"Двама са точно, трима са много": Кой ще партнира на Хосе Кордоба в Левски?


"Двама са точно, трима са много": Кой ще партнира на Хосе Кордоба в Левски?
Снимка: Levski.bg, Lap.bg / колаж: SportLive

4946 0

Перифразирайки името на популярната детска игра в заглавието на този материал, SportLive ще се опита да отговори на един въпрос, който със сигурност вълнува мнозина "сини" фенове дни преди първия официален мач на Левски за 2022 година (домакинството на Локомотив Пловдив на 19 февруари)...

Кой ще бъде партньорът на панамеца Хосе Кордоба в центъра на отбраната на Станимир Стоилов - нидерландецът Келиан ван дер Каап или роденият в Швеция Ноа Сонко Сундберг, който играе за националния отбор на Гамбия?

За момента титулярното място на 20-годишния Кордоба не се поставя под съмнение - с убедителните си изяви през есенния дял от Първа лига той си го спечели сам (тогава имаше за партньори Гьоко Зайков и Христос Шелис).

*Много е важно да се отбележи, че на този етап е невъзможно да бъде направен детайлен анализ на качествата на двамата претенденти! Наблюдавали сме ги единствено и само в контролни срещи, а процесът на адаптация, нужен за разгръщане на целия игрови потенциал, е различен за всеки футболист.

ВИЖТЕ ОЩЕЕКСКЛУЗИВНО - защо Стоилов пропусна тренировката на Левски и обявиха случилото се за "бойкот"

КОЙ КОЙ Е? (числата)

- Келиан ван дер Каап е на 23 години и е висок 190 см.

- Ноа Сонко Сундберг е на 25 години и е висок 187 см.

- Ван дер Каап е изиграл общо 112 мача на клубно ниво (+ тези в елитните юношески групи), в които е отбелязал 5 гола (11 жълти и 1 червен картон).

- Сонко Сундберг е изиграл общо 227 мача клубно ниво (+ тези в елитните юношески групи), в които е отбелязал 15 гола и е дал 6 асистенции (44 жълти и 3 червени картона).

ЗИМНА ПОДГОТОВКА 2022

*Макар че Ноа Сонко Сундберг подписа договор с Левски още през ноември миналата година, Келиан ван дер Каап започна тренировки с отбора по-рано от него, тъй като гамбиецът взе участие в турнира Купа на африканските нации. 

- Нидерландецът изигра 4 мача, в които си партнираше с Хосе Кордоба - срещу Бохемианс (1:1), Марибор (2:2), Генчербирлиги 0:1) и Царско село (0:0). 

- Сундберг изигра 2 мача, в които си партнираше с Хосе Кордоба - срещу Динамо Киев (1:1) и Пирин Благоевград (3:1).

*В контролата срещу Верес (2:1) Келиан и Ноа играха заедно, тъй като панамецът не се чувстваше добре и се наложи да бъде заменен.

ВИЖТЕ ОЩЕЕКСКЛУЗИВНО - защо Стоилов пропусна тренировката на Левски и обявиха случилото се за "бойкот"

СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ

От числата по-горе и видяното в приятелските мачове, можем да заключим, че Сундберг е по-опитният и самоуверен футболист от двамата. Позиционната му игра е на добро ниво, има усет и знае как да "чете" случващото се пред него. Той е по-смел с топка в краката и не се колебае да се нагърби с изнасянето ѝ. Още в мача с Динамо Киев се видя, че гамбиецът има самочувствието на играч, който се завръща от голям форум и е чакан с нетърпение и доза любопитство в новия си клуб. От друга страна, увереността е ключово качество за един централен защитник, но понякога именно тя може да му изиграе лоша шега - на пръв поглед изглежда, че Ноа Сонко Сундберг е склонен към малко по-хазартен тип футбол от Келиан ван дер Каап.

Нидерландецът пък не само външно прилича на основния "стълб" в защитата на Ливърпул - Върджил ван Дайк, но и в играта му на моменти се забелязва именно този популярен подход на изчакване на атакуващия играч. В някои ситуации е печеливш, но в други Ван дер Каап сякаш взима прибързани решения и влиза в ненужни единоборства. Откъм ориентация на терена Сундберг вероятно е малко по-добрият избор от него, но 23-годишният бранител има други силни страни - играта с глава и страхотния усет за това кога трябва да легне на шпагат (припомнете си колко пъти се намесваше в ключови моменти).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Заради по-големия му игрови опит, Станимир Стоилов по-скоро ще стартира пролетния дял на Първа лига с тандема Кордоба - Сундберг, но гамбиецът трябва да е наясно, че колегата му няма да се задоволи с резервното си място, а неговото титулярно изобщо не е "в кърпа вързано". 

И още нещо - наставникът на Левски е натрупал голям опит през годините и със сигурност вижда много повече от обикновения зрител. Той знае защо клубът е привлякъл тези играчи, знае силните им страни, а вероятно в момента работи върху техните слаби. Напълно възможно е в идните седмици и/или месеци, единият от двамата претенденти за партньор на Кордоба да подобри значително представянето си и да станем свидетели на подобен на есенния развой, когато Гьоко Зайков категорично бе по-удачният избор от Христос Шелис!

ВИЖТЕ ОЩЕ: ЕКСКЛУЗИВНО - защо Стоилов пропусна тренировката на Левски и обявиха случилото се за "бойкот"

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички