Гонзо сподели очакванията си за битките с Хърватия и Катар и призова да се обръща внимание и на по-малките "лъвове"


Гонзо сподели очакванията си за битките с Хърватия и Катар и призова да се обръща внимание и на по-малките "лъвове"
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

1089 0

Бившият футболист на Левски и настоящ технически директор в Българския футболен съюз - Георги Иванов, даде интервю пред "Gong", в което сподели очакванията си за предстоящите две контроли на "лъвовете" срещу световния вицешампион Хърватия и домакина на следващото световно първенство - Катар.

*Вижте на кои дати са двете проверки за футболистите на Ясен Петров (в линка)

"На първо място поканата да участваме в този мини-турнир е показателна, че българският футбол има добра репутация в света – ще играем не само с домакина на Мондиала, ами и с актуалния световен вицешампион, което е огромна чест. Що се отнася до очакванията – очаквам Ясен Петров и избраниците му да се представят на ниво, тъй като това ще бъде генерална репетиция за изключително важните битки в началото на юни, когато стартираме участието си в Лигата на нациите. Знаете, че там целта е само една – първо място в групата", започна Гонзо и след това коментира факта, че в разширения състав на Ясен Петров са попаднали дебютанти и имена от младежкия национален отбор:

"И това е напълно в реда на нещата. Когато даден футболист, независимо на каква възраст е, демонстрира достатъчно добри качества, за да бъде повикан в мъжкия национален отбор, той трябва да попадне там. Тук става дума не само за Мартин Минчев, който се представя на ниво в един от грандовете на Централна Европа, но и за Доминик Янков, и за Светльо Вуцов.

"Футболната пирамида задължава да се действа по този начин, а примери има навсякъде – с талантливи играчи, които прескачат дори по една-две възрастови групи, тъй като показват необходимите качества за най-високо ниво. Мое мнение, а и на цялото ръководство на БФС, е че основната цел пред юношеските и младежките гарнитури трябва да бъде да подготвят футболисти за "А" националния отбор, затова и въведохме унифицирана тактическа постройка за всички състави, както и правила, които трябва да се следват", заяви Георги Иванов и след това поясни пред изданието за какви правила става въпрос:

"За вътрешен правилник, който няма как да ви споделя, но който важи за всички треньорски щабове, независимо дали става дума за представителния тим, или за най-невръстните юноши. Идеята, която отдавна анонсирахме, е във всичките ни отбори да се играе с една и съща философия, за да може преминаването на играчите от една в друга възраст да се случва максимално ефективно. Когато на Ясен Петров, да речем, му липсва ляв краен защитник, той да може да "бръкне", образно казано, в младежките или юношеските състави, а избраният от него играч да знае какво точно ще се изисква от него".

Бившият нападател бе запитан и за предстоящите мачове на националните гарнитури на България и призова да им бъде обръщано по-голямо внимание: "Призовавам да им се обръща подобаващо внимание! Юношите до 17 години ще участват в Елитен кръг за класиране на европейско първенство, а това е нещо изключително сериозно! Самият факт, че отборът на Данчо Петков победи Сърбия на техен терен, а също и Хърватия, е красноречив. Все пак говорим за две от най-продуктивните школи в света!".

"Постоянно се повтаря как в детско-юношеския ни футбол не се случва нищо, но напук на това само след две седмици България може да има юношески отбор на европейски финали, а това май минава между капките! Затова отново призовавам да гледаме ако не позитивно, то поне обективно на нещата. Младежкият национален отбор до 21 години също има сериозни изпитания в квалификациите, където за съжаление нямаме кой знае какви шансове. Но аз винаги съм казвал, че когато играеш за България, примиренчество няма! Още повече, че в състава има изключително качествени единици – Вальо Антов, Филип Кръстев, Виктор Попов вече са играли и за мъжкия отбор, отделно имаме големи таланти като Джаспър от Хибърниън и Слави Станков от Валядолид…", допълни Гонзо.

Вижте още: 

"Екзекуторът" на Ливърпул Стойчо Младенов си спомня - феновете на ЦСКА му отмъкнали "ценен екземпляр"

Знаменитата мартенска вечер от 1976 г. или как Левски "влетя" в историята с 5 гола срещу Барселона на Йохан Кройф

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички