"Българи юнаци!" победи "Турци сте" на "Васил Левски"


"Българи юнаци!" победи "Турци сте" на "Васил Левски"

7474 0

Ако има някой, който не е разбрал - вчерашната нощ беше една от най-еМОЦИоналните за всички българи, свързани по някакъв начин с най-великия спорт. Много хора на стадион "Васил Левски" видяха доста неща за първи път в своя живот. Едни - мач на живо, а други като мен видяха нещо съвсем различно. Българи, фенове на български отбор да биват наричани "Турци сте" от други българи, които не са фенове на противниковия чуждестранен отбор, но са против българския. Сложно звучи, но по-надолу ще разберете какво точно имам в предвид.

Отборът на Лудогорец, който до преди три години мереше сили с Гигант (Белене), днес очаква жребия за групите на Шампионската лига, който може да го изправи срещу Реал (Мадрид), Барселона, Байерн, Челси или почти всеки един от най-великите клубове в историята.

За начина по-който беше отстранен носителят на КЕШ през 1986-а ще се носят заслужено легенди. Нищо чудно освен трибуна на Лудогорец Арена, на името на Козмин Моци да бъдат кръстени и още знакови обекти в града. Защитникът си го заслужава. Засега не разполагам с доказателство за това дали полеви футболист някога е пазил дузпи. А и да има такъв, то със сигурност снощи Моци се справи по-добре от него. Бранителят улови ъгъла на всяка една от седемте дузпи на Стяуа и улови две от тях! Постижение, с което може да се похвалят малцина вратари в цялата история на футбола!

Но стига толкова за мача. Нека да обърнем внимание на това защо няма друг отбор като Лудогорец в България и защо това не се харесва на някои наши сънародници. Според някои, такъв отбор липсва единствено заради крайно амбициозният и супер богат президент на клуба Кирил Домусчиев. Донякъде са прави, но парите не са всичко във футбола. Колкото клиширано - толкова и доказано във времето - с примери от цял свят.

Причината Лудогорец да е уникален клуб се дължи на подкрепата, която получава във всяко свое домакинство в столицата на България - София.

Днес от апогея в развитието на клуба от Разград са повлияни деца и съпруги на футболни фенове, заклети привърженици на чужди отбори, такива на столичните грандове, продавачи на семки и полицаи. Фенската маса на Лудогорец представлява една уникална и пъстра смесица от хора от всякакъв тип, която се обогатява с всеки изминал мач на разградчани в Европа. Бедни, богати, песимисти и мечтатели... Всякакви личности намират място под прожекторите на стадиона. Има такива, които сядайки на трибуните разбират защо двата отбора играят с различни екипи и други, които могат да изброят хронологично всички отбори, през които е минал Никола Анелка. Някои са пътували шест часа с автобус от дълбоката провинция, за да гледат на живо българския шампион, а други са дошли за пет минути пеша от апартамента си в топцентъра на столицата.

Невъзможно е да опишеш симпатизантите на Лудогорец. Това е като да опишеш планетите в Галактиката. Смело сравнение, но който е гледал на живо мачовете им срещу Лацио или Валенсия съм сигурен, че ще ми повярва.

Разбира се крайно наивно ще е да се твърди, че всички, които проявяват интерес да наблюдават на живо срещите на отбора са негови фенове и копнеят за това Лудогорец да победи.

Според мои наблюдения поне една трета от присъстващите на стадиона са там, защото са осъзнали, че според състоянието на останалите ни водещи отбори, това е единственият шанс да погледат на живо футбол от смея да кажа средноевропейско ниво. Положението, в което се намират ЦСКА, Левски, Литекс и Ботев отдавна не е било толкова трагично, а и едва ли скоро ще тръгне да се подобрява.

Защо тогава да не си купиш билет и да погледаш малко читав футбол? Може да не скандираш "Лудогорец", но може да изразяваш по някакъв начин подкрепата си към отбора. Но в титулярния състав има само четирима българи, не го чувствам като наш отбор ще каже някой? А в Арсенал, Челси и Манчестър Сити колко англичани има измежду титулярите? Може би пак 4, но общо. Не е уместно да се сравняваме нашето първенство с Висшата лига, както и мисленето на англичаните с нашето. Мисълта ми е, че някои отбори правят футболисти, други си купуват. Някои хора презират комерсиалното, други го обожават. Толкова млад отбор като Лудогорец няма как да разчита на кадри от собствената си школа. А също така не може да се довери и на млади български футболисти от други школи, защото почти всички от тях са на фотосинтеза и от 500 деца произвеждат един футболист на някакво си задоволително ниво по нашенските ни критерии.

За мен е непонятно как в държава, която е последна по доходи в Европейския съюз, с изчезващо и прогресивно потъмняващо население не се оценяват задружно такива успехи като влизането български отбор в най-авторитетния футболен турнир на клубно ниво. След няколко седмици може да гледате Меси, Роналдо, Ибрахимович на няколко метра от вас! Ще пеете химна и ще присъствате на място, където са събрани 40 000 българи, обединени от желанието да се случи нещо хубаво във футбола ни, в спорта и в държавата ни като цяло. Къде има място тук за злоба и недоброжелателство към Лудогорец? Какво са виновни от Разград за чудовищната некадърност в управлението на останалите наши клубове и липсата на какъвто и да е устойчив план за тяхното развитие?

Лудогорец е едно от малкото явления в България, което може да обедини напълно различни хора. Даже и такива, различни по политически пристрастия. Да се сещате за нещо друго, което може да постигне това и да събере десетки хиляди на едно място? Може би концерт на известна група? Тя няма как да е българска. А Лудогорец е български. Никой не е задължен да му симпатизира, но нихилизмът е излишен. Никой няма полза от него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички