Само в SportLive! Емил Велев: Не съм оптимист за Левски, разликата с ЦСКА е много голяма! Абсолютно смехотворна е ситуацията покрай новите договори


Само в SportLive! Емил Велев: Не съм оптимист за Левски, разликата с ЦСКА е много голяма! Абсолютно смехотворна е ситуацията покрай новите договори
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

8792 0

Левски приема Локомотив Пловдив в едно от дербитата на 19-ия кръг в Първа лига. Сблъсъкът е утре от 17:30 часа на стадион „Георги Аспарухов“.

„Сините“ изпаднаха в негативна серия от 5 поредни срещи в шампионата без победа. „Черно-белите“, които до преди няколко кръга, бяха лидер в класирането, също се намира в миникриза.

Бившият футболист и треньор на Левски – Емил Велев- Кокала, който има и два престоя начело на Локомотив Пловдив, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg преди битката между двата тима. Той изрази очакванията си за срещата, сравни някои почти еднакви проблеми в предстоящите съперници. Кокала коментира и ситуацията около разминаването между обявената цел за преследване на титлата от страна на Левски и действителната ситуация към момента.

Ето какво обяви пред медията ни последният треньор, извел столичния гранд до титлата: 

- Г-н Велев, предстои мач на Левски срещу Локомотив Пловдив. Ще успеят ли „сините“ най-накрая да сложат край на серията си от 5 поредни срещи без победа в Първа лига?

- Няма да е много лесно, защото и Локомотив Пловдив си правят сметка. Те винаги играят срещу Левски на върха на възможностите си и изнасят най-добрите си мачове. Плюс това в последните срещи имат и доста негативни резултати. Не са този отбор, който бяха в началото на първенството.

- Двата отбора си приличат и по това, че напоследък са в слаба форма като резултати и представяне. Може ли да посочите кой от тях е в по-сериозна миникриза, ако мога така да се изразя?

- Мисля, че двата тима се доближават като форма и като игра в слабата си форма. Резултатите им напоследък също го доказват.

- Все пак кой ще успее да надделее според Вас?

- Мачът е трудно предвидим. На „Герена“ не се е играе лесно по принцип, стига отборът домакин да е мотивиран и агресивен, както трябва да играе на стадион „Георги Аспарухов“.

Смятам, че и сега с влизането на Уелтън нещата в атака ще се подобрят. За сметка на това обаче отново не знаем как ще изглежда защитата на Левски, защото в момента нещата куцат. В почти всеки мач им се отбелязват голове, което не е добър атестат за отбор, който преследва шампионски цели.

- С оглед на представянето на Левски напоследък угаснаха ли напълно мечтите за титлата или все още са живи?

- Вече се отдалечаваме доста от първото място и не знам как тези точки могат да се наваксат през пролетта. Разликата до първия са 12 точки, което е много. Това са четири мача, в които ти трябва да победиш, както и в директния двубой е нужно да бием ЦСКА, гледайки кой е на върха в момента.

Хората, които отговорят за това нещо, трябва да дават обяснения защо се е стигнало до тази ситуация.

- Непосилна задача ли е според Вас?

- Трябва да ги питате тях, но според  местата в таблицата виждаме, че доста сериозно се отдалечиха, при това точно в края на полусезона. Изоставането с 12 точки е много.Това едно време да си помислиш 12 точки разлика, примерно през 2009, 2008, 2007 година разлика от 5-6 точки трудно се наваксваха, а сега са поне два пъти повече.

Левски обаче са обявили, че ще гонят шампионска титла и това трябва да се преследва. Вече статистиката показва от колко точки е активът на отбора. Нужно е да вземат мерки, за да започнат да побеждават.

-Левски доминираше в първия мач срещу Локомотив Пловдив на „Лаута“, но загуби. Сега как очаквате да развиват действията на терена?

- Наистина тогава Левски доминираше и беше по-добрият отбор в Пловдив, но в крайна сметка паднаха. Сега може да се очаква само Левски да бъдат по-добри от Локомотив Пловдив и да победят.

Ще подчертая отново обаче, че с оглед на последните мачове и на двата отбора, смятам, че силите в момента са изравнени.

-По всяка вероятност Уелтън ще се завърне в състава за този двубой. Ще даде ли той положителен импулс на отбора за връщане на победния коловоз?

- Той е основен играч в нападението на Левски. С неговото завръщане ще има ентусиазъм, но може би няма да е достатъчно. Целият отбор трябва да се вдигне. Всичко няма да се реши само със завръщането на Уелтън.

- Все пак Уелтън няма да бие сам Локо Пд...

- Ако това се случи, трябва да си помислят хората от Локомотив Пловдив. След като знаят, че този играч ще играе, може би трябва да обърнат много по-сериозно внимание, както аз бих направил, ако съм треньор.

В даден мач в другия отбор имаш трима-четирима футболисти, на които трябва да обърнеш внимание. Ако не го направиш, ще имаш проблеми.

- Двата клуба имат и още един сходен проблем, освен падналата им форма – не успяват да убедят звездите си с изтичащи договори да подпишат нови договори.

- Много се спекулира с това нещо, защото те имат действащи договори. Те са професионалисти. Тук изобщо не трябва да ги питаш дали им се играе или не. За мен е абсолютно смехотворно. Ти им плащаш пари за заплати и премии. Трябва да е както в Германия, където не съм чул да има такива разправии дали ще подписва или няма да подписва. Той е длъжен да играе до последния ден от договора си, след като взима пари от този клуб.

Не знам защо изобщо се говори по тази тема. Кой щял да подпише, кой не искал да подпише и т.н. Всичките тези футболисти са с действащи договори. Футболистът има право да парафира или да говори с други отбори 6 месеца преди изтичането на контракта му. Това е по закон.

Нека да си правят сметката шефовете на тези отбори как ще мотивират тези играчи да играят. За мен обаче след като той взима заплата, както и премии при евентуален успех. Трябва да играе на максимума на възможностите си, за да победи. Съвсем друг въпрос е къде ще желае да се подвизава, защо не иска да остава и т.н.

Това е вътрешна тема между клуба и самия футболист.

- На кое място очаквате да зимува Левски?

- Ако пак ще се борим за пето или шесто място, което не е добре за Левски, а нещата отиват натам. Повтаря се ситуацията от миналата година и от по-миналата година.

И пак ако се наложи да се борим за четвъртата позиция, за да играем в Европа, изобщо не отива на клуб като Левски – с амбициите, феновете и историята, които има зад гърба си.

- Ще успеят ли да го избегнат според Вас?

- За момента не съм оптимист. Аз винаги подкрепям и треньорите, които са начело на Левски, давам им кредит на доверие, но за всичко си има мярка и край.

Като левскар аз искам Левски винаги да побеждава. Така ще бъде в живота ми докато съм жив. Поради тази причина имам претенции и когато видя, че нещо не е редно, го казвам. Така и трябва да бъде.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Кокала сравни черните серии на Левски при Мъри и Костов и каза с какво не се справя треньорът на „сините“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Кокала каза защо Лудогорец падна от Славия

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кокала отсече пред SL: Ако аз исках да съм президент на БФС, щях да съм на протеста! Защо Бербатов, Стилиян и Мартин не бяха?

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички