Само в SportLive! Петър Курдов изрази надежда за "син" успех в дербито, но призна: Левски няма лидер! ЦСКА има по-добри футболисти


Само в SportLive! Петър Курдов изрази надежда за "син" успех в дербито, но призна: Левски няма лидер!  ЦСКА има по-добри футболисти

2951 0

Първото за този сезон „Вечно дерби“ между ЦСКА и Левски чука на вратата. Цяла футболна България е вперила поглед към Националния стадион „Васил Левски“, където днес от 14:45 часа двата отбора се изправят един срещу друг в гладиаторска битка.

Бившият нападател на Левски Петър Курдов се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg в навечерието на дербито. Той изрази очакванията си, като даде и своята прогноза. В типичния си стил трикратният шампион със „сините“ направи и конструктивна критика за случващото се на „Герена“. Той не подмина и реакцията на Левски срещу съдийството от мача с Лудогорец, загубен с 0:1.

Ето какво обяви Курдов пред медията ни:

- Г-н Курдов, какви са очакванията Ви към „Вечното дерби?

-  Естествено, че очакванията ми са нашият отбор да победи. Желая го от сърце!

- Какви са доводите на Левски да спечели битката с ЦСКА, изключвайки Вашите пристрастия?

- Обикновено няколко човека взимаме отношение когато наближи дерби.  Започваме да се повтаряме. Простата причина е, че за всеки мач между Левски и ЦСКА всеки един играч от стартовата единадесеторка трябва да си дава сметка какъв заряд има този двубой. Аз няма да съм по-различен от останалите колеги, които изразяват мнението си за дербито.

Ще оставим настрана някои недостатъци. В такъв мач всеки ще иска да се докаже. Ако не даде 100% от това, което може, значи няма място в отбора. Едно е да играеш срещу някой отбор от провинцията, а друго е да се изправяш на пълен стадион в мача на сезона.

Апелирам към тези, които още не са се събудили, да го направят за предстоящото дерби и да дадат всичко от себе си на терена, за да зарадват привържениците и на двата отбора с добра игра.

- Бразилските футболисти ли ще са най-силното оръжие на Левски в двубоя?

- Най-силният коз е самият отбор. Ако излязат като едно цяло и знаят за какво са на терена, ще съумеят да стигнат до успеха. Ако тръгнат да се надиграват да правят маймунджилъци, както виждаме в последно време от някои изявени футболисти, които го карат вече само на стойки, няма да се получи. Важен е колективният дух и нагласата вътре и извън съблекалнята. Всичко това би трябвало Костов да го знае.

- Николай Костов е опитен специалист, но това ще е негов дебют във „Вечното дерби“.

- Да. Мисля, че той не е участвал в дербито и като футболист. Нека да му пожелаем успех. Смятам, че ще успее да мотивира футболистите за мача. В това отношение не би трябвало да има проблеми. Казаното от мен в началото важи и за целия екип. Просто мобилизацията е за всички.

- Някой играч от Левски ли визирахте за правенето на маймунджилъци или съвсем други футболисти?

- Други хора. Примерно, много впечатлява капитанът на Лудогорец Текпетей. Вместо да играе, той лежи като някой умрял. Както игра срещу Нордселанд, така се представи и срещу Левски.

- Има ли футболист в настоящия състав на „сините“, който е в състояние да направи разликата в дербито, въпреки че Вие акцентирахте върху отборната игра?

- За съжаление аз не виждам. Няма такъв изявен лидер, който да грабне нещата – да подвиква, да ги настройва, да е обединител и т.н. Вижда се най-различна смесица от най-различни футболисти, от които очевидно някои не знаят къде са попаднали. Не знаят и какво значи Левски за българите.

Треньорът трябва да направи нещо по този въпрос. Много ми се иска да кажа някои неща, които са били по наше време, но не аз съм човекът, който да ги говори тези работи. Има си треньор, дано да е намерил ваксата.

- ЦСКА ще влезе в дербито в по-добра форма. Напипаха ли „червените“ ваксата?

- ЦСКА буквално сгазиха Локомотив Пловдив – бой по всички части на терена и резултатът беше красноречив. Според мен, ако бяха вкарали и дузпата, разликата можеше да стане 5-6 гола.

Имам обаче известни опасения. ЦСКА имат по-добри изпълнители от Левски в момента. Гриша Ганчев плати пари за тези играчи, докато нашите са свободни агенти. Това е разликата. Поради тази причина казвам, че футболистите в отбора е нужно да знаят за какво се изправят в дербито, какви са им целите. Както се казва: „Ден година храни“.

- Ще отвори апетита на Левски за титлата евентуален успех в дербито?

- Неписано правило е Левски да се бори за шампионската титла. Ако се вземат дербитата, вече отиваш на друго ниво.

Влязохме в сериозна серия от мачове с Лудогорец, сега с ЦСКА, а след това и с Черно море. Нищо добро не ни чака, ако загубим дербито. Ще стане втора поредна загуба, а Черно море също няма да ни цепят басма. Тогава вече може да се наложи да говорим за други цели и намерения. Доста хора си мислим така.

- Левски загуби от Лудогорец, но все пак оптимист ли сте за дербито и сблъсъка с Черно море?

- Футболът е интересен точно, защото един път побеждаваш, а друг път губиш. Не се знае какво ще се случи. Дербито може да изстреля нашите футболисти на върха, но може и да ги свали много ниско долу.

- От „Герена“ реагираха срещу съдийството в мача с Лудогорец, загубен с 0:1. Какво е мнението Ви и основателни ли са претенциите на клуба – ощетиха ли „сините“ и повлияха ли решенията на крайния резултат?

- Лудогорец е единственият отбор, който 10 пъти поред ни бие като мече в дувар. За този мач се изписа и се изговори много от най-различни хора. Грешките на съдията не са без значение.

Можеше да повлияе на крайния резултат с изгонването на централния нападател на Лудогорец, когато се хвърли в краката на нашия вратар Пламен Андреев. Това е едно. Второ, никъде не се казва, че голът, който го реализираха разградчани, е абсолютно вратарски.

Трето, както вече казах, Лудогорец е единственият отбор, който ни бие почти 10 пъти подред на „Герена“, което също не се споменава като факт. Нагласата за мачовете с Лудогорец и ЦСКА е една и съща.

Ако имаш претенции да си шампион и да си в челото, трябва в тези истинските мачове  хората да видят, че действително се работи правилно и си знаят работата. До момента, изключвайки двубоя с Лудогорец, сме свидетели как Левски взима победите в края на срещите с вазелин.

Кое по-добре 0:0 или 1:0 за противниковия отбор? Това ни питаха нашите треньори. Няма да коментирам темата колко опит има Костов, има си други хора. Такива мачове се изиграват по-малко по-различен начин, както и турнирните двубои.

За съжаление обаче аз не видях такива намерения в този мач. Сега, дали Лудогорец щяха да играят с 10 човека, ако бяха изгонили техен играч, защото е безспорен картон, но съдията го подмина. Аз обаче си задавам следния въпрос: „Ние колко голови положения имахме пред вратата на Лудогорец“.  Също така и колко реални опасни точни удара отправихме – един или два опита, което е абсурдно.

В същото време с лека ръка отново си заравяме главата в пясъка и търсим оправдания от всякакво естество, но не и вътре в нашия отбор. Според мен това е погрешно.

Подчертавам, че не искам да поучавам никого, но имам достатъчно опит като старши треньор и си давам сметка какво се случва, ако не победиш, особено в дерби. Нагласата идва отвътре. Много ми се иска да кажа някои неща, които Шпайдела навремето ни казваше, но мисля, че ще пресоля манджата.

- Каква е прогнозата Ви за дербито?

- Аз по-скоро бих дал прогноза Х2. Поне така очаквам във връзка и с напрежението, което ще има. Дано да съм прав, но по принцип много не познавам.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! „Синя“ легенда за резила на Лудогорец: Безхаберници! Няма с какво да си измият осрания за**% к

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички