Треньорска главоблъсканица с неясен кипърски елемент


Треньорска главоблъсканица с неясен кипърски елемент
Снимка: Официален сайт на Левски

2949 0

Николай Митов ще бъде уволнен като треньор на Левски. Независимо какво направи бившият треньор на Септември, съдбата му изглежда предрешена. "Сините" за пореден път ще уволнят треньор в началото на сезона, след като пропусна идеалния момент да го освободи след края на миналогодишната кампания, и то след две тежки поражения от ЦСКА.

От самото начало назначението на Митов беше грешка, след като вече веднъж се провали при 26-кратните шампиони, а визитката му след това не е особено впечатляваща. Но още по-грешно е да уволниш треньор 3 седмици след началото на сезона, и то след като в клуба има 10 нови футболисти. Но да приемем, че негативните резултати са дали повод на ръководството да търси наследник на настоящия наставник. Но наистина ли кипърецът Никодимос Папавасилиу е "доказаният" треньор, който трябва да поведе Левски към титла?

За разлика от други години, "сините" действаха изключително силно на трансферния пазар. В отбора беше върнат Антонио Вутов, който не успя в Италия единствено заради крехката си физика. С изключение на десния бек Милош Цветкович, който е сериозно разочарование до момента, 26-кратните шампиони взеха доказани голмайстори на ниво "български футбол" като Жуниор Мапуку у Серджиу Буш, а големите трансферни удари на Нелуц Рошу, Жорди Гомес и Габриел Обертан. От много време насам Левски не е имал толкова сериозна селекция с доказани имена и отборът има нужда от треньор, който да нареди правилно пъзела и да изведе "сините" поне до един трофей през този сезон. И този треньор категорично не трябва да е кипърецът, който обяви, че идва в България за преговори със столичния гранд.

Ако приемем, че информацията е вярна, то в Левски отново поемат в грешна посока. "Сините" трябва да вземат или българин, който има опит и може да води клуб от челото на Първа лига, или чужденец със солидна визитка зад гърба си. Софийският тим задължително трябва да търси стабилност и бившият треньор на Слован не притежава нито един от факторите, в които ръководството трябва да се оглежда.

Във време, в което стабилност в Левски не е имало от години, клубът е готов да привлече чуждестранен треньор, който не се слави с постоянство. Бившият кипърски национал е треньор от 2006 година и до ден днешен е водил 10 отбора, основно в родината си. Благодарение на статута си на добър футболист и лиценза "про", който е изкарал в Англия, той рядко остава без работа, но в същото време не може да се задържи повече от година.

От тези 10 отбора, само в два Папавасилиу е издържал цял сезон - в Олимпиакос Никозия и в Слован Братислава. За последно той води именно словашкия тим и беше освободен след края на сезона, в който клубът остана на 2-о място - далеч зад шампиона Жилина. Във всички останали отбори той е уволнен преждевременно - в началото или в средата на сезона, и в една единствена кампания той печели повече от 2 точки средно на мач - начело на Слован (2.00 средно на двубой). 

Дано в Левски не направят поредната си сериозна грешка, и то след трансферно лято, което феновете на отбора не бяха виждали от години. Стойчо Стоев, който беше превърнат в изкупителна жертва на предишното ръководство, продължава да е без отбор и с радост отново ще поеме тима. Емил Велев също може да е вариант, ако на улица "Леге" преглътнат егото си и го върнат - все пак е последният треньор, вдигнал шампионската титла в Левски. Дори Вячеслав Грозни - любимец на феновете, е свободен агент в момента. Има много варианти пред "сините", тъй като в момента съставът, с който разполагат на "Герена", е интересен за редица треньори. Но ако настоящият отбор бъде поверен на спрягания за наследник на Митов Папавасилиу, това ще е грешката, която ще бележи поредния разочароващ "син" сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички