Само в SportLive! Сашо Станков: Моите деца в Локомотив Пловдив още не са показали пълния си потенциал


Само в SportLive! Сашо Станков: Моите деца в Локомотив Пловдив още не са показали пълния си потенциал
Снимка: Ilian Telkedzhiev LAP.bg

15089 0

ЦСКА продължава да набира инерция. В последния си мач възпитаниците на Нестор Ел Маестро нанесоха първо поражение през сезона на лидера Локомотив Пловдив, побеждавайки само с 2:0 на „Лаута“. Петият пореден успех изкачи „червените“ в Топ 3 във временното класиране.

Кръвно и неразривно свързаният с ЦСКА Александър Станков се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg, анализирайки случилото се в сблъсъка между „черно-белите“ и армейците. Опитният специалист има два престоя в Локомотив Пловдив – първо като треньор, а след това и като технически директор. Той изрази мнението си и за подема в играта на „червените“, но не пропусна да засипе със суперлативи "смърфовете" и работата на треньорския им щаб начело с Александър Томаш.

Ето какво заяви Станков пред медията ни:

- Г-н Станков, с какви впечатления останахте от дербито на „Лаута“ между лидера Локомотив Пловдив и ЦСКА?

- Получи се хубав и интересен двубой. За съжаление не знам защо така са изпуснали терена в Пловдив. Това обаче не е оправдание за нито един от отборите.

Колкото и да е изненадващо за мен, ЦСКА се бяха приспособили и бяха направили план за терена, който ги очакваше, въпреки че Локомотив Пловдив трябваше да са по-подготвени.

- Лично Вие очаквахте ли ЦСКА да спечели двубоя в Пловдив с такава лекота?

- Честно да си призная, лично аз не очаквах. В крайна сметка за мен Локомотив Пловдив си остава един от най-стойностните отбори в нашето първенство. Те неслучайно заемат първото място. Мисля, че ще продължат да бъдат голям фактор в шампионата ни.

Не крия, че всички треньори на отбора им са като мои деца. Изпитвам огромни симпатии към тях и начина, по който си вършат работата.

Но е интересно защо в този мач играха толкова рисково в защитен план. Нямам обяснение. Случва се понякога. Защитата на Локомотив Пловдив беше неузнаваемо рискова и създаде огромни възможности за ЦСКА.

Това, че срещата завърши 2:0 е най-малкото, което можеше да се случи на Локомотив Пловдив по начина, който играха.

- Този начин на игра не е ли много рисков от страна на треньора Александър Томаш, макар че не ми се вярва тактиката му за сблъсъка с „червените“ да е била подобна?

- Не мисля, че Томаш е направил такава стратегия за мача. Може би футболистите не се адаптираха добре към самия двубой още от самото му начало. Според мен защитата на Локомотив Пловдив беше прекалено много високо и не се ориентира добре с дългите топки през центъра на отбраната.

Не мога да си обясня защо се стигна до това поведение, повтарям се отново.

- Казахте, че чувствате Александър Томаш и екипа му като Ваши деца. Какво е мнението Ви за израстването на наставника на Локомотив Пловдив в треньорската професия?

- Огромно е израстването. Не само на Томаш, а и на целия му екип. Мисля, че това не е пълния им потенциал. Те имат да развиват още много голям потенциал във всяко едно естество.

- Локомотив Пловдив пренаписа историята си за брой поредни победи. Поражението  ще свали ли тонуса на отбора според Вас?

- Не, не мисля. Просто и най-големите отбори, когато направят продължителна серия, идва момент на нейния край.

Те постигнаха наистина голяма серия от победи. Няма да свали тонуса от отбора им, но поражението се случи. Абсолютно сигурен съм, че те ще си извадят необходимите изводи. Ще направят корекции и ще продължат напред.

- Докъде може да стигнат „черно-белите“ през този сезон и реален претендент ли са за титлата според Вас?

- Защо не? Какво им пречи? Нищо не им пречи. Сега ще срещнат много сериозен отбор и конкуренция, но всичко е възможно. Ако имат и малко доза късмет, нищо не би ме изненадало. Много трудно, но може да се случи.

- ЦСКА демонстрира сериозен прогрес, след като записа пет поредни победи в шампионата. Напипаха ли ваксата „червените“ и забелязва ли се вече почеркът на Нестор Ел Маестро?

- Определено има подем в играта на ЦСКА. Няма какво да го крия. Аз бях малко скептично настроен, защото съм казвал, че винаги съм бил повече за българи.

Всеки си има политика. Ръководството на ЦСКА са преценили така. Имат и доста качествени попълнения.

С победите идва и настроението и смятам, че отборът ще върви напред.

- Каква е все пак ролята на Ел Маестро за тези успехи напоследък?

- Със сигурност има роля. Естествено, че при всеки подем треньорът е една от причините. Предполагам, че основната му роля е била да създаде добра атмосфера и да успокои нещата. Също така да покаже доверие към футболистите, което му се отплаща по един или друг начин.

В никакъв случай обаче не бих казал, че Ел Маестро е по-добър треньор от някой български специалист. За мен родните треньори са много подценявани. Не им се дава и подобно спокойствие.

- Как ще коментирате думите му, че през първото полувреме на „Лаута“ ЦСКА е показал мастъркласа?

- Нормално е за начина, по който изглеждаше отборът и създаването на множество положения пред вратата на съперника. Има известна доза подплатеност в думите му. Не бих казал обаче, че това е апогея на ЦСКА.

Отборът трябва да надгражда във всеки мач още повече.

- Тепърва ли ще виждаме още по-доброто взаимодействие и голове от страна на Майкъл Естрада и Дюкенс Назон?

- Когато и двамата вкарат голове и на Левски, и на Лудогорец, а и на другите водещи отбори, а не само на тези, които са от по-долната част на таблицата. Също когато реализират и в евротурнирите, бих казал, че това са истинските нападатели на ЦСКА. Още е твърде рано.

В България ние много бързаме със суперлативите, а също така и с негативизма. Трябва да е малко по-спокойно и умерено.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Майкъла посочи фактор за превръщането на ЦСКА в конкурент на Лудогорец и отсече: В клуба няма никаква перспектива за утре!

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички