Пената: Така подскочих при гола на Костадинов срещу Франция, че получих схващане


Пената: Така подскочих при гола на Костадинов срещу Франция, че получих схващане

5872 0

Големият български треньор Димитър Пенев се върна към великия мач на националния отбор срещу Франция в квалификациите за Мондиал 1994. Той разказа пред "Франс Футбол" как е изживял драматичния обрат на "Парк де Пренс" и посочи пред французите, че нямат право да обвиняват Давид Жинола за онази своя бележита загуба от "лъвовете".

"Петър Александров влезе резерва и направи едно много глупаво нарушение. Разкрещях му се веднага с думите: „Защо те пуснах?“ Толкова силно викнах, че той се обърна с уплашена глава. В този момент оставаха 30 секунди от редовното време, но за мен нищо не беше свършило. Бях изживял много неочаквани развръзки. След това? (усмихва се) Неописуемо е. Стана толкова бързо (гледа дълго часовника си).

Станах и насърчих играчите, колкото можах. С четири подавания стигнахме до целта. Този гол беше плод на работата на играчи, които бяха заедно от деца. Те живееха заедно и можеше да се намерят със затворени очи. Любо и Емил бяха формирани в ЦСКА под моя грижа", изтъкна Пенев пред авторитетното издание.

"След свободния удар, изпълнен от Жинола, се откри тази златна възможност. Когато видях гола, подскочих от радост и изненада толкова рязко, че получих схващане. Като играч подобно нещо не ми се беше случвало. Паднах на земята, беше неописуемо щастие. След последния сигнал имаше освобождаване и преди всичко еуфория. Не знаех къде да гледам. Спомням си онази тишина на стадиона. Видях Платини да скача от ложите до терена, беше прекалено високо за него", допълва 77-годишната легенда.

"Давид Жинола? Немислимо е да се търси вината само върху него. Все пак моят отбор премина през целия терен, така че всички от французите сбъркаха", откровен беше той.

"Празнувахме победата възможно най-дълго на терена с хилядите българи, които присъстваха. Цяла България излезе по улиците, за да празнува. Ние играхме и за тях! Това обедини хората по време на икономическата криза, която удряше страната след комунизма.

Президентът на републиката лично ми се обади, когато бях в хотела във Версай. Празнувахме класирането, Ромарио също бе поканен от Стоичков. Аз не отидох на дискотека с играчите. Това не е моят стил. Предпочитам ресторантите с хубаво френско вино", завърши бившият национален селекционер. Думите му бяха цитирани от "Тема спорт". А ето какво каза той за българския футбол в настоящето.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички