Топузаков: Люпко Петрович е оставил голям отпечатък върху Мъри


Топузаков: Люпко Петрович е оставил голям отпечатък върху Мъри
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1829 0

Една от бившите звезди на Левски Елин Топузаков говори за  предаването "Код Спорт" по телевизия RING. Опитният футболист и капитан на "сините" от близкото миналото отново е на "Герена", но този път като треньор на юношите до 19-годишна възраст. Той говори за състоянието на любимия му клуб, работата на Станимир Стоилов и по още теми. Вижте акцентите от интервюто му:

– Елине, защо през годините "сините" изпуснаха някои от талантливите си юноши? Смяташ ли, че ще има промяна в тази посока?

– Това е много труден и сложен въпрос. Понякога, особено в юношеска възраст, имат много върхове и падения. Самите футболисти показват страхотно израстване, но след няколко месеца стават неузнаваеми и свалят рязко нивото. Обичам да им казвам: "Не трябва да се отказваш от мечтата си! Във футбола има много слънца, просто трябва да намериш твоето! Като място, като клуб, като треньор и да грабнеш шанса, за да можеш да се утвърдиш. Наистина да постигнеш тази мечта и да играеш професионален футбол".

– Познаваш много добре Станимир Стоилов – кое качество го отличава от специалистите, с които си работил през годините?

– Да, познавам го доста добре. Били сме съотборници, после ми е бил и треньор. Първо, искам дебело да подчертая, че той се е променил страшно много в положителна посока. Все пак дълги години беше треньор в чужбина с немалко успехи, резултати, шампион и т.н. Със сигурност той се е обогатил като опит и начин на работа. Като фенове виждаме как отборът се преобразява, как сменя схемата и начина на игра, спрямо противника.

Със сигурност има доста качества, които той е подобрил във времето и годините. Работил съм и с други треньори – и като техен помощник, и като футболист. Не мога да отрека Люпко Петрович, който според мен има голям отпечатък върху Станимир Стоилов. Всеки е взел от някой свой треньор по нещо. Славолюб Муслин, дори Славиша Йоканович – хора, които в треньорската кариера имат доста богат опит.

Това е много голяма съвкупност – управляваш характери в съблекалнята, трябва да бъдеш добър, понякога да бъдеш лош, трябва да бъдеш и психолог. Станимир Стоилов го доказа и неслучайно след 10 месеца работа виждаме плодовете на неговия труд. Показателно е, че публиката се завърна на "Герена" и пълни стадиона за всеки мач.

– Ще успеят ли "сините" да се преборят за титлата в шампионата? Според теб конкурентен ли е Левски на хегемона Лудогорец?

– Рано е да се каже. Това е клише, което почти всеки футболен човек използва, но аз ще се обоснова защо. Първо, има неспецифичен сезон, който ще бъде прекъснат от Световното първенство. Има зимен трансферен прозорец, в който всеки един отбор – кандидат за титлата, сигурно ще направи и входящи, и изходящи трансфери. Може през сезона да има и треньорска смяна при някои от отборите, които са в челото.

Трансформацията в тези 8-9 месеца, докато стигнем до май и се решава титлата, има много обстоятелства. Дори и да са минали 5-6 кръга, дори и да виждаме играта на отборите, не може да се каже кой би станал шампион.

Естествено, че Лудогорец има самочувствието и увереността, че дълги години е хегемон и безпроблемно печели титлата, но мисля, че тази година конкуренцията от кандидатите, в това число и нашият отбор Левски, ще бъде по-яростна и по-жестока. Не мога да гадая, но със сигурност, който и да стане шампион, трябва да мине през доста трудности.

– Левски винаги се е радвал на подкрепата на своите фенове. С какво би сравнил еуфорията, която е завладяла привържениците на столичния гранд в момента?

– В крайна сметка футболът е за хората. Когато видиш пълен стадион, когато симбиозата между публика, играчи, треньори е налице, дори класни отбори като ПАОК се преодоляват една идея по-лесно. Да, естествено качествата, тактическата дисциплина, физическите усилия и действията на играчите на терена в даден мач са най-важни, но публиката винаги е била едно мерило.

Това е най-големият капитал на клуба и съм го казвал много пъти. Мога да го сравня със "Синята приказка", когато примерно "Васил Левски" се пълнеше в груповата фаза на Шампионска лига. Да играеш пред 45-50 хиляди души си е голяма тръпка и емоция. Пожелавам на всеки да я изпита!

– Имаме ли качествени футболисти, които да ни изведат до европейско или световно първенство?

– Не искам да бъда черноглед и песимист. Ще бъде много трудно. Може би наистина трябва да се гради къщата от основите. Първо, колкото и да не искаме, да си надмогнем егото, че сме били четвърти в света преди много години вече. Имам предвид, че трябва да изградим първо една солидна защита.

Не само защитниците, а абсолютно целия отбор, за да може поне да не допускаме леки голове. И оттам полека-лека да можем да градим някакъв стил и начин на игра в предни позиции. Първоначално да се играе на контраатака, но когато се търсят резултати и ако искаме да се класираме за някакъв значим форум, според мен това е може би донякъде рецептата.

Наистина да си признаем – имаме качествени и кадърни футболисти, но не дотолкова, че да играем като равен с равен със средноевропейските национални отбори".

Вижте как се разви злощасният реванш между Левски и Хамрун!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Лудогорец

"Тайни от бг елита": Ас на Лудогорец с 3-степенно "меню" за самоусъвършенстване

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички