Само в SportLive! Войн Войнов за шанса за връщане на Мъри Стоилов в Левски: Разговорът е точно за 20 секунди


Само в SportLive! Войн Войнов за шанса за връщане на Мъри Стоилов в Левски: Разговорът е точно за 20 секунди
Снимка: Lap.bg

8089 0

Левски победи Арда Кърджали в баража да участие в Лигата на конференциите. По този начин „сините“ изпълниха целта си да играят в Европа.

На преден план обаче на „Герена“ отново изскочи проблемът около бъдещия постоянен треньор на „Герена“. След напускането на Станимир Стоилов кормилото на пожар пое Елин Топузаков. В последните дни все по-упорито в публичното пространство се налага версията, че Мъри е възможно да се завърне начело на отбора, като се появиха куп спекулации по темата.

Sportlive.bg потърси за интервю легендарния офанзивен халф на Левски Войн Войнов. Той сподели мнението си по горещата тема около треньорския пост и Мъри Стоилов. Войнов направи кратък анализ на приключилия сезон за „сините“.

Ето какво обяви трикратният шампион със „сините“ пред медията ни:

- Г-н Войнов, Левски победи Арда Кърджали в баража и ще играе в Европа. Това ли беше максимумът за отбора през този сезон, според Вас?

- Двубоят с Арда беше много важен. Отборът постигна добра победа с оглед и на факта, че загубихме предишните си два мача, предхождащи баража.

През главата на футболистите сигурно е минала мисълта: „Ами, ако загубим и него?!“. Поздравявам ги най-вече за това, че намериха морални сили, защото се видя, че класата на Левски е малко по-висока от тази на Арда, без да ги подценявам. Победихме съвсем заслужено.

Мисля, че програмата максимум е изпълнена за Левски – класиране за евротурнирите, което беше и цел №1. Не е реално да говорехме, че ще станем втори или пък шампиони. Поради това не бива и да навлизаме в тази тема.

-От Арда реагираха, защото на практика се оказа, че БФС ги ощети за този съдбоносен мач, след като двама техни футболисти не успяха да играят след последната смяна на датата на срещата. Ако кърджалии можеха да разчитат и на тях, щеше ли да се стигне до друг развой на двубоя?

- Мисля, че просто Арда трябваше да поздравят Левски, което смятам, че са и направили. Това е футболът. По-добрият в този мач беше Левски. По този начин те пък обиждат двамата футболисти, които са започнали на местата на тези, които не можаха да участват. Защо те мислят, че тези които започнаха срещата, са по-слаби от другите? Според мен е излишно да се коментира тази тема.

-Казахте, че Левски постигна максимума през този сезон. Каква оценка все пак бихте поставили на отбора?

- За мен годината наистина беше колеблива. Имаше и много добри неща, но имаше и слабости. Не бих искал да се връщам не тези 10 или 12 мача, в които нямахме победа. Въпреки че в нито един от мачовете аз не си спомням някой да ни е надиграл, но такава е била съдбата на отбора.

Лично за мен представянето е добро. Да, наистина можеше да се преборим и за третото място.

-Толкова ли е далеч Левски от ЦСКА и Лудогорец, ако приемем, че те са най-добрите отбори у нас в момента?

- Тази година изостава от тях. Но с това, което Левски разполага като потенциал, е много важен изборът на треньор, както и подсилването на тима с 3-4 качествени попълнения. Това ще позволи да се погледне и по-нагоре в класирането. Въпросните бъдещи нови футболисти обаче наистина трябва да бъдат класни.

- Клубът се раздели с един класен футболист в лицето на Филип Кръстев, чийто наем от Ломел изтече. Ще му бъде ли намерен качествен заместник?

- Има време да се намери подходящ футболист за неговата позиция. Мисля, че Филип Кръстев се представи много добре. Цяла България, а не само Левски знаеха много добре, че играе под наем за отбора.

Фактът, че си го връщат говори, че той си е свършил много добре работата тук. Ако го бяха оставили, значи не се е представил на ниво.

Тук вече е моментът да се обяви новият треньор. Той ще може да види и прецени къде са нужни нови попълнения. Да проведе сериозни разговори с ръководството и спортно-техническото ръководство, за да не взимаме играчи на килограм. Няма смисъл да коментирам какво се случвало в предишни години.

-Упорито в последните дни се лансира идеята или вариантът Станимир Стоилов да се върна обратно начело на отбора. Според Вас възможно ли е да се случи?

- Ясно е, че този разговор е точно за 20 секунди. Не бива да го коментираме повече. Предполагам, че всички го искаме, както и ръководството на Левски. Но какво има толкова да се разговоря – часове ли, дни ли?!

Просто се сяда на масата и има само един въпрос: „Искаш ли да работиш в Левски и искаш ли да продължиш“? И Мъри казва: „Да ли не“. Точно 15 секунди ще отнеме. А ние ще загубим сега поне 5 минути само да говорим.

Всичко зависи само от един човек. Той се казва Станимир Стоилов. Ако той каже „не“, какво има повече да се коментира.

Другото важно е когато назначат новия треньор, нека да спрем вече да коментираме вече треньор, защото обиждаме и този, който ще дойде. Разбира се, ако дойде друг специалист.

Още веднъж ще кажа, че и моето желание е Мъри да поеме отново отбора. Какво правим обаче, ако той не иска?

-Засега няма нищо официално потвърдено по темата за евентуалното завръщане на Мъри. Според Вас от ръководството наистина биха ли го поканили, защото сякаш към момента нещата изглеждат по-скоро от сферата на пожеланията?

- Честно казано, нямам никаква идея дали е разговаряно с него и дали е канен.

- По-добре ли ще е за Левски, ако точно той отново поеме отбора?

- Мъри се е доказал като треньор. Няма смисъл да го коментираме и да му търсим кусури и т.н. Пак ще кажа, че всичко зависи от него. Вече казах колко време е нужно да продължи разговора, ако естествено бъде поканен. В момента няма смисъл да говоря глупости, защото не съм вътре в нещата и не знам дали пък той не иска.

-Ако нещата с Мъри не се получат, кой е най-подходящият вариант за треньор на Левски – българин или чужденец, а защо не и Топузаков да остане на поста?

- Има вариант и Топузаков да си продължи. Каквото и мнение да изкажа, няма да бъде меродавно. Само мога да засегна някого или да го вдигна по-горе.

Ръководството на клуба са умни и опитни хора, които се занимават цял живот с футбол. Те ще преценят. Важни са финансовите параметри. Доколкото знам, Левски е малко във финансова криза. Ако трябва да го сложим и в кавички малко.

Аз лично винаги съм бил затова треньор на Левски да бъде българин. Но в клуба са работили и чужденци, които са дали много за Левски. Ще спомена примерно един Витлачил, който е отпреди доста години, но сега ще ме помислят за откачен. В Левски и чужденци са помагали и давали всичко за просперитета на клуба. Това обаче все пак си е работа на професионалното ръководство на клуба.

-Появиха се информации, че Стоилов дори е поставил условия на ръководството на Левски …

- Ние можем само да гадаем. Но не бива да го правим.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL!  Херо разкри за оферта и каза какво желае

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ВОЙН ВОЙНОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички