го знаем.

Ние пък сме в такава ситуация, че за нас няма кой знае какво значение. Ясно е, че сме отпаднали, но пък сме длъжни да играем за България и страната си, защитавайки нашите ценности.

- Проблемите също застигат избраниците на Младен Кръстаич един след друг. Ще се отрази ли още повече в събота отпадането на няколко играчи заради контузии?

- Това е национален отбор. Няма тим, в който да играят всички най-добри състезатели. Не трябва да е някакво извинение или минус за нашия отбор. Естествено, че е неприятно, но ако погледнем и другите отбори не само в нашата група, а при най-силните тимове, винаги по двама-трима от най-добрите липсват. За мен това не е проблем.

Освен това при нас няма кой знае каква разлика в качествата и класата на нашите футболисти. Най-важното е да излязат мобилизирани и концентрирани и да бъде написано с големи букви ДИСЦИПЛИНИРАНИ на терена.

- Как ще коментирате разразилата се изключително неприятна ситуация с Йоан Стоянов, който не успяваше да се присъедини към националите ни от Израел?

- Неприятно е. Там има война. Жалко е за момчето. За всеки от нас, който се постави на негово място, ще бъде голяма трагедия. Дай Боже всичко да се оправи и да спрат тези войни, защото вече ни омръзнаха на всички.

- В предишния мач с Литва завършихме наравно като гости, макар че бяхме с човек повече. Сега ще ги бием ли?

- Аз мисля, че е реално да ги победим. Можем да го сторим. Дай Боже да има и малко повече публика, защото всички знаем, че футбол не се играе пред празни трибуни. Дано да отидат повече хора на Националния стадион, въпреки че сме в такова състояние. Все пак става въпрос за националния ни отбор и нека да отидем да ги подкрепим.

Аз знам, че се помага на човек, когато е болен. Когато е здрав, няма смисъл да му се притичаш на помощ.

- Може ли завръщането на Националния стадион да бъде на късмет и националите ни да счупят каръка?

- И аз така мисля. Дори ми взехте думите от устата. Дай Боже това да е някакъв прелом и да започнем да побеждаваме.

- Литовците ще бъдат съперник, срещу който „лъвовете“ ще трябва и да доминират в играта. Разполагаме ли с футболисти за подобен стил?

- Дори и да не доминираме, инициативата трябва да бъде в нас. Според мен трябва мното рядко да им разрешаваме да играят и да владеят топката. Когато го имаш това предимство, убиваш и самочувствието на противника. Сигурен съм, че нашите ще наложат темпо и ще бъдат много по-активни от противника ни.

- Колкото и неприятно да звучи, може ли да се каже, че този мач е битката за последното място в групата?

- Горе-долу се очертава така. Не ми се иска да го казвам, защото не е добре за българския футбол, но на практика точно това се получава. За пореден път ще си пожелая да излезем победители от предстоящия мач с Литва.

- Оптимист ли сте, че поне няма да завършим последни в края на квалификационния цикъл?

- Вярвам, че няма да сме последни, защото все пак България е била много по-напред в годините, били сме и в тройката и т.н. Като бивш футболист много желая да побеждаваме и да сме малко по-напред, защото не заслужаваме да сме толкова назад.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SportLive! Емил Велев-Кокала: Йоан Стоянов помоли БФС да му съдейства за самолет, възможно е да го мобилизират в армията на Израел!          

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ВОЙН ВОЙНОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички