„Не можем да приемем тези обвинения“! Атанас Караиванов отново награби Кръстаич и даде ключови разяснения


„Не можем да приемем тези обвинения“! Атанас Караиванов отново награби Кръстаич и даде ключови разяснения
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

1011 0

Президентът на Българската професионална футболна лига Атанас Караиванов говори по актуалните теми за българския футбол. Той изрази мнението си по тези за българите и чужденците в родните клубове, националния отбор и селекционера Младен Кръстаич, както и администрирането на българския шампионат.

Той направи сравнение и за броя на чужденците в първенствата на Хърватия и Сърбия. Караиванов говори и за реакцията си след изказването на Кръстаич преди мача с Албания.

ИЗКАЗВАНЕТО НА КАРАИВАНОВ

 „Нека обясним няколко неща на хората. Ние сме на едно нормално средноевропейско ниво. В професионалния футбол у нас има картотекирани 711 професионални футболисти, от които 511 в клубове в Първа лига. Броят на чужденците е 180 за Първа и 36 за Втора лига или около 30% от всички играчи, без да броим играчите с аматьорски договор във Втора лига”, започна Караиванов пред БНТ и предаването „Арена спорт“.

Ще разгледаме какво се случва във водещите първенства и тези, които са като нас. Правилото за чужди играчи – картотекирани или на терена. Тук нека уточним, че говорим за чужденци, които са с паспорти извън Европейския съюз. Справката е на Асоциацията на Европейските лиги, на която БПФЛ е член. Масово практика е да няма ограничения. Такива държави са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Малта, Северна Ирландия, Полша, Португалия, и Шотландия. Ограничения подобни на нашите – 4 на терена в Сърбия и Румъния, 8 в Гърция, като до 5 трябва да са над 24 години, Израел 6, от които 5 на терена, Швейцария 5 на терена, Словакия 5-ма на терена. Държави извън Европейския съюз – в Турция общо 14, от които 8 на терена в Украйна 7 на терена. При тях е по-различна тема“, продължи той.

Големите първенства – в Италия само двама на терена, Испания 3-ма, във Франция 4-ма. Няма ограничения в Германия, Англия и Нидерландия“, разясни още президентът на БПФЛ.

Всеки се оправя както може, както преценява, че е най-добре за него като бизнес. Общо – ние сме членове на ЕС, пазарът е отворен и никой не може да спре играчите с европейски паспорти. Там не могат да се наложат ограничения. Чужденци наричаме тези, които са извън ЕС. Те при всяко положение, са по-изгодни за нашите клубове и могат да дойдат свободни на по-ниски заплащания от тези, който има паспорт е по-скъп. Колкото повече ограничим играчите извън ЕС, ще натоварим клубовете да вземат играчи с европейски паспорти, ако не искат да ползват българи“, категоричен е той.

За да бъдат конкурентноспособни в Европейските турнири, нашите отбори трябва да картотекират на принципа на УЕФА. Ограничението там е 25 души в състава, от които 17 без изисквания къде са изградени, 8 израснали във федерацията. У нас в наредбата пише 20 срещу 10, общо 30. Отборите, които играят в Европа, са тези, които могат да дърпат другите нагоре“, отсече той.

КРЪСТАИЧ И НАЦИОНАЛИТЕ

 „Моето мнение е, че представянето на националния отбор е незадоволително. Оценката може да даде Изпълкома и да вземе мерки, ако смята, че са необходими. Последни сме в групата, въпреки че има два мача срещу Унгария и Сърбия. Разочарованието в хората е голямо, защото националният отбор е на България и го обичат. Футболът е най-популярния спорт и оттам идват проблемите“, обяви той.

Младен Кръстаич не се справи със задачата си. Казах го в една декларация, която публикувахме по-рано тази седмица. Той не ме убеди в основни пунктове – избор на група за мачовете, избор на титулярен състав, необходимостта да играем 3-5-2 при положение, че повечето играчи не са привикнали да играят по този начин в клубовете си. Някои играчи играят на непривични постове, от които се чувстваха объркани. Най-важното – липсата на резултати. Работата на един треньор се съди по резултатите. Признавам му добрия старт миналата година – три мача, победа над Северна Македония, хубав мач срещу Сърбия, пропиляхме си шансовете“, категоричен е Караиванов.

ЗА ИЗБУХВАНЕТО СИ СЛЕД ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА КРЪСТАИЧ В ТИРАНА

„Въобще не деля хората на чужденци или българи – нито футболистите, нито треньорите. Все пак, когато човек работи в чужда държава трябва да е малко по-уважителен към местните. Интересното е, че се случва 2 дни след мача с Литва – един от най-слабите отбори в нашата група и Европа. Реагирах като президент на БПФЛ и отговорността към отборите в нея. Не може да приемем тези обвинения. В никакъв случай това първенство, което е средно ниво в Европа и което е достатъчно интересно и силно, с всички кусури, да бъде обвинено, че в един момент може да бъде закрито, въпреки че е ясно, че това беше казано условно“, обяви той.

Темата българи и чужденци трябва да бъде затворена, защото такъв е света, така се играе в Европа. Когато Младен Кръстаич е приемал своя договор миналата година и е подписвал с БФС беше ясно с какво разполага в нашето първенство и какви играчи има в чужбина. Той каза едно изречение, че вади някакви паспорти, по този начин ни помагал, кои паспорти, за кого, не ми е ясно и не искам да знам за него“.

РАЗЛИКАТА СЪС СРЪБСКОТО И ХЪРВАТСКОТО ПЪРВЕНСТВО

По отношение на телевизионните правата при всички положения у нас заплащането е по-голямо сравнение със Сърбия и Хърватия. Сега в Хърватия има движение нагоре, защото с определена помощ, подменят терените с нови. Като критерии, качество, формат на първенството, нашето е по-добро и по-интересно. Хърватите също имат разправии за чуждите футболисти. Ползват много от бивша Югославия, Албания. Това разсейва хората от основната тема. Ние трябва да ползваме българските футболисти и да им помагаме да стават по-добре покрай добрите чужденци. Ако има възможност в някакъв етап, да се ограничи влизането на по-нискоразредни футболисти от чужбина, разясни Караиванов.

АДМИНИСТРИРАНЕТО НА ШАМПИОНАТА

На Балканите нещата са по-различни от Европа. Към момента работим добре по следния начин – в турнира за Купата работим съвместно с БФС. В Администрирането на първенството от гледна точка на телевизионни права, програма съвместно, даже с водеща роля на Лигата. Нямаме отношение за лицензиране и картотекиране, но с отделите, които са там, работим нормално“, обяви той

Имаме постигнато развитие, абсолютно съвместно, имахме събиране с клубовете с президента на БФС Борислав Михайлов и на действащ договор парите са увеличени с 30% постепенно през следващите години. Това нещо може да се обяви в детайли от партньорите ни. Аз съм на принципа на еволюция – водата, когато се движи, заема местата, където се има празноти. Не е това самоцел в момента. Ако от утре администрираме във футбола няма да се промени ситуацията с магическа пръчка“, каза още Караиванов.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Курдов: Публично ще си скъсам треньорската книжка, ако назначат Александър Димитров за селекционер на България

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички