Георги Дерменджиев разкри пред SportLive истината за българския футбол и каза защо топ отборите ни разчитат на чужденци


Георги Дерменджиев разкри пред SportLive истината за българския футбол и каза защо топ отборите ни разчитат на чужденци
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

11711 0

Националният отбор по футбол на България започна изключително зле квалификациите на Евро 2024. Селекцията на Младен Кръстаич е на дъното в Група G след две поражения. Снощи „лъвовете“ загубиха с 0:3 като гости на Унгария, а преди това паднаха с 0:1 от Черна гора в Разград.

Мечтата на цяла България за класиране на голям форум след 20-годишна пауза сякаш набързо угасна. Sportlive.bg потърси за мнение бившия ни национален селекционер Георги Дерменджиев. Именно той водеше „трикольорите“ при злополучната загуба с 1:3 от Унгария в полуфиналния плейоф за Евро 2020. Опитният специалист, който има ключова роля за създаването на доминиращия у нас отбор на Лудогорец, коментира най-актуалните теми около националите след неудачите през последните 3 дни.

Ето какво обяви Дерменджиев пред медията ни: 

-Г-н Дерменджиев, какъв е коментарът Ви за представянето на националния отбор срещу Унгария и като цяло за първите два мача от квалификационния цикъл за Евро 2024?

- Двата мача срещу Черна гора и Унгария показват реалното състояние на българския национален отбор неговата класа. Няма какво да виним играчите, защото това са наши момчета и няма какво да плюем срещу тях и да ги хейтим. Трябва да запазим по някакъв начин и тяхното самочувствие. В крайна сметка те играха и дадоха всичко от себе си.

Нужно е да гледаме реално на нещата и да видим, че класата е много по-различна.  Говоря за тази на нашите момчета и тази на унгарците, а също и на играчите на Черна гора.

- Бихте ли съпоставил мача с Будапеща с този от полуфиналния плейоф за Евро 2020, загубен в София, когато Вие бяхте селекционер на представителния отбор на страната ни?

- Има много голяма разлика между двата двубоя. Съставите са различни. Виждате, че при нас се пое път към подмладяване на отбора, от което ще берем плодове след време.  Този процес няма да е лесен.

- Какъв е основният проблем на националния ни отбор според Вас?

- Проблемът е , че школите изкарват наличните футболисти. Това ситуацията и реалността у нас. Затова казвам, че не трябва да ги хулим тези момчета, защото в крайна сметка и те излизат и играят. Има друго – треньорът ги подрежда по този начин, той избира играчите.

За мен лично в националния отбор трябва да играят момчета, които в момента показват най-добра форма, а не някои , които играят или са резерви по трета или четвърта дивизия някъде си.

-Това не означава ли, че е можело да бъдат повикани и други футболисти, изхождайки от думите Ви?

- В момента треньорът, който е начело, определя състава. Аз също мисля, че като линия и идея българският национален отбор се подмладява. Принципно в сплавта, която е направена, може би има и допуснати грешки. Но не трябва да виним, тъй като в крайна сметка той е поставен на този пост и решава кои играчи ще се вземат.

Пак повтарям, че има линия на подмладяване, като тези момчета имат качества, но най-вероятно им е необходимо време, за да ги подобрят.  Играчите с течение на времето и мачовете, които ще изиграят ще придобият по-голяма рутина и така ще вдигнат и класата на отбора, както и индивидуалната си класа.

-Толкова голяма ли беше разликата в класите на унгарския и нашия отбор?

- Те самите футболисти в интервютата след мача си го казаха, защото те най-добре чувстват, когато са вътре на терена каква разликата между тях и евентуално съперника.

- Случилото се в последните два мача ще повлияе ли негативно на тези момчета?

- Разбира се, че ще им повлияе, защото те са лицето на България и те са отговорни момчета. Смея да твърдя, че те са такива. Те дават всичко от себе си и искат да бият. Желаят на направят така че българският национален отбор да изглежда по-добре. Навярно ще дойде и това време тимът да побеждава.

- Изпариха ли се според Вас шансовете за класиране на Европейското?

- Трябва да бъдем абсолютно реални хора и да имаме конструктивна критика. След тези два мача аз не виждам как българският отбор ще може да се класира.

- Това означава да градим отбор в близките 2-3 години…

- По принцип трябва така да се каже, тъй като виждаш каква е класата на отбора. Това е един компонент, в който се виждат възможностите на играчите. Необходимо е да се изгради този отбор и да им се дава шанс, щом така е решено. Нужен е един момент на изтърпяване.

Да знаем, че това се прави, за да се случи по-добро.

-Предполагам, че сред футболни специалисти, фенове, а и сред цялата футболна общественост ще се появят мнения за смяна на селекционера Младен Кръстаич. Какво е Вашето мнение?

- Трудно е наистина за коментар, защото много треньори се похабиха по този начин. Дори и имена, които не заслужават това нещо. Аз изобщо не желая да взимам отношение. Когато сменят треньора, какво ще се получи.

- Възможно ли е да се определи в коя линия на състава нещата куцат най-много и е най-проблематична?

- Това е най-сложният въпрос. Футболът е отборна игра. За да вкараш гол, значи всичките 11 са виновни, като ти вкарат попадение – също. Няма как да кажем, че тези трима или четирима човека са виновни или други носят вина за друго и т.н.

- Оптимист ли сте за близкото бъдеще на националния отбор?

- Това е състоянието на българския футбол в момента. Мисля, че ще бъде необходимо доста време, за да се възвърне онова ниво, на което е бил националния ни отбор. Тук има един друг момент, в който казваме, че не се дава път на младите и има много чужденци.

Но тези чужденци ги има, защото  това е моментното състояние на родния футбол. Отборите, които играят за Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите. За да може те да бъдат конкурентоспособни , взимат чужденци. Никой няма право да им се сърди. Просто е нужно да приемем състоянието на футбола ни.

Нека в крайна сметка всичко да е конструктивно, защото това е и истината, и реалността. Момчетата се стараят, но пак ще подчертая, че първото, което нямат, е опит. Психолочически става различно, защото сега всеки ги хули, но това не е правилно. Всеки българин иска националният ни отбор да бъде на световно или европейско ниво, но реалността е друга.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Само в SL! Бивш национал прогнозира бъдещето на Кръстаич и посочи шокиращ факт от Будапеща

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички