Ексклузивно в SportLive! Емил Велев – Кокала отсече: Бих поел националния ни отбор, но Кръстаич да си завърши квалификациите


Ексклузивно в SportLive! Емил Велев – Кокала отсече: Бих поел националния ни отбор, но Кръстаич да си завърши квалификациите
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

4780 0

Националният отбор на България продължава да дълбае дъното, след като в събота загуби от Литва с 0:2 и се закотви на последното място в евроквалификационната  ни Група „G“. По този начин „лъвовете“ ни не познават в 8 поредни срещи, включително и в контроли.

Сега „трикольорите“ ще гостуват на Албания в приятелска среща. Албанците са напът да се класират за участие на Евро 2024.

Бъдещето на националния селекционер Младен Кръстаич е поставено на карта. Дори вече се спекулира, че мачът в Тирана ще е последен за него начело на държавния ни тим.

Емил Велев – Кокала се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно представянето на „лъвовете“, като изрази мнението си за бъдещето на Кръстаич. 61-годишният специалист, който е последният треньор, извел Левски до шампионската титла, призна, че би станал селекционер на националния ни отбор, ако получи покана от БФС. Кокала сподели, че е готов да приеме предизвикателството, но след края на квалификациите за Евро 2024. Той обаче не вярва, че от родната футболна централа ще се обърнат към него.

Ето какво обяви Кокала пред медията ни:

- Г-н Велев, какво е мнението Ви за катастрофата срещу Литва и трябва ли Младен Кръстаич да продължи да води националния отбор на България?

- Аз съм си споделил вече мнението за треньора . Взима млади футболисти, подмладява отбора. Това е добре, но все пак имаме отговорност пред българското спортно общество, че националният отбор трябва да изглежда добре.

Очаквах победата срещу Литва да е задължителна. За съжаление обаче не успяхме да направим нищо съществено.

- Изкопахме ли вече дъното или има още накъде да се дълбае?

- Всъщност след като загубихме шансове за класиране, не е от толкова голямо значение дали ще си последен или предпоследен. Проблемът е какво ще се прави за в бъдеще за националния отбор, защото все още не е изграден гръбнак, а около него да има и опитни футболисти, и млади играчи.

Може би следващият треньор ще трябва да се справи и с тази задача. Има по-опитни футболисти, които може би беше нужно да бъдат повикани – Георги Костадинов, който играе редовно например. Дори очаквах, че Йоан Стоянов ще играе, защото досега във всичките срещи на отбора си в Израел е играл като титуляр. Други играчи, които също играят редовно в отборите си в чужбина, не бяха повикани.

- Очаквате ли контролата с Албания наистина да се превърне в последния мач на г-н Кръстаич начело на националите, каквито слухове се завъртяха в пространството?

- Нямам представа. Човекът си има договор. Все пак е чужденец. След като има договор и беше запитан дали ще си подаде оставката, той каза, че няма да го направи. Вижда напредък в отбора. Предполагам, че ще остане и след този мач.

- Според Вас той ще завърши поне квалификационния цикъл за Евро 2024.

- Така е редно според мен.

- Не е ясно и кой ще се съгласи само да завърши  оставащите два мача от квалификациите, в които да регистрира най-вероятни загуби от Унгария и Сърбия.

- Редно е наистина да си завърши квалификациите или да остане докато изтече договорът му с футболната ни федерация. След това вече да решават какво ще правят.

- Какво е Вашето мнение – българин или чужденец трябва да е следващият селекционер на България?

- Мисля, че трябва да е българин, който ще е много по-добре запознат с футбола в България и с играчите, които се подвизават в отборите.

- Каква все пак е оценката Ви за цялостното представяне срещу Литва и само червения картон на Краев ли допринесе  за срамното поражение?

- За мен отново беше избрана погрешна тактика с трима централни защитници, защото в България много малко можем да играем с трима в линия в отбрана.

- Предстои контрола срещу отбора на Албания, който вероятно ще се класира за Европейското в Германия.

- Те са много стабилен отбор в момента. Доста време играят заедно и виждаме, че постигат добри резултати. Биха категорично Чехия 3:0, да не споменавам и другите им мачове. Играят и доста приятен за окото футбол.

- Двубоят с албанците е приятелски, но как очаквате да се представят „лъвовете“ ни?

- За национален отбор няма приятелски срещи. На терена ще излязат представителните селекции на две държави. Трябва да се представим на ниво. Това е задачата!

- Не е ли жалко и тъжно, че почти всички отбори от Балканите и региона около нас ще се класират или поне имат шансове до последно да участват на Евро 2024, а „трикольорите“ ни са на дъното?

- Ние изоставаме, което е жалко. Трябва да има надежди. Все пак когато нещата започват отначало, ако се вкара някакъв ред в националния отбор, мисля, че тимът може да израсне, защото имаме нелоши футболисти. Също има добри играчи и в младежката гарнитура на страната ни, както и такива, подвизаващи се в родния шампионат, а и в чужбина. Не са малко.

Мисля, че е крайно време да се направи един по-стабилен национален отбор, независимо дали ще е с този треньор или друг. Вече казах, че според мен най-правилният вариант ще бъде с български специалист за селекционер, който да не е зависим от доста фактори.

- Вие бихте ли поел националния отбор на България?

- Защо да не го направя? Естествено, че бих поел националния ни отбор.

- Ако изненадващо получите предложение за поста, на чисто ли ще искате да започнете след края тези квалификации?

- Естествено. Разбира се, че трябва да се започне на чисто. Нужна е стройна организация. Никога сам човек не може да направи нищо. Трябва да си обграден с хора, които са знаещи и можещи. Те също да дават мнение по спортно-техническите и други въпроси.

Няма да е лошо да се спрат на такъв вариант, но а дано, ама надали.

- За Вас ли важи последното, което казахте?

- Да. За мен го казах. Има и други специалисти и Станимир Стоилов, и Димитър Димитров – Херо, и други хора, които също са минали през ситото на националните гарнитури.

Според мен не е толкова голяма философия да можеш да организираш нещата в националния отбор. Да, не е лесно, защото трябва да се подбират най-добрите футболисти в момента. Но пък ние  не говорим само за един момент, а за бъдещето.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Легенда отсече: Младен Кръстаич ще си тръгне сам!

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички