Христо Стоичков за подвига срещу Франция: Петелът запя, но се озова във фурната


Христо Стоичков за подвига срещу Франция: Петелът запя, но се озова във фурната
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1330 0

Легендата на българския футбол Христо Стоичков се върна към паметното лято, през което се проведе Мондиал 1994. Той коментира с хумор и мача, който класира България на големия форум - победата над Франция на "Парк де Пренс".

"Беше прекрасно. Този отбор играеше заедно от много години. Балъков, Лечков, Трифон Иванов, да почива в мир, Костадинов... Имахме голям късмет, че това поколение израснахме заедно от много малки. С изключение на вратаря Михайлов и Сираков, които са с 3-4 години по-големи от нас.

Беше ни много лесно да четем един мач: кога трябва да пресираме, колко трябва да пресираме, да се връщаме назад, за да се защитаваме, да търсим контраатаки... Ние сами контролирахме играта. Но страдахме много като група. Бях един от най-младите, които влязоха в този български отбор. През 1988 г. пропуснахме възможността да отидем на Евро 1988. През 1990 г. не отидохме в Италия", разказа той пред "Relevo".

За подвига срещу Франция Камата заяви: "Това, което знам е, че провалихме и предишните два мача, две равенства тук, в София, у дома, които трябваше да спечелим. Французите също се провалиха, губейки у дома срещу Израел с 2-3. Внимавайте, това беше Франция на Десаи, Дешан, Блан, Папен, Кантона, Дюгари, Жинола... Страхотен отбор. Петелът започна да пее, но се озова във фурната. Победихме ги у дома в последния мач. Невероятно!".

Стоичков бе запитан и за погазването на всякакъв режим по време на Мондиала в САЩ, на който отборът ни завърши четвърти. Става дума за игрите на карти, пушенето на цигари и пиенето на бира.

"Фантастично, тялото има нужда от радост. Да, играхме карти, който искаше да пуши, пушеше. Ако някой искаше бира, взимаше си. Не можете да мислите за мачове, които се провеждат на три дни, във всяка една минута от деня. Сбъркахме, разбира се, и всички бяха уплашени от това, което правим на терена. Ходех с жена ми през цялото време, други колеги ходеха с жените си, с приятелките си.

И ето, така е. Играли сме карти? Играхме. До басейна? До басейна. Кога сме яли? В три? В три часа закусвахме? В три през нощта. Но всеки знаеше какво трябва да направи на терена и също така имахме качества. За мен Трифон е един от най-добрите за онова време. Игра за Бетис, в Австрия, с националния отбор... Много му се наслаждавах", сподели с емоция той. А тук можете да видите всички голове на Стоичков на САЩ'94.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички