Само в SportLive! Георги Василев – Генерала: Сираков завари финансовата криза в Левски, не я е докарал! Жалко за Етър ВТ


Само в SportLive! Георги Василев – Генерала: Сираков завари финансовата криза в Левски, не я е докарал! Жалко за Етър ВТ
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

13199 0

Знаменитият български треньор Георги Василев – Гочето се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg за развитието на шампионата. Генерала, който изведе Етър ВТ до историческата титла за „болярите“ през сезон 1990/1991, говори и за състоянието на отбора от старопрестолната ни столица. Гочето е в историята на българския футбол и със спечелените шампионски титли с Левски и ЦСКА.

Акцентът в тази част от обширния ни разговор с Генерала е върху случващото се на „Герена“. Той изрази мнението си за спортно-техническото състояние и развитие на отбора на „сините“, като подчерта, че не настоящият мажоритарен собственик Наско Сираков е виновен за тежкото финансово състояние на клуба, защото го е заварил в тази безизходица.

Ето какво заяви Гочето пред медията ни:

- Г-н Василев, какво е мнението Ви за случващото се в Левски и в спортно-технически аспект, и по отношение на постоянните призиви и действия на фенове и Сдружението „Левски на левскарите“ за сваляне на мажоритарния собственик Наско Сираков от власт.

- Нямам представя какви са амбициите на хората и какво всъщност желаят. Знам само, че Левски излезе от много тежка криза. Клубът беше много затънал – с много дългове и недостатъци. Имаше финансови проблеми с постоянна промяна на хора.

Изглежда оттук-оттам сглобиха добър отбор. Веднага ми изниква в съзнанието Андриан Краев, когото взеха от Хебър Пз, който тогава не играеше в елита. Привлякоха и други такива играчи, които се наложиха. Някои отпаднаха, но там постоянно е едно въртене.

После дойде Станимир Стоилов, който сложи ред. Вкараха добри футболисти. В един момент той изпадна в ситуацията 11 мача подред да не спечелят. Там кръговратът е доста голям.

Най-добре си знае какво става в отбора Наско Сираков – какви са проблемите. Щом има промяна на настроение, щом има промяна на ентусиазма, значи има неща, които тежат, пречат и влияят върху играта на тима.

Разполагат със състав, от който махнеш ли някого, веднага се чувства, особено Уелтън, ако го няма. Лесно разгадаем е, няма богато разнообразие в действията им.

Аз не мога да определя, че Наско Сираков е виновник за тази работа. Публиката иска от него да се промени всичко или да се махне. Нито той е докарал Левски до това финансово положение, а напротив той се появи в една ситуация като левскар, който дълги години е играл там. Но не можем да кажем, че финансовите проблеми в клуба са плод на някой от тях. Просто това е заварено положение. Той дойде преди 2 или 3 години.

- Вие сте страничен наблюдател, но според Вас може ли да се каже кой е  крив и кой е прав в настоящата ситуация на „Герена“?

-Трудно бих казал като страничен наблюдател. На мен Левски ми харесваше в един момент, защото играеше много добре, доста динамично. Дори го правеше при точно определено развитие на мача и определено поведение на противника. Срещаха проблеми с отборите, които не играеха открито срещу тях, а когато и другият тим демонстрираше открит футбол, ставахме свидетели на интересни неща.

Но пак ще кажа, че Левски беше разгадаем като състав и тактическо поведение.

- Аз визирах между феновете и Наско Сираков, макар че Вие загатнахте?

- Не бих се ангажирал с подобно мнение. Аз съм доста далеч от клуба. Само чувам някои неща, чета или виждам, но не съм човекът, който може да даде такива прецизни оценки.

- Може ли да се каже, че пак сезонът ще е нулев за Левски?

- Отпаднаха за Купата, а и изостават от първите 2-3 отбора. Има още 10 мача, а след това и плейофи. Има още доста срещи. Надеждата крепи човека.

Всеки си прави сметка по време на подготовката. Евентуално може да има нова селекция. Отборите се познават добре, знаят си възможностите, а и също и финансовите възможности за селекция.

Оттук може да се изходи какъв път ще поеме Левски през пролетта и докъде може да стигне. Сега е изостанал, но има достатъчно мачове. И ЦСКА беше изостанал доста в началото, но сега е в битката за първото място.

- Кой отбор Ви изненада приятно освен Черно море?

- До определен момент приятно ме изненада Локомотив Пловдив. За Черно море е безспорно. Но за съжаление в последните 5-6 кръга, изключвайки последния им мач, в който спечелиха, изведнъж стана срив при тях.

И там има някакви неща под сурдинка, които трудно могат да се разберат. Изведнъж обаче отборът им загуби точки. Но ми харесваха.

Ботев Пловдив пък са пореден пример за превъплъщение. В началото бяха сред последните, а  накрая направиха много силни мачове и сега носа им е висок. Амбициите им вече са по-високи за крайно класиране.

- А кой отбор разочарова?

- Какво да Ви кажа? Да посоча разочарование е най-неприятното и болезнено. Все исках Етър ВТ да е на по-друго положение. Последното място не е за тях. Влезе за една година, а догодина клубът празнува 100 години. Не е приятно, което се случва.

Мисля, че другите отбори, които са логично на тези позиции са Ботев Враца – те няколко години подред се борят да не изпаднат от елита, а Пирин Бл също изведнъж дръпнаха след лошото начало. Школата на благоевградчани винаги е била богата на таланти. Имат доста футболисти, които винаги са показват характер. Но и там винаги когато узрее нещо по-добро, все се получава някакво напрежение. Не знам доколко ще им въздейства. Не виждам други отбори, които да споменавам.

- Преди време се отдръпнахте от футбола, но имате ли желание отново да се завърнете под някаква форма – треньор, спортен директор и т.н?

- Имам желание ето така с Вас да коментирам. На мен ми стига толкова. Обичам футбола. От сутрин до вечер съм с него, но моето време е приключило. Активната ми роля като треньор е приключила.

За съвети могат да ме ползват. Лошото е, че не могат да ме ползват за съвети за пари, т.е за финансирането на клубовете. Няма проблем за съвети за чисто спортната част.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL: Генерала отсече: Смешно е да се отписва Черно море от битката за титлата

ВИЖТЕ ОЩЕ: Знаменит треньор каза пред SL как публиката попречи на ЦСКА срещу Лудогорец

 АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички