Само в SportLive! Сашо Станков: Някои хора забравят, че доскоро критикуваха БФС, а сега стават най-големите адвокати на централата


Само в SportLive! Сашо Станков: Някои хора забравят, че доскоро критикуваха БФС, а сега  стават най-големите адвокати на централата
Снимка: Ilian Telkedzhiev LAP.bg

18870 0

Националният отбор по футбол на България направи 1:1 срещу Сърбия в квалификация за Евро 2024, като „лъвовете“ дори изпуснаха победата срещу фаворита в групата. „Трикольорите“ заемат предпоследното място в Група „G“ със скромния актив от 2 точки след 4 изиграни мача.

Бившият селекционер на младежкия национален отбор на България Александър Станков се съгласи да коментира пред SportLive.bg равенството със Сърбия, нивото на представителния тим на страната ни цялостното състояние на родния футбол.

Ето какво обяви Станков пред медията ни:

- Г-н Станков, националите изненадаха мнозина с равенството срещу Сърбия, макар че на практика представителният тим на страната ни изпусна победата срещу фаворита в квалификационната ни група за Евро 2024. Очаквахте ли да успеем да се противопоставим на селекцията на Драган Стойкович, която беше и в осакатен състав?

- От много години България играе добре срещу силните отбори. Не бих казал, че съм изненадан, но в крайна сметка тези проблясъци, които ги показва националният отбор, не са тенденция. Просто става въпрос за мимолетни проблясъци, а нивото е ясно. То не се променя.

Фактите и голата статистика говорят, че в момента сме на доста ниско ниво. Визирам футбола ни като цяло, а не само националния отбор. Лицето обаче е представителният тим на страната.

Приравняваме се до отбори от класата на Люксембург, даже не бих казал и Албания, защото албанците в момента имат по-позитивни резултати. Пак ще кажа, че това ни е нивото и не е изненада за никого.

В крайна сметка момчетата направиха добър мач. Сигурен съм, че всички дадоха максимума от възможностите си. Това е добре за самите футболисти.

Критиките ми не касаят момчетата, които нямат никаква вина за случващото се в българския футбол. На всички е ясно откъде идва вината.

- Все пак откъде идва тази вина?

-За мен най-вече от начина, по който се ръководи българския футбол. На всичкото отгоре се търси вината някъде другаде, но не и в самите тях.

Не мога просто да повярвам, че до такава степен е деградирало нашето общество, че такива неща се случват не само във футбола, а изобщо. Хора дават такива коментари, които главата ми не може да ги побере. Просто те забравят, че доскоро са критикували БФС, а сега изведнъж се обръщат на 360 градуса и стават едва ли не най-големите адвокати на ръководството на футболния съюз.

- Кого имате предвид, Георги Иванов – Гонзо ли?

- Той си знае много добре. Не искам да споменавам точни имена. Просто жалка е картинката! Главата ми наистина не го побира, че много често го виждаме в нашето общество, а не само във футбола – довчера си плюл по някой, а след кратък период от време едва ли не се целуваш с него. Това не мога да го приема. Значи, в нашето общество в момента думите чест, достойнство и искреност просто вече нямат никакво значение.

- Не посочвате конкретно името на техническия директор на БФС, но какво е мнението Ви за скандала, който се разрази между него и фенове на стадиона в Разград и последвалото му изказване?

- Какво да кажа? Жалко е! Просто е жалко! Не знам как да го нарека с точните думи – да търсиш някъде другаде проблема и да си си зарил главата като щраус, и да не виждаш какво се случва всъщност около теб. Пак ще кажа, че това е жалка картинка!

Да обвиняваш, че някой би  платил на феновете да викат срещу футболния съюз е просто най-малкото смешно.

- Споменахте Люксембург, който се считаше за футболно джудже, но ако погледнем класирането в тяхната група, отборът им изглежда с добри теоретични шансове за Евро 2024. Защо ние дълбаем дъното, а такива тимове са във възход?

- Не знам доколко си запознат, но доколкото знам в Люксембург направиха една много сериозна стратегия за развитието на футбола в своята малка страна. Резултатите от нея обаче се виждат. Естествено, те едва ли някога ще постигнат страхотни резултати, но е ясно, че има подем във футбола им.

В България от много години се тъпче на едно и също място. Всички знаем къде са проблемите. Много е интересно, че някои хора не ги виждат и казват, че се работи страхотно и едва ли не сме отличници във всяко едно отношение. Всичко се вижда по резултатите.

Най-лесно е да си измиваш ръцете с клубове и какви ли не други неща, за да не виждаш проблемите в себе си, подчертавам отново.

Ако нещо не се промени, ще слезем още по-надолу. Убеден съм в това. Адмирации за момчетата, взели участие при равния със Сърбия. Но скоро ние ще се радваме, ако направим равен и с Малта. Не знам докъде ще стигне това безочие в българския футбол. А най-лошото е, че всички виждат проблемите, но когато опре ножът до кокала, клубовете и хората вътре във футбола изпитват някакъв страх, че може да им се случи нещо негативно. Поради тази причина не взимат и отношение в определящи моменти, както би трябвало да се случва.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Сашо Станков за Кръстаич: Мисли, че е открил айряна, а България е някакъв аматьорски отбор

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Легенда съсипа националите и Кръстаич за изпуснатата победа срещу Сърбия

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички