Обрат след червен картон, фатална греда, изпусната дузпа и Лудогорец е аут от Шампионска лига


Обрат след червен картон, фатална греда, изпусната дузпа и Лудогорец е аут от Шампионска лига
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

8783 0

Българският шампион Лудогорец отпадна от пресявките на Шампионска лига, след като загуби с 1:2 от словенския Олимпия Любляна. Така след равенство 1:1 в първия мач тимът на Ивайло Петев мисли за участие в Лига Европа. Там отборът ще се изправи срещу загубилия от двойката Динамо Загреб - Астана, като първият мач завърши 4:0 в полза на хърватите.

Мачът тръгнa много добре за разградчани, които успяха да поведат още в 15-ата минута след страхотен гол от пряк свободен удар на Кирил Десподов. За нещастие, от подобно положение Олимпия изравни 3 минути по-късно след попадение на Тими Елешник.

В 33' грешка на Нареси можеше да бъде наказана с втори гол за словенците, но ударът на Свит Сешлар срещна напречната греда.

Лудогорец можеше да стигне до нов аванс в 58', когато Десподов се разписа, но попадението му не бе засечено заради засада. Девет минути по-късно домакините имаха претенции за задържане в наказателното поле, но съдията не ги уважи.

Важен момент в мача беше изгонването на Франсиско Гомес-Сон в 82-ата минута, като седем минути след това Спас Делев можеше да донесе успеха на разградчани, но ударът му срещна лявата греда. Малко след това Серджио Падт спаси своя тим с намеса след удар на Дофо.

В 90+2' Елшник обаче изведе Олимпия до пълен обрат, след като се разписа след корнер за 2:1. В 10-та минута на добавеното време Кирил Десподов можеше да вкара мача в продължения, ако бе вкарал дузпа, свирена за нарушение срещу Спас Делев. Лидерът на "орлите" обаче пропусна от бялата точка.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В словенската столица Любляна вали дъжд, който не спира гостите да атакуват от началните минути на двубоя. В 6' Текпетей успя да отправи опасно центриране и да принуди стража на Олимпия да боксира. Малко след това неправомерна игра на Елшник му донесе първия жълт картон в срещата.

Вторият жълт картон в мача не закъсня - в 12' Нукич тръгна в атака, след като бе даден сигнал за засада. Заради реакцията си след това той получи официално предупреждение, а малко след това и Агустин Дофо бе предупреден, след като влезе грубо в краката на футболист на гостите в близост до наказателното поле.

ГОЛ! С изпълнението на прекия свободен удар се зае Кирил Десподов, като изстрелът му бе почти съвършен - прелетя над стената с мощ и се заби в долния десен ъгъл - 0:1!

ГОЛ! За жалост, радостта на разградчани не трая дълго и Олимпия се върна в мача скоро след това. По идентичен начин - след пряк свободен удар в 19', Елшник се отскубна от опеката на бранител в тъмен екип и засече с глава подаване на Жорже Силва. Топката попадна в левия ъгъл на Падт - 1:1. Ситуацията бе предшествана от жълт картон за Марсел Хайстер. 

Постепенно Лудогорец се окопити и отново тръгна в атака. В 30' след умело разиграване в наказателното поле Десподов отправи изстрел отдясно, но не затрудни вратаря, При последвалия корнер защитник на словенския тим успя да играе с глава и опасността да се размине.

В 33' Нареси загуби топката в зоната преди центъра и това позволи на Олимпия да предприеме бърза атака, завършила с изстрел на Сешлар, който се отби в напречната греда. Отлична възможност за пълен обрат пред словенците се откри в 39-ата минута, когато Сешларшутира от малкото наказателно поле, но Серджио Падт се отличи със страхотна намеса. Дъждът в Любляна не престава. 

Реферът на двубоя даде 5-минутно продължение на първото полувреме, в които преимуществото не бе на страната на гостите. В самия край Олимпия стигна до свободен удар в половината на Лудогорец, но никой от тима не успя да засече опасното центриране в наказателното поле.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 48' Педро Нареси получи жълт картон за нарушение. В следващата минута Жорже Силва изпълни прекия свободен удар много умело, но бранител на разградчани се справи с удара му.

В 53' Нукич стигна до добра позиция за изстрел от малко по-далеч, като стражът на българския шампион не се справи по най-добрия начин. Наложи се Франко Русо да изчисти топката, преди да е стигнала до съперников играч.

В 58' Лудогорец стигна до второ попадение, но то дори не промени резултата на таблото в Любляна, тъй като страничният съдия вдигна моментално флаг за засада. Ударът, завършил в мрежата на Видовшек, беше дело на Десподов, който стреля, след като вратарят бе отразил удар на Доминик Янков. 

В 55' Ивайло Петев реши да освежи състава си и пусна в игра Спас Делев и Якуб Пьотровски за сметка на Бърнард Текпетей и Матиас Тисера. Малко след това Лудогорец видимо се задържа пред вратата на съперника, но без да стига до сериозна голова възможност.

Олимпия изпълни корнер в 67', като след настъпилото разбъркване в наказателното поле домакините имаха претенции за задържане на голмайстора им Елшник, но съдията не обърна внимание на този момент. Последва удар от сериозна дистанция, който едва не изненада вратаря на "орлите". Последва атака на българския шампион, завършила с изстрел на Десподов встрани от вратата.

В 71' Олимпия отново намери път към вратата на Падт и Педро отправи не особено силен, но добре насочен изстрел, като вратарят на "орлите" улови.

Добри моменти за Лудогорец - в 78' Пьтровски отправи коварен изстрел от известна дистанция, като Видовшек не се справи по най-добрия начин. Това позволи топката да стигне до Кайо Видал, но след неговият опит тя излезе в корнер.

Последва атака на българския шампион, завършила с изстрел на Десподов в аут.
В 71' Олимпия отново намери път към вратата на Падт и Педро отправи не особено силен, но добре насочен изстрел, като вратарят на "орлите" улови. 

В 82' Лудогорец остана с човек по-малко на терена, след като новото попълнение Франсиско Гомес-Сон се поддаде на провокацията на Руй Педро и замахна с глава към него. Играчуъ на словенците се свлече на земята, а съдията изпрати испанеца към душовете преждевременно.

След това Ивайло Петев извърши и последните си 2 смени - пусна в игра Аслак фон Витри и Иван Йорданов и извади Доминик Янков и Педро Нареси. В 89-ата минута късметът обърна гръб на българския тим, който тръгна в бърза атака, Спас Делев напредна и се справи с трима футболисти на съперника, но изстрелът му по диагонал се отби в лявата греда. В първата минута от добавеното време Серджио Падт направи отлично спасяване след изстрел на Дофо от около 20 метра. Той дойде след изпълнение на корнер и не достатъчно добра реакция на футболистите на "орлите" преди нанасянето му.

ГОЛ! Минута по-късно обаче натискът на домакините даде своя резултат и Олимпия стигна до пълен обрат. Свит Сешлар центрира от корнер, а Тими Елшник си откри пространство в наказателното поле и с лекота намери горния ляв ъгъл на българската врата - 2:1!

Драмата продължи до последния съдийски сигнал. В 102-ата минута Лудогорец получи дузпа, отсъдена след консултация с ВАР. В ситуацията Спас Делев бе фаулиран в наказателното поле, като реферът първоначално не обърна внимание на ситуацията, но след това получи сигнал, разгледа положението и свири наказателен удар.

Зад бялата точка застана лидерът Кирил Десподов, но нервите го предадоха и Видовшек спаси изстрела му. Това беше всичко в този двубой. Лудогорец е зад борда на Шампионска лига.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Олимпия (Любляна): 69. Видовшек, 14.  Ратник, 16.  Мухамедбегович, 2.  Силва, 3. Суалее, , 10. Елшник,  34.  Дофо, 99. Руи Педро, 19.  Сешлар, 21. Посавец, 9. Нукич

Лудогорец: 1. Серджио Падт, 22. Франко Русо, 24. Оливие Вердон, 17. Сон, 44. Марсел Хайстер, 30. Педро Нареси, 8. Клод Гонзалвеш,  64. Доминик Янков,11. Кирил Десподов - к,  37. Бърнард Текпетей,  10. Матиас Тисера,

ПРЕДИ ДВУБОЯ

За днешния сблъсъл Лудогорец е изправен и пред медицински проблеми, след като Тодор Неделев, Аслак фон Витри и Иван Йорданов не са на линия за ключовия сблъсък, като българинът дори не отпътува с отбора.

Едно от новите попълнения Квадво Дуа претърпя операция заради контузия и не е ясно колко време ще отсъства.  Въпреки това - "зелените" продължава да са сочени за фаворит в европейския спор.

Винаги очакванията ми са големи. Анализирахме доста това, което трябваше да направим. Аз казах след самия мач, че не бяхме убедителни, но създадохме три-четири 100-процентови положения. Надявам се да имаме успеваемост и да играем добър и прагматичен футбол. Залогът е голям и ние трябва да направим всичко възможно утре да продължим“, обяви Петев по време на брифинга си преди двубоя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички