Мъка! Неопитна България се блъсна в бетона на 10 от Литва, „лъвовете“ стигнаха само до хикс и Евро 2024 е мираж (ВИДЕО)


Мъка! Неопитна България се блъсна в бетона на 10 от Литва, „лъвовете“ стигнаха само до хикс и Евро 2024 е мираж (ВИДЕО)
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

7345 0

Неопитният и подмладен състав на България не успя да победи Литва, завършвайки 1:1 в среща от третия кръг на квалификациите за Евро 2024 в Група „G“. С този провал шансовете на „лъвовете“ да се класират за участие в Германия са нищожни.

Тимът на Младен Кръстаич игра почти цял мач с човек повече, след като още в 17-ата минута Юстас Ласицкас получи директен червен картон. До края на двубоя „лъвовете“ натиснаха съперника според възможностите си в търсене на обрат, след като 120 секунди преди изгонването на играча на домакините те откриха резултата чрез Едвинас Гирдвайнис. Марин Петков изравни в 27-ата минута, но до края вратарят Гертмонас и неопитността на нашите пред гола попречиха на българите да се докопат до скъпоценна победа.

Литовците показаха, че са от изключително ниска класа, но лъсна, че и нашият отбор е пълна катастрофа. В действията на тима липсваше каквато и да е креативност. В интерес на истината, „трикольорите“ отправиха цели 26 удара, 8 от които точни. Те изпълниха и цели 20 корнера.

За около 75 минути, в които България игра с човек повече обаче тимът не така и не създаде наистина чисто голово 100–процентово положение от игра. Домакините се бранеха задружно, а вратарят им Гертмонас се справи с опасностите пред рамката си.

Селекционерът Младен Кръстаич заложи на двама дебютанти в стартовия си състав – вратарят Иван Дюлгеров и Патрик-Габриел Галчев. Илиян Груев пък игра като централен защитник. Като титуляр игра и голмайсторът на Първа лига Ивайло Чочев, който накрая получи благоволението на Кръстаич да го повика в представителния отбор на страната ни.

Така България поне спечели първата си точка в групата, но дели последното място с Литва, която също е със само с 1 пункт. Във вторник „Лъвовете“ приемат Сърбия в Разград. Литва гостува на Унгария.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Младен Кръстаич изненада, включвайки двама дебютанти - вратарят Иван Дюлгеров и десният халф-бек Патрик - Габриел Галчев. Двубоят започна позиционно. В 3-ата минута обаче дебютиращият вратар Иван Дюлгеров сгреши пас и подари топката на Янкаускас. Той подаде към капитана Чернуч, който не уцели целта. След това се стигна до корнер, но за късмет опасността се размина.

Нашите отговориха със слизане в пеналта на Минчев в 5-ата минута. Нападателят пробва шут, който бе блокиран от защитник в корнер.

В следващите минути домакините наложиха териториално превъзходство. Другият дебютант в тима на „трикольорите“ Галчев също сбърка при изнасянето и се наложи вратарят Дюлгеров да чисти в корнер.

ГОООЛ! Шок за нашите, след като Литва откри резултата в 15-ата минута. След центриране от корнер топката стигна до Едвинас Гирдвайнис, който от воле препарира Дюлгеров – 1:0.

Video edited on Kapwing

Добра новина за „лъвовете“ дойде само 2 минути по-късно. Литовците останаха с човек по-малко, след като директен червен картон получи Юстас Ласицкас. Той фаулира откъсващия се Десподов и реферът Якуб Сундберг го изгони.

Десподов стреля неточно при последвалия пряк свободен от дъгата на пеналта. В 23-ата минута Чочев стреля със странична ножица на сантиметри от гредата, но се оказа, че е бил и в засада.

ГОООЛ! България изравни в 27-ата минута. След корнер топката бе подадена към Марин Петков. Футболистът на Левски шутира извън пеналта и прати топката в мрежата – 1:1.

Video edited on Kapwing

В 33-ата минута националите ни бяха много близо до пълния обрат. Десподов центрира от корнер, а топката отново се озова у Петков, който стреля отблизо, но в ръцете на стража Гертмонас. Малко преди почивката голкийпърът на домакините отрази с крак удар на Делев.

Във 2-ата минута на добавеното време Илия Груев шутира от далечна дистанциия, топката тупна пред Гертмонас, който все пак успя да се намеси.

След червения картон за Ласицкас, нашите взеха сериозен превес. До почивката те изпълниха цели 10 корнера и отправиха общо 12 удара, 6 от които точни.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката и дъждът на стадиона спря. Кръстаич извърши две смени. Никола Илиев и Иван Йорданов се появиха на местата на Спас Делев и Станислав Шопов.

Българите продължиха да имат териториално предимство. Именно резервата Илиев намери Чочев в пеналта, но той не успя да шутира.

В 58-ата минута Десподов с глава не успя да порази целта. Той получи добро центриране от Чочев в пеналта, но би над вратата. Постепенно дъждът отново започна да се изсипва. В 68-ата минута Гинейтис от фал шутира на метър от гредата на вратата на Дюлгеров.

Към този момента българите са изпълнили 14 корнера и са отправили 15 удара, 7 от които точни.

Четвърт час преди края Десподов бе сменен от Георги Русев. Натискът на неопитните „лъвове“ обаче си оставаше безплоден. В 82-ата минута Илиян Стефанов получи в пеналта, но от трудна позиция не успя да отправи шут към вратата.

В 86-ата минута Георги Русев пробва атрактивна задна ножица, но встрани от целта. Само около минута по-късно се стигна до карамбол, при който удар на Чочев бе блокиран, а Стефанов пак не съумя са стреля към вратата.

До края България така не успя да стигне до пълния обрат.

СЪСТАВИ

Литва: Гертмонас, Ласицкас, Лекиатас, Гирдвайнис, Бенета, Воробйовас, Вебискас, Шешаплаукис, Гинейтис, Яанкаускас, Чернуч

България: Дюлгеров, А. Петков, Антов, Груев, М. Петков, Галчев, Чочев, Шопов, Делев, Минчев, Десподов

ПРЕДИ МАЧА

Литва заема предпоследното място в групата. Селекцията на Едгарас Янкаускас е изиграла само един мач до момента. Литовците загубиха с 0:2 при визитата си на Сърбия. След това те извъртяха 0:0 при гостуване на Гърция в контрола.

България е на последната позиция във временното класиране. Националите ни регистрираха две поредни поражения срещу Черно гора с 0:1 в Разград и 0:3 от Унгария в Будапеща. „Лъвовете“ все още нямат и отбелязан гол от началото на квалификациите.

През 21 век двата отбора имат три сблъсъка помежду си. България побеждава с 3:0 в контрола през 2003 година. В квалификациите за Световното в Катар през 2022 година си разменяме по една победа. „Трикольорите“ надделяват с 1:0 в София, а литовците печелят като домакини с 3:1.

Любопитно е дали голмайсторът на Първа лига Ивайло Чочев ще играе в срещата, след като за първи път Младен Кръстаич го повика сред избраниците си. Съдия на мача ще е Якоб Сундберг от Дания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички