Променен ЦСКА би плах Левски, но изпусна титлата: Червени картони, абсурдни грешки и нерви в дербито (ВИДЕО)


Променен ЦСКА би плах Левски, но изпусна титлата: Червени картони, абсурдни грешки и нерви в дербито (ВИДЕО)
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

14409 0

ЦСКА победи Левски в голямото дерби от последния кръг на Първа лига. "Армейците" изиграха един от най-силните си мачове през сезона и заслужено надделяха с 2:0. Въпреки това шампион стана Лудогорец след минималния триумф над Черно море с 1:0.

Левски определено разочарова и остана "далеч" от третото място, въпреки че ЦСКА 1948 записа 10-и пореден мач без победа във всички турнири. Футболистите на Елин Топузаков отправиха първия си точен удар чак в 87-ата минута, а освен това и при двата гола на съперника допуснаха груби грешки.

А с това бе сложен край и на серията от пет поредни официални мача, в които ЦСКА не побеждава "сините". Саша Илич пък записа първа победа срещу големия опонент на "армейците".

Първият гол падна в 35-ата минута, когато Тибо Вион хвърли директно от тъч, а "синята" отбрана проспа ситуацията. Пламен Андреев също закъсня и бе изпреварен от Тобиас Хайнц, който вкара с глава на опразнената врата.

Вторият гол бе още по-абсурден, след като Пламен Андреев буквално подари топката на Дюкенс Назон и го изведе на опразнената врата, въпреки че ситуацията дори не бе толкова напрегната. Назон пък буквално нямаше как да не вкара в ситуацията. Освен това "червените" уцелиха и страничния стълб, преди да открият резултата - чрез Хайнц (вижте ВИДЕО по-долу в материала).

Десет минути преди края на редовното време двата отбора останаха с по 10 играчи на терена. Иван Турицов получи пресилен директен червен картон, а Ноа Сонко Сундберг пресилен втори жълт след агресивно единоборство на аутлинията. В случая сякаш Драгомир Драганов не трябваше да гони нито единия, нито другия. Сундберг пък ще изпусне важния мач пред Левски до края.

ЦСКА завършва с 84 точки - една по-малко от Лудогорец. Левски пък финишира 4-ти с 61 пункта - рекордно голяма разлика между "сини" и "червени" в историята. ЦСКА 1948 не победи и Локомотив Пловдив, но остава с 4 точки повече.

Така за Елин Топузаков предстои бараж срещу Арда, с който ще бъде завършен сезонът. Мачът е на 10-и юни - събота. Победителят ще играе в квалификациите на Лигата на конференциите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срешата започна на добри обороти и двата тима търсеха нападенията. До любопитен момент се стигна в 4-тата минута, когато Дюкенс Назон имаше сериозни претенции, че Пламен Андреев е уловил топката извън наказателното поле, като реагира гневно. Драганов не видя нищо нередно.

Последва и първи удар към една от двете врати. Той бе отправен от Рикардиньо, който стреля от границата на наказателното поле. Ударът обаче се получи твърде слаб и с твърде голяма парабола - без никакви шансове да затрудни Бусато.

В 10-ата минута и ЦСКА отправи първи изстрел, но той бе по-малка заплаха дори от този на Рикардиньо. Жираир Шагоян стреля отдалеч, но ударът му бе безкрайно неточен и не намери рамката на вратата.

От самото начало и двата отбора действаха агресивно и на прага на позволеното. В 16-ата минута кулминационен момент бе футболна битка между Амос Юга и Илиян Стефанов, които дори пренесоха борбата си извън тъчлинията. В крайна сметка футболистът на ЦСКА действа непозволено и бе маркирано нарушение.

Правеше впечатление, че именно Юга не действа като централен защитник, а пред отбраната - по-скоро като дефанзивен халф. "Червените" действат с двойка централни бранители за разлика от традиционния избор за Илич.

ГРЕДА! При опасна атака на "армейците" Шагоян комбинира с Шопов на границата на наказателното поле, а българинът изведе чудесно на малко пространство Хайнц сам срещу Андреев. Той обаче не успя да уцели топката добре и въпреки че я прати покрай вратаря, тя се спря в страничния стълб.

В 29-ата минута ЦСКА и Хайнц отново бяха близо до гола. След ъглов удар норвежецът без подготовка стреля от много неудобна позиция и стреля опасно, но Андреев се намеси добре. До корнера пък се бе стигнало след нелепо подхлъзване на Петри, който бе напълно необезпокояван.

В 32-рата минута Уелтън овладя дълго подаване и бе на добра позиция в наказателното поле, като се справи с Махмутович. Бразилецът опита изстрел от движение, но осъществи много лош контакт с топката и тя отиде много встрани от вратата.

Секунди след това Марселино Кареасо пропусна страхотно положение. Назон се справи с трима играчи на Левски, пусна топката леко към Кареасо, чийто изстрел обаче отиде над вратата.

Натискът на "червените" продължи и Кареасо и Хайнц отнеха от Цунами. Колумбиецът опита веднага остро подаване по земя в наказателното поле, но там Сонко Сундберг се намеси ключово.

35' - 0:1! Тибо Вион хвърли тъч директно в наказателното поле, а там отбраната на Левски не се намеси добре, като и Пламен Андреев закъсня, той бе изпреварен от Хайнц, който с глава насочи топката в мрежата.

В 39-ата минута Левски получи добър шанс да отговори след пряк свободен удар на удобна позиция за центриране или изненадващ обстрел. Ивелин Попов обаче бе безкрайно неточен при изпълнението си.

В 42-рата минута "армейците" имаха сериозни претенции за дузпа. Кареасо пресече топка от Краев, а след рикошет в крака на играча на ЦСКА топката направи очевиден контакт с ръката на Краев. Ситуацията бе прегледена от ВАР, но бе преценено, че нарушение няма поради рикошета.

Точно след изтичането на 45-те минути Драгомир Драганов влезе в разговор с делегата на срещата. Причината бе, че фенове на Левски от сектор А създадоха голямо напрежение и се стигна до сблъсъци с полицията.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Елин Топузаков замени Асен Чандъров и пусна в игра Филип Кръстев.

В 48-ата минута Хайнц изведе Назон сам срещу Андреев. Нападателят можеше да потърси и подаване, но отигра сам, а стражът бе твърде близо и парира. Впоследствие бе остъдена и засада.

В 50-ата минута мачът бе прекъснат временно от Драганов, тъй като видимостта бе намалена след димки и факли от Сектор Г. По време на прекъсването Марселино Кареасо бе принудително заменен от Джеферсон.

Малко след това бразилецът получи картон за спиране на опасна атака. Впоследствие и Назон бе декориран, след като попречи на бързо изпълнение на фал.

61' - 0:2! След изчистена топка от Юга тя попадна в Андреев. Капитанът на "сините" отигра ужасно топката и буквално изведе Назон. Нападателят бе необезпокояван и на празна врата и буквално нямаше как да изпусне.

В следващите 10-ина минути преобладаваше агресията на терена, но чисти голови положения нямаше. Малко преди това Ивелин Попов бе заменен от Марин Петков, а след това Назон от Бисмарк Чарлс.

Именно Чарлс постъпи много егоистично в 74-тата минута. Той бе от нулев ъгъл току пред вратата, но вместо да подаде успоредно на голлинията на намиращия се в отлична позиция Шопов, той стреля и не уцели.

Секунди след това Хайнц бе изведен на отлична позиция. Хайнц влезе в наказателното поле и озовал се срещу Андреев, опита да го прехвърли с несериозно изпълнение. Стражът се справи и отрази.

В 80-ата минута Иван Турицов и Сонко Сундберг се сблъскаха на аутлинията след по-агресивно единоборство. Турицов подбутна противника след това, а Драганов му показа сякаш малко пресилен червен картон. Впоследствие обаче последва изгонване и за Сундберг, който бе директно изгонен след нервна реакция, a и заради сблъсъка. Той получи второ официално предупреждение, след като минути преди това бе първото.

Първият точен удар за Левски дойде в 87-ата минута. Цунами центрира към Петков и той току пред голлинията засече с глава, но прати топката право в Бусато, който отрази.

Добавеното време към мача бе 10 минути. До края на мача обаче и двата отбора просто доиграваха срещата.

ПРЕДИ СТОЛИЧНОТО ДЕРБИ

Ситуацията в класирането е ясна - "армейците" са с точка пасив от Лудогорец и само победа ще им осигури шансове на теория да станат шампиони (ако Черно море не загуби срещу "орлите"). "Сините" пък не успяха да се възползват от поредния мач без победа на ЦСКА 1948 и остават на две точки от него в борбата за третото място. Те също имат нужда от задължителен успех и в същото време ще се молят Локомотив Пловдив да победи ЦСКА 1948.

Този път Ивелин Попов и Цунами няма да бъдат пазени от Елин Топузаков за потенциален бараж, като в групата се върна и голмайсторът Рикардиньо, който вече няма травма. Извън групата обаче остана друг бразилец в лицето на Роналдо, който според различни информации е получил контузия във вчерашната тренировка.

Саша Илич ще има далеч повече проблеми пред себе си. Капитанът Юрген Матей е аут, а Джонатан Линдсет и Маурисио Гарсес са под въпрос след сериозни разтежения - според официална информация от ЦСКА. Браян Морено и Брадли де Нойер продължават да са аут заради контузии, а за този дуел наказан ще бъде Мено Кох след жълтия картон, който си изкара срещу ЦСКА 1948.

ЦСКА изпадна в серия от цели пет поредни мача във всички турнири, в които не успява да победи този опонент (от старта на 2022 година до април тази година). В този период "сините" имат два успеха, а цели три мача са завършили наравно, и то при напълно идентичен резултат - 0:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички