Само в SportLive! Емил Велев – Кокала: Няма шанс Левски да фалира! Още сме в битката за титлата


Само в SportLive! Емил Велев – Кокала: Няма шанс Левски да фалира! Още сме в битката за титлата
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

11008 0

Левски се провали в турнира за Купата на България, след като отпадна от Хебър Пазарджик на 1/8-финалите. След поражението настана драма на „Герена“ и заваляха призиви за оставки.

Феновете на нов глас поискаха мажоритарният собственик Наско Сираков да сдаде властта. Не бяха пощадени и останалите ръководни фактори в клуба, включително и треньорът Николай Костов, чието бъдеще при „сините“ е възможно да виси на косъм.

Бившият футболист и треньор на Левски – Емил Велев – Кокала, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно сгромолясването в Пазарджик и евентуалните последствия за „сините“ до края на настоящата кампания.

Ето какво сподели пред медията ни последният треньор, извел столичния гранд до шампионската титла на България:

- Г-н Велев, Левски се провали с гръм и трясък в турнира за Купата на България, след като отпадна от Хебър Пз на 1/8-финалите. Какъв е Вашият анализ на случилото се в Пазарджик?

- В мач за Купата не можеш да предвидиш какво може да се случи. Трябва да си с 2-3 класи над противника, за да го надиграеш и биеш с 3-4 гола разлика.

Според мен Левски трябваше още от самото начало да ги натиснат сериозно. Да отбележат 1-2 попадения и да приключат двубоя, защото с течение на времето футболистите на Хебър добиваха все повече самоувереност до изравнителния гол на Уелтън. Тогава може би Левски трябваше още повече да натиснат, за да си решат нещата в редовното време.

Видяхме, че и Хебър играеха доста безобразно във фаза защита. Уелтън си ги минаваше, както си иска – по трима, по четирима.

- Но явно само един Уелтън не стига…

- Така се оказва. За мен в такъв мач защитата трябва да бъде много по-стабилна.

- Може ли да се каже, че футболисти, които преминаха през Левски като юноши, елиминираха „сините“, след като попаденията за пазарджиклии реализираха Ангел Бастунов и Атанас Кабов?

- За мен Кабов е един добър футболист. Бастунов и той беше в школата на клуба. Двамата са изпуснати с лека ръка.

Аз се учудвам защо и Патрик-Габриел Галчев не игра титуляр за нашия отбор. Той е човек с много енергия. Може би трябваше да започне точно в подобен мач.

- Намирате ли и грешки на треньора Николай Костов, който получи неприятен подарък за имения си ден?

- Аз също му честитих сутринта на 6 декември, но не искам да коментирам работата на треньора. Винаги при неуспех се търсят някакви причини и особено в треньора. За мен това не е правилно. Играчите играят на терена, а какво им е казал на разбора преди мача няма как да го знаем – как да протече този мач, защото Левски очевадно са много по-добър отбор от Хебър. Особено пък в сегашното състояние на пазарджишкия клуб, където спря кранчето на бившия кмет.

- Донякъде оттук идва и недоумението за провала на Левски...

- Винаги по-малките отбори се мотивират по-сериозно срещу Левски. Играят на максимума на възможностите си. Донякъде им стигнаха силите до около 70-ата минута, а вторият им гол стана от съвсем случайна атака. Левски не трябваше да го допуска, а да си има продължения, в които да си решат нещата. Там със сигурност Левски щеше да победи, нямаше да се стигне и до дузпи. Просто Хебър бяха толкова изтощени, че не знаеха какво става на терена.

Някои казват, че пазарджиклии са играли страшно – за мен само се отбраняваха. Търсеха някакви контраатаки. Това предполага мач за Купата на страната.

- Колко значима е ролята на Любослав Пенев за постигането на успеха според Вас?

- Той им е казал да оставят проблемите извън съблекалнята и по време на мача да се концентрират изцяло върху случващото се на терена.

Видяхме, че е така. Те си имат надежда, че пак ще има реки от пари там, но смятам, че това няма как да се случи вече.

- Със сигурност и момчетата в състава на пазарджиклии, които са преминали през „Герена“, са били амбицирани да се докажат – включвам и голмайстора на Първа Лига Георги Николов, който не успя да се разпише.

- Има го и този вариант. И Кабов, и Бастунов, и Николов.  Последният игра по-слабо в този мач. Беше доста пренавит.

Даде се и доста нелепа дузпа. Не знам как съдията реши да я отсъди, защото двамата се удариха, а топката я нямаше, но той посочи бялата точка. Щом обаче я е дал и няма ВАР, това е положението.

- Нулев ли е този сезон за Левски, след като към момента се очертава да остане отново без трофей?

- Напротив, даже сега ще остане само битката в първенството. Трябва да се гони класиране там. От първо до трето място обикновено дава класиране за Европа, а евентуално и четвъртото. Това също са цели, които е нужно да се гонят.

- Каква трябва да е реалната цел – Европа или хвърлената бомба преди старта на сезона за преследване на титлата?

- Според мен трябва да върви успоредно, защото не мисля, че другите отбори пред Левски ще бият непрекъснато. Както виждаме, винаги има изненади. Славия би в Разград. Левски си би Локомотив Пловдив с 3:0 категорично.

- Искате да кажете, че надеждата за титлата все още не е угаснала напълно?

- Надеждата умира последна, както се казва. Трябва да си направят сметка, че оттук-нататък не може да правят грешна стъпка.

- Какво трябва да се промени, за да тръгне Левски мощно напред през пролетта?

- Този отбор е нужно да се подсили с още 2-3 играчи. Не казвам точно къде и на кои постове. Според мен липсва креативен халф. Откакто Джамили е контузен, просто нещата не се връзват. Необходим е нападател. Левски разполага със защитници, но трябва да тренират. Виждаме, че няма синхрон между тях – Кристиан Димитров и Келиан ван дер Каап. Петрис е изцяло обсебен от атаката. Той си мисли, че е крило.

Според мен Пламен Андреев е малко неуверен. Не знам какво се случва с това момче. По самата реакция при втория гол на Хебър – той просто седеше прав, а там трябва да тръгне към топката, където отива и да покрие близкия ъгъл. Оттам Кабов много трудно можеше да я бие в далечния ъгъл, защото по-слабият крак му е левия. Пламен Андреев трябваше да реагира много по-концентрирано, за да хване тази топка.

- Как ще коментирате поредните призиви на феновете за напускане на Наско Сираков, като на мушката им са вече и Даниел Боримиров,  и треньорът Николай Костов?

- Феновете затова са фенове, за да изискват и да са критични. Когато няма успехи, това е положението. Когато има успехи, виждаме, че скандират, нали?

Те изразяват своето мнение.

- Виждате ли светлина в тунела за Левски относно финансовото стабилизиране на клуба, защото очевидно трябва да се започне оттам?

- Левски е голям клуб. Надали нещо може да го бутне във всякакъв аспект. Видяхме ролята на феновете как спасяваха клуба и все още го спасяват.

Сигурно ще има и още спонсори, които ще искат да рекламират в Левски. Няма от какво да се притесняваме, защото Левски е голям клуб, както казах.

- Някои обаче се надяват да се случи най-лошото и клубът да фалира…

- Не, не. Далеч съм от такава мисъл.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Шесткратен шампион съсипа звезда на Левски: Безобразен е! Да си ходи!

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички