Само в SportLive! Владимир Манчев: По-големият залог и завръщането на феновете ще са основните предимства на ЦСКА във Вечното дерби


Само в SportLive! Владимир Манчев: По-големият залог и завръщането на феновете ще са основните предимства на ЦСКА във Вечното дерби
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

4769 0

Цяла футболна България отново е вперила поглед към предстоящото Вечно дерби между ЦСКА и Левски и тръпне в очакване на зрелището. Сблъсъкът между „червени“ и сини“ е в понеделник, ден след светлия християнски празник Възкресение Христово.

"Армейците" се борят за шампионската титла, докато тимът от „Герена“ е разтърсен от конфликти и драми през последните седмици и точно преди дербито. SportLive.bg реши да потърси за интервю бившия нападател и помощник-треньор в ЦСКА Владимир Манчев. Разделилият се наскоро с родния си клуб Хебър Пазарджик специалист изрази своята прогноза за дербито на фона на случващото се в двата тима.

Ето какво сподели Манчев пред медията ни: 

- Г-н Манчев, предстои поредният епизод от Вечното дерби, което може да има сериозен привкус и оттенък за шампионската титла, която преследва ЦСКА. Какви са очакванията Ви за сблъсъка с Левски?

- При всички положения ще има такъв привкус, защото това ще е един от мачовете, който ще е ключов в борбата за титлата, въпреки че Левски не е замесен в нея. Но от друга страна, ако вземе точки от ЦСКА, ще даде възможност на Лудогорец да съкратят дистанцията, естествено ако и те победят.

Освен че е Вечно дерби, залогът също е голям и за двата отбора. Мисля, че за ЦСКА е още по-голям, защото ако отборът иска да поддържа една добра дистанция  от преследвача Лудогорец, би трябвало да се стремят към трите точки. А това със сигурност ще бъде тяхната цел в това дерби.

- Ще успеят ли да я постигнат според Вас?

- Надявам се, макар че това е Вечно дерби, което винаги е непредсказуемо. Не зависи от формата на двата отбора. Аз мисля, че изхождат от равни позиции с оглед на тяхното представяне в последните мачове. Според мен ще има интрига до края на двубоя. Надявам се да стане интересен мач и за зрителите.

-Възможно ли е да откроите предимство и коз в полза на ЦСКА?

- Предимството на ЦСКА е, че залогът е по-голям.  Възможно е някои да кажат, че това ще вкара напрежение в отбора. Аз обаче не споделям подобно мнение, защото до момента играчите и треньорският щаб могат да работят под напрежение. Затова смятам, че това ще бъде предимството на „червените“.

При Левски, ако беше преди една седмица, щях да кажа, че ще излезнат по-освободени в този мач. Сега обаче, след всички тези драми, които се случиха при тях, не съм много убеден. Мисля, че играчите ще бъдат разколебани. В ЦСКА ще трябва да се възползват.

- От думите Ви се разбира, че драматичните събития на „Герена“ и оттеглянето на Станимир Стоилов от треньорския пост ще бъдат от полза за ЦСКА.

- Проблемът в Левски не е само треньорски, а и управленски, защото засегна почти цялото управително тяло на клуба, вече не е част от него. Колкото и да казваме, че всичко се решава на терена, неминуемо в главата на играчите няма как да не рефлектира. Още повече, че ще има и нов треньорски щаб, който ще ръководи отбора. Със сигурност ще бъдат внесени някои промени. От тази гледна точка ЦСКА трябва да се възползват.

-Отскоро и феновете на ЦСКА се завърнаха на трибуните и подкрепят мощно отбора. Ще бъдат ли те допълнителен коз, който да дава криле на възпитаниците на Саша Илич?

- Това е голям плюс. Също ще бъде коз за пълната мобилизация на играчите и да чувстват подкрепата на привържениците. Завръщането на феновете е масирано.

Вижда се и по резултатите. Изключвам двубоя за Купата, в който очевидно и мотивацията не беше на същото ниво, както в шампионата. От друга страна, това може да се окаже благоприятно за тима, защото  в моментите, в които играчите трябва да бъдат свежи за важните битки за първенството, няма да се разконцентрират от мачове за Купата, каквито ще има съперникът Лудогорец.

-Казахте, че проблемите ще се отразят на Левски, но в последните две Вечни дербита именно „сините“ излязоха крайни победители, а в първия случай триумфираха на финала за Купата на България. Преди това „червените“ не познаваха вкуса на поражението в 10 поредни срещи. Психологически възможно ли е да се отрази, въпреки всички проблеми в лагера на тима от „Герена“?

-  Успешната серия за единия или другия отбор винаги има край. Така че, пак ще се повторя, че никога не е ясно нищо в този двубой, независимо от формата и местата в класирането. Това е най-важният мач за играчите, клуба и феновете.

А това носи допълнителна мотивация и невинаги печели отборът, който преди сблъсъка е считан за фаворит. Поради тази причина и двата отбора излизат от равни позиции и се абстрахираме от класирането и моментното игрово състояние.

- Какво Ви прави най-силно впечатление в играта на ЦСКА?

- Цялостната игра на отбора в защита и тактическата дисциплина. Мисля, че с това се откроява отборът на ЦСКА през този сезон. Естествено и характера, който проявяват играчите в трудните моменти. Имаше такива, които мачовете висяха на косъм и можеше да се загубят точки, но най-вече през второто полувреме тимът с много характер и вяра успя да обърне срещите и да спечели изключително важни точки.

- Каква е прогнозата Ви за дербито в понеделник?

- Не искам да дърпам дявола за опашката, давайки прогнози. Искрено обаче се надявам ЦСКА да спечели. Вярвам в този успех, както вярвам и с оглед на последните мачове, които наблюдавам, че отборът ще се пребори за титлата. Увереността ми, че ще се случи се увеличи вследствие на натрупаната инерция в първенството, а и тимът не губи точки.

-Призивът Ви към феновете?

- Феновете на ЦСКА да подкрепят своя отбор. Естествено, тези на Левски ще подкрепят техния. Да няма ексцесии по трибуните и да се насладим на един интересен и интригуващ двубой. Който е по-добър, да спечели, като аз се надявам това да е ЦСКА.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО С ВЛАДИМИР МАНЧЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички