Призив! Европейските футболни лиги поискаха от УЕФА увеличение на фонд "Солидарност"


Призив! Европейските футболни лиги поискаха от УЕФА  увеличение на фонд "Солидарност"
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

831 0

Президентът на Българската професионална футболна лига Атанас Караиванов и членът на УС Добрин Гьонов взеха участие в Общото събрание на Асоциацията на Европейските футболни лиги, което се проведе между 20 и 21 април в Прага.

Едно от най-важните решения, които бяха взети на форума, е свързано с отправено предложение към УЕФА за значително увеличаване на фонд „Солидарност“ от 4% на 10% от общите приходи в Европейските клубни турнири, които също ще се увеличат от 3,6 млрд. евро до 4,8 млрд. евро на сезон за следващия цикъл между 2024-2027 година.

Този фонд е насочен към клубовете от европейските първенства, които не участват в турнирите под егидата на УЕФА. В началото на 2023 година отборите от Първа, Втора и Трета лига разпределиха общо 2 016 000 евро от фонд „Солидарност“ на база участието на българските тимове в европейските турнири през сезон 2021/22.

В предложението на Европейските лиги се набляга на укрепване връзката на солидарните плащания с конкретни проекти, посветени на младежта и развитието на таланти, което би позволило на клубове, които играят само във вътрешните шампионати, да бъде по-конкурентноспособни и на трансферния пазар, което ще защити конкурентния баланс, както в местни, така и в международни състезания.

Декларацията на Асоциацията на Европейските футболни лиги бе подкрепена от всички лиги членове на организацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Финалът в Шампионска лига може да не се състои в Истанбул

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички