Официално: Колко са арестуваните и ранените след протестите? Полицаите съзрели атака с Молотов?


Официално: Колко са арестуваните и ранените след протестите? Полицаите съзрели атака с Молотов?
Снимка: БГНЕС

2391 0

Часове, след като София бе обляна в кръв и пламъци, представители на Столичната дирекция на вътрешните работи застанаха пред медиите, за да отговорят на актуалните въпроси.

Както е известно, в четвъртък вечер центърът на столицата се превърна в поле на масови протести от футболни запалянковци срещу управлението на Българския футболен съюз.

В даден момент ситуацията ескалира, което доведе до сблъсъци с полицията, продължили с часове. Много пострадали и арестувани, това е равносметката на СДВР. Силите на реда обясниха случилото се, както и бруталната агресия от страна на свои колеги, кадри от която може да намерите на нашия сайт.

Протестът през призмата на властите: Цифри и хронология

"Ако не бяхме действали така, щяха да пострадат много невинни, включително журналисти. Предотвратихме внасянето на голям брой пиротехника, боксове, метални палки и други забранени предмети. В даден момент протестиращите, без никаква предпоставка, показаха безпрецедентна агресия. Нашият кордон на първа линия беше без предпазно облекло. Тежките предмети, които хвърляха, паднаха и по техните глави", започна заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов и продължи, оправдавайки действията на униформените.

"След многократни предупреждения предприехме мерки за разпръсване на тълпата. При водното оръдие няма физически контакт между протестиращите и полицейските служители.

Тези, които нямаха намерение да създават проблеми, се оттеглиха. Групи фенове, които имат историческа вражда и непоносимост помежду си, започнаха да се оттеглят посока "Васил Левски". Както видяхте, запалиха полицейски бус. Част от лицата се насочиха към Министерството на младежда и спорта. Запалиха кофи за смет. Същите се отправиха в заведение, където бяха и задържани", добави той, обръщайки внимание на пострадалите и арестуваните.

"Има доста пострадали полицейски служители и протестиращи. Бройката е уточнена, но постоянно се увеличава. Относно клиповете, които се тиражират в социалните мрежи (бел. ред. с брутално полицейско насилие срещу привърженици и журналисти), сме се самосезирали и ще бъдат взети мерки. Ако е нужно, ще инициираме и прокуратурата. Както виждате, група протестиращи със запалени кофи за смет, атакуваха полицейските служители", каза още Иванов.

Колко са те?

"Във вчерашната вечер задържаните са 33-ма. От тях има непълнолетни лица. 3 от тях са със запаления бус, други с противообществени прояви от общ характер. Дали можеше да се избегне това, ние всъщност го направихме. Не бяхме ли предприели тези действия, можеше да има жертви. Самият град, може би, щеше да пламне.

Провокаторите се появиха, след като групата стана над 4000 души. Имаше доста сериозно напрежение и се започна с хвърлянето на сигнални ракети, бомби. Имахме информация, че се подготвя атака с коктейли Молотов. Ако не бяхме предприели действия, нещата можеха да придобият необратим процес", завърши Стефан Иванов.

ВИДЕО: Полицаи нахлуха в заведение и започнаха да бият без да подбират.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички