Аржентина, Германия, Италия: всички голове на Стоичков на Световното през 1994-та (ВИДЕО)


Аржентина, Германия, Италия: всички голове на Стоичков на Световното през 1994-та (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

5878 0

Несъмнено най-великата година в историята на националния отбор по футбол на България остава 1994-та, когато играем полуфинал на Световното първенство. Изгледите не са добри скоро да има по-величествена година за "лъвовете".

През онова лято обаче съставът ни имаше лидер, без когото нямаше да бъде възможно да станем 4-ти. Разбира се, става въпрос за Христо Стоичков, който след това става и единственият българин, спечелил "Златната топка".

"Звездата на България на Световното първенство през 1994-та година. Върнете се и вижте всички голове на Христо Стоичков на САЩ 94, които помогнаха на аутсайдера България да стигне храбро до полуфиналите. Чрез тези голове стана споделен голмайстор на турнира" - пише официалният профил на ФИФА, когато споделя видео с всичките му попадения (можете да го намерите по-долу в материала).

Как Стоичков стана голмайстор на Световното?

В първия мач за България тогава (21.06) губим с 0:3, преди да дойдат двете победи, с които да замажем слабия старт и да излезем от групите. Вкарваме четири безответни попадения на Гърция и още два без отговор на... Аржентина.

В първия случай, срещу южната ни съседка (26.06), Стоичков допринася с две попадения - и двете от дузпа. Срещу "гаучосите" (30.06) Камата отново не пропуска да се разпише, макар и веднъж, като си "печели" и жълт картон (още в седмата минута).

Три отбора са с по 6 точки в края, а България излиза като втора, което води до осминафинал срещу Мексико (05.07). В него Стоичков се разписва още в шестата минута, но това не е достатъчно. Продължения без гол и накрая дузпи, за да играем четвъртфинал.

В него излизаме срещу колоса Германия (10.07) и пада емблематичният гол от пряк свободен удар на Стоичков - в 75-ата минута. В крайна сметка побеждаваме с 2:1 и си гарантираме най-малкото бронзови медали на онзи Мондиал.

В полуфинала губим от Италия (13.07) с 1:2 по много драматичен и несправедлив начин. Единственият гол за нашия тим е дело на Христо Стоичков, като той се явява и последният за него на Световното - идва от дузпа. В мача за третото място губим с 0:4 от Швеция (16.07).

Така Стоичков и Олег Саненко си разделят голмайсторския приз за Световното първенство по футбол през 1994-та година. Вижте всички голове на Стоичков под текста (видеото е с права на ФИФА и трябва да се натисне "Гледайте в YouTube", за да го видите):

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички