Само в Sportlive! Стойчо Стоев: Не вярвам Лудогорец да бие Нордселанд със 7:1, важно е да се класира за елиминациите


Само в Sportlive! Стойчо Стоев: Не вярвам Лудогорец да бие Нордселанд със 7:1, важно е да се класира за елиминациите
Снимка: Официален сайт на Лудогорец

2184 0

Лудогорец приема кошмара си Нордселанд в последния съдбоносен рунд от груповата фаза на Лига на конференциите. Двубоят е от 19:45 на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград, а при успех родният хегемон ще се класира за елиминациите в третия по сила европейски клубен турнир.

Разградчани пазят изключително лош спомен от гостуването си в Дания, където днешният им съперник им нанесе най-унизителната им загуба в историята след 1:7. В момента Нордселанд е първи в класирането с 10 точки, а Лудогорец е втори с 9 пункта, колкото има и третият Фенербахче.  Победа със сигурност ще класира тима на Георги Дерменджиев напред, като дори е възможно да финишира като лидер.

Бившият треньор на „орлите“ – Стойчо Стоев, се съгласи да даде интервю пред Sportlive.bg преди съдбоносния мач на родния хегемон за бъдещето му в Европа. 61-годишният специалист, който изведе Лудогорец до 2 шампионски титли на България и 1/8-финал в Лига Европа, сподели своите очаквания и прогноза за евентуален прогрес на разградчани в турнира.

Ето какво заяви той пред медията ни:

- Г-н Стоев, предстои съдбоносен мач за Лудогорец. Какви са очакванията Ви за двубоя с Нордселанд?

- Двубоят неминуемо е изключително важен. Ще бъде труден мач, тъй като залогът е огромен и за двата отбора, не само за Лудогорец. Нордселанд също си дават сметка, че при една загуба отпадат от турнира.

 Ще бъде доста оспорван двубой, в който да се надяваме, че българският шампион ще съумее да излезе като победител. Успехът в срещата му гарантира продължаване напред, а при добро стечение на обстоятелствата дори може да стане първи в групата.

- Може ли да се каже, че датчаните са взели страха на разградчани след онова разгромно 7:1, колкото и силно да звучи?

- Не бих казал. Не вярвам, че резултатът, който се получи в първия мач, ще се отрази по някакъв начин на Лудогорец, тъй като в този случай даже и при един гол преднина ще се класират напред.

От тази гледна точка надали ще има някакво напрежение заради случилото се в двубоя на датска земя.

- Датчаните обаче изумиха цяла Европа, след като разбиха и Фенербахче с почти същия резултат – 6:1. Какво е мнението Ви за този отбор като цяло?

- Играят много силно вкъщи, но не бих казал, че е чак пък толкова силен гост. Явно до някаква степен може би и тревното покритие му помага, защото там се играе на изкуствена трева. Наистина има огромна разлика между нормална и изкуствена трева. Това по някакъв начин повлиява на гостуващите отбори, защото те не играят на такова тревно покритие.

Нека да ги видим как ще се представят като гости в Разград. Пак ще кажа, че се надяваме Лудогорец да излезе победител от тази важна битка.

- Все пак каква е прогнозата Ви?

- Не мога да коментирам точен резултат. Надявам се Лудогорец да спечели мача. Все пак е важно, печелят се и точки, подобряват се клубния и националния коефициент. После се получават едни пари, част от които се разпределят между българските клубове.

Каквото и да си говорим, един успех е в полза на българския футбол, не само на Лудогорец.

- Смятате ли, че Лудогорец може да си отмъсти с подобна разгромна победа за катастрофалния резултат в Дания?

- Не. Според мен това няма как да се получи, а и няма как да бъде въобще в главите на отбора. За тях е важно да победят.

В подобни срещи просто от значение е да спечелиш. В никакъв случай не мислиш за някакъв резултат.

- Лудогорец наистина имат шанс дори да финишират първи в групата. Според Вас докъде е възможно да стигнат разградчани в турнира, тъй като специално в Лига на конференциите по-сериозният пробив изглежда по-постижим?

- Много си зависи от крайното класиране. Ако са първи, пропускат един кръг. Ако са втори, ще се срещнат преди това с даден отбор. Всичко понякога опира и до късмет, и добър жребий.

- Точно в тази връзка „отмъщението“ срещу Нордселанд с по-категорична победа може да се окаже решаващо.

- Според мен до голям резултат ще се постигне трудно. Датчаните са корав отбор. При едно добро стечение на обстоятелствата може головата разлика да натежи. Говорим спрямо мача между Фенербахче и Спартак Търнава. Приемаме, че турският клуб ще бие, важното е с какъв резултат ще го сторят. Там вече ще стане въртележката между Фенербахче и евентуално Лудогорец.

Предполагам, че във Фенербахче също си дават сметка, че головата разлика може да се яви много важен фактор, ако и Лудогорец бие. При тях вероятно ще има някаква нагласа да победят с по-голям резултат. При разградчани от първостепенно значение е да се мисли за победата, защото един равен ще означава отпадане от евротурнирите.

- Ние говорим основно за оптимистичния вариант, на който се надяваме, но ще бъде ли голяма трагедия за Лудогорец, ако отпаднат от Европа?

- Не бих казал, че ще е трагедия. И друг път са отпадали. Просто сега шансът им се явява изключително голям, ако спечелят този мач.

Това може би им дава повече импулс, че могат да се представят добре. Ако не се получи, ще се концентрират върху българското първенство и догодина пак.

- Защо според Вас през последните години Лудогорец се представя доста неуспешно като гост в Европа, като през тази кампания също е показателно?

- Наистина като цяло последните години играят трудно навън в евротурнирите.

- На какво се дължи според Вас?

- Нямам представа. Определено обаче отборът изглежда по съвсем различен начин, когато играе вкъщи и когато играе навън. Това е безспорно. На какво се дължи вече не мога да кажа. Там си има треньорски екип и анализатори. Предполагам, че ще го анализират и ще вземат мерки в близко бъдеще.

- Родният шампионат се преполови, а сякаш след треньорската рокада се забеляза положителна промяна в представянето на Лудогорец както в първенството, така и в евротурнирите. Колко голяма е „вината“ на завърналия се начело на отбора Георги Дерменджиев?

- Винаги когато има една треньорска рокада, обикновено има един позитивен оттенък в представянето. Може би малко се поуспокоиха футболистите, възможно е да имало някакво напрежение, което да се е създало с някои неудачни мачове в Европа и българското първенство. Когато тръгнеш добре при треньорска рокада, води и до по-добър климат.

Лудогорец има достатъчно класен отбор, за да излезе по-бързо от такава ситуация, в която се намираше и не беше добра за представянето на тима.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Заклет цесекар отсече: Лудогорец има комплекс от Нордселанд

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО СЪС СТОЙЧО СТОЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички