Само в SportLive! Георги Василев – Гочето: Лудогорец няма да е шампион! ЦСКА играе по-привлекателно от миналия сезон, нрави се на феновете


Само в SportLive! Георги Василев – Гочето: Лудогорец няма да е шампион! ЦСКА играе по-привлекателно от миналия сезон, нрави се на феновете
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

20046 0

Първенството в Първа лига през този сезон е доста интересно. Лидер в шампионата е Локомотив Пловдив, а негов подгласник е Черно море. Поне към момента предпоставките за край на тоталната хегемония на Лудогорец са налице с оглед на колебливото представяне на разградчани.

Знаменитият български треньор Георги Василев – Гочето се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg за развитието на шампионата. Генерала, който изведе Етър ВТ до историческата титла за „болярите“ през сезон 1990/1991, говори и за състоянието на отбора от старопрестолната ни столица. Гочето е в историята на българския футбол и със спечелените шампионски титли с Левски и ЦСКА.

Той прогнозира, че Лудогорец е напът да бъде детрониран след 12-годишната си тотална хегемония. Опитният специалист, който за последно заемаше поста спортен директор в Етър, сподели мнението си и за представянето на „червените“ и „сините“, както и за други актуални теми около първенството ни.

Ето какво обяви Генерала:

- Г-н Василев, какво е мнението Ви за развитието на първенството в Първа лига до момента и изненадан ли сте от факта, че Локомотив Пловдив и Черно море заемат първите две места в класирането?

- Първенството ни е много интригуващо и любопитно през този сезон. Дълги години не сме виждали толкова интересен шампионат. Отборите, които традиционно са във втората част на първите места, сега са върха. Те са водачи и като игра, и качество в представянето си. Демонстрират и характер. Показват, че са с претенции да нарушат това статукво.

В резултат на това и Локомотив Пловдив, и Черно море играят много силен и постоянен футбол. Колкото и да се очаква някой нещо да се провали, засега вървят много добре и апетитът идва с яденето, както казват хората. Мисля, че в тях вече е залегнала тази амбиция и цел за постигане на най-високия връх.

Оттам зад тях следват така наречените традиционни кандидати – Лудогорец, и ЦСКА, и Левски. Не са никак малко 5 отбора в нашето първенство, които да се борят за първите места и шампионската титла. Това си е богат избор.

- Реално ли е наистина да се стигне до изненада и Локомотив Пловдив или Черно море да се превърнат в отбора, който да спре тоталната хегемония на Лудогорец?

- Защо не? Има доста такива случаи в нашата история и появяване на отбори като Етър ВТ, Берое и Локомотив Пловдив, които са ставали шампиони. Важното е това да бъде постоянно и традиционно, а не само временно.

- Лудогорец не се представя на познатата висота у нас през тази кампания. С оглед на това смятате ли, че е възможно след 12 години България да има нов шампион, независимо кой ще седне на трона на разградчани?

- При Лудогорец има голямо окастряне на качествения им състав. Те разполагаха с много силни футболисти и отбор. Мисля, че полека-лека минаха да едно друго ниво и русло. Вече не са и достатъчно силен дразнител за останалите отбори. Няма я и тази увереност от предишните години, че Лудогорец ще е шампион. Мисля, че тази година няма да спечелят титлата.

- Точно кой отбор прогнозирате, че ще успее да детронира разградчани?

- В рамките на тези 5 отбора, които Ви споменах, всеки е с амбицията да стане шампион. Едните са с много голям емоционален интерес към спечелването на титлата и непостигнали досега такъв голям резултат, визирам Черно море. Локомотив Пловдив дълго време не ставал шампион след първия си триумф.

Другите отбори са 12 години далеч от първото място. И ЦСКА, и Левски вече имат вече отбори, а и футболът ни на клубно ниво е на добро ниво в момента.

- Какво е мнението Ви за представянето на ЦСКА, което се подобри значително след неубедителния старт на първенството? Допада ли ви стилът на „червените“?

- ЦСКА има доста разнообразен състав с добри изпълнители. През миналата година се бориха до последно за титлата, но за разлика оттогава играта не беше това, което е сега. В момента тя е по-агресивна, по-разнообразна и по-интересна. Мисля, че ЦСКА се нрави и на привържениците си като игра.

- Каква е оценката Ви за ситуацията в Левски?

- Левски са много силен отбор. Няма спор в това. При Левски имат интересни, специфични изпълнители, които при определено развитие на терена и поведение от страна на противника, който евентуално, ако подцени тяхната тактика и начин на игра, ще си създадат доста ядове с тях.

Разполагат с интересни играчи. Когато обаче стане въпрос за някой добър футболист, веднага се появяват съобщения и недомлъвки, че ще се продава. Това може да създава едно голямо колебание от една страна, а друга може да е стимул за игра у тези изпълнители.

- Според Вас закономерен ли е резултатът от Вечното дерби?

- Мисля, че е съвсем реален на фона на играта на двата отбора.

- Какво е мнението Ви за представянето на Етър ВТ, където за последно бяхте и спортен директор и ще се успее ли отборът да запази елитния си статут ?

- Ако говоря за сега, нещата са само неприятни. Надявам се, че всичко ще се подобри. На този етап не може да кажеш нищо добро.

По време тази пауза новият треньор ще има възможност да опита да промени нещо и да видим нещо по-интересно. Към настоящия момент с много голям процент сме с единия крак във Втора лига. Иначе за преименуване на първенства имаме богат речник.

- Защо в България треньорите се сменят като носни кърпички и държим лидерството по този негативен показател в Европа от началото на сезона?

- По-лесно е по този начин да се оправдае неуспехът. Треньорът е бушон. Когато го назначават не мислят много. С лека ръка слагат човек, а после след 1-2 месеца се разочароват. Няма някаква трайна и последователна работа в подхода към един човек – да преценят доколко има възможности, ще се справи ли с тази задача. В отделните отбори в Първа лига не всеки може да пасне, защото клубовете са на различно ниво.

- Има ли разлика в толеранса и търпението към българските и чуждестранните специалисти и на какво се дължи тя според Вас?

- Не знам. Сигурно тук е въпрос до търпение, толеранс и финансови възможности. При чужденците неустойките за евентуална преждевременна раздяла са по-големи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Генерала: Оптимист съм за мача с Литва, но трябваше да обявят, че в националния отбор се прави експеримент

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички