Знаменитата мартенска вечер от 1976 г. или как Левски "влетя" в историята с 5 гола срещу Барселона на Йохан Кройф


Знаменитата мартенска вечер от 1976 г. или как Левски "влетя" в историята с 5 гола срещу Барселона на Йохан Кройф
Снимка: Levski.bg

5432 0

Денят е 17 март, а годината 1976. На трибуните на стадион "Васил Левски" присъстват 70 000 души, които са заели своите места в очакване на реванша между Левски и Барселона от 1/4-финалите в турнира за Купата на УЕФА.

Първата среща в Каталуния е загубена с 0:4 и ответният мач в България се смята за напълно протоколен, но последвалите събития в първите 10 минути в центъра на София карат "сините" запалянковци да мечтаят...

До десетата минута славният отбор на Барселона, в чийто състав личат имена като тези на Йохан Кройф и Йохан Неескенс, вече изостава с 0:2 след голове на Павел Панов и Йордан Йорданов!

Разбира се, класата си казва думата и до края на полувремето каталунците изравняват резултата до 2:2 с попадения на Марсиал (38') и Асенси (45'). 

В 47-ата минута Емил Спасов отново извежда Левски напред, но до 62-ата Барса не само успява отново да изравни, но и да поведе с 4:3, благодарение на Ередия (57') и Неескенс, който е точен от дузпа (62'). Минутите изтичат, но възпитаниците на покойния Иван Вуцов изобщо не се отказват да търсят почетна победа. И я постигат!

Йордан Йорданов прави 4:4 три минути преди края на редовното време, а трибуните на "Васил Левски" са "взривени" от Павел Панов, който в последните секунди се разписва от дузпа за крайното Левски 5:4 Барселона!

*До 14 август 2020 година нямаше друг отбор извън Испания, който да е вкарвал 5 гола във вратата на Барселона, освен Левски! Стори го Байерн Мюнхен, който тогава успя да отбележи цели 8 срещу испанския гранд на 1/4-финал в Шампионска лига...

Ето и видео от 17 март 1976 година:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички