"Екзекуторът" на Ливърпул Стойчо Младенов си спомня - феновете на ЦСКА му отмъкнали "ценен екземпляр"


"Екзекуторът" на Ливърпул Стойчо Младенов си спомня - феновете на ЦСКА му отмъкнали "ценен екземпляр"
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1749 0

На днешния 17 март се навършват точно 40 години от великата победа на ЦСКА над Ливърпул (17.03.1982 година). Тогава "армейците" елиминират с 2:0 настоящия европейски шампион на 1/4-финал в КЕШ, а Стойчо Младенов на два пъти праща препълненият стадион "Васил Левски" в екстаз.

По повод кръглата годишнина, настоящият наставник на "червените" даде любопитно интервю пред "Блиц", в което се върна назад в спомените си:

"Знаете ли. Най-хубавото е, че 40 години по-късно аз съм жив и здрав. За което благодаря на Господ. Трима от моите съотборници, участвали в този мач, вече ги няма – Безински и братя Димитрови… Тъжно е, че защото си отидоха рано-рано. Няма ги и още играчи, които бяха в отбора, но не играха срещу Ливърпул - Краси Досев, Ангел Калбуров и Альоша Димитров".

"Винаги съм казвал, че това беше велик мач, велика нощ, велик миг. И не защото аз отбелязах двата гола. Може да звучи тривиално, но успехът е на всички. Наистина е така. На абсолютно всички, които бяха на терена. Както и на треньорския щаб начело с Аспарух Никодимов", отсече Младенов и след това поясни, че бутонките му от тази знаменита вечер са в музея на ЦСКА, допълвайки, че екипът му е изчезнал, защото:

"Обувките ми от мача с Ливърпул са в музея на ЦСКА. Какво се случи с фланелката ли? Изчезна. След края на двубоя част от феновете нахлуха на терена. Всички се прегръщахме. Някои взеха да дърпат фланелката ми. Аз в цялата еуфория я съблякох и на секундата я отмъкнаха. Нито видях кой я взима, нито нищо. Впоследствие осъзнах, че съм загубил ценен екземпляр, но не това е най-важното".

След това Стойчо Младенов разкри и за два ценни материални спомена от вечерта на 17 март 1982 година:

"Аз имам ценен спомен от въпросните два мача с Ливърпул. Това са две кристални чаши. Много са красиви. Едната е от първата среща на 3 март на "Анфийлд", втората – от 17 март. Подариха ни ги англичаните. Има надпис на тях. И сега ще ви разкрия нещо. Едната чаша ще я подаря на новия ни музей, когато бъде построен новият ни стадион. Нека я поставят до обувките ми, с една от които вкарах втория си гол срещу Ливърпул. Реших да направя и други дарения. Вкъщи имам богат архив от фланелки, златни медали, грамоти, купи. Ще ги дам на новия ни музей. Надявам се голямата цел на ЦСКА скоро да стане реалност – да имаме нов стадион и още по-красив музей от настоящия", завърши коментара си легендарният футболист на "червените".

Eто и кадри от стадион "Васил Левски" в онази прословута мартенска вечер:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички