Вратарска грешка и изпусната дузпа в 102' смълчаха ЦСКА и "Армията"


Вратарска грешка и изпусната дузпа в 102' смълчаха ЦСКА и "Армията"
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

8143 0

Изпусната дузпа на Иван Турицов в 102' доведе до изключително скъпа грешка на лидера в Първа лига ЦСКА само кръг преди края на шампионата. "

"Червените" поведоха в дербито с ЦСКА 1948 на стадион "Българска армия", но стигнаха само до 1:1 у дома и титлата вече зависи от това какво ще направи Лудогорец до края на сезона. 

ЦСКА доминираше през голяма част от първото полувреме и след 2 сериозни пропуска гол във вратата на гостите падна по сензационен начин. В 41' Енес Махмутович стреля без подготовка от 20 метра, не "намери" добре топката, но въпреки това траекторията беше такава, че стана невъзможна за стража на ЦСКА 1948 - изключително важен гол за отбора на Саша Илич.

В първата секунда на добавеното време обаче домакините бяха "попарени" от сензационен гол. Педриньо реши да си пробва късмета от 30 метра диагонално от вратата, стреля изключително мощно, а намесата на Бусато беше изключително слаба - гол, който смълча "Армията" в края на полувремето. 

През второто полувреме играта беше изключително накъсана от фалове и "димната завеса", която сектор "Г" бе организирал в средата на полувремето. ЦСКА пък започна да центрира хаотично топката в наказателното поле, което за снажната защита на ЦСКА 1948 не беше проблем. 

Саша Илич направи всичко възможно, за да обърне развоя на двубоя, като пусна Назон, Чарлс и Шопов, но това доведе до едва 2 удара и нито един точен такъв до последната минута на продължението, когато видяхме истинска драма. 

Назон игра с глава в близост до вратата и топката се отби в ръката на Грънчов. След проверка на VAR, реферът беше привикан да разгледа ситуацията и отсъди дузпа. Тя беше изпълнена в 102' от Иван Турицов, който се опита да бъде максимално прецизен, но прати топката встрани от вратата - първи пропуск за играча през сезона от дизпа! 

Изпуснат златен шанс за ЦСКА

Преди старта на настоящия кръг ЦСКА държеше съдбата на титлата в собствените си ръце. "Червените" водеха с 1 точка пред Лудогорец с равен брой мачове. Това означаваше, че при 2 победи до края ЦСКА щеше да е шампион, независимо от това какво прави Лудогорец. 

Сега разликата е 2, но съдбата на титлата е в ръцете на "орлите". Ако Лудогорец спечели и двата си мача до края, няма значение какво ще направи ЦСКА в последния кръг. В 20:30 часа в събота Лудогорец е домакин на Левски. 

ЦСКА беше абсолютен фаворит в мача, като беше и в серия от 4 поредни победи срещу този съперник. ЦСКА 1948 пък променя ситуацията в класирането за втори пореден кръг, след като извъртя равен и с Лудогорец в предишния рунд на Първа лига. 

Ситуацията в класирането е следната - ЦСКА продължава да е лидер с 81 точки - 2 повече от Лудогорец, но и мач повече. 1948 пък е трети с 2 точки пред Левски (и мач повече). 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Дербито започна изненадващо. Докато феновете направиха невероятна обстановка, домакините стартираха малко плахо и в първите 10 минути преимуществото беше на страната на ЦСКА 1948. Стигна се до няколко опасни ситуации пред Бусато, включително и разминаване с топката при центриране от страна на вратаря, но пък до опасен удар не се стигна. 

Постепенно двата отбора "влязоха" в очаквания стандарт - повече владение на топката от страна на ЦСКА и опити за контраатаки от страна на гостите от Бистрица. При една такава беше показан и първият картон в мача, след като Матай за втори път в мача фаулира Умарбаев при бърза акция на 3-ия в класирането. 

В 17' Гарсес получи подаване от тъча и с гръб към наказателното поле успя с пета и по въздух да изведе Хайнц в наказателното поле. С удар от движение той едва не отбеляза, но топката профуча на сантиметри от страничния стълб. 

 

ЦСКА 1948 стигна до първата си ситуация за гол в 27', когато при центриране от корнер Петров надскочи всички, но не засече добре топката и тя мина над вратата. 

В 38' сериозен пропуск направи Джонатан Линдсет. След удар отдалеч на Хайнц, топката рикошира и се озова у Турицов, който проби по крилото и изведе на прекрасна позиция Линдсет. Топката обаче отскочи току преди удара му и норвежецът я прати високо над вратата. 

В 40' гостите обаче капитулираха. Отново при изпълнение на тъч се стигна до карамбол пред вратата на ЦСКА 1948. Петров изчисти и пред дъгата на наказателното поле Махмутович засече с наглед ужасно слаб удар. Топката обаче беше изключително точна и, въпреки че тупна цели два пъти преди да стигне до вратата, топката се озова в мрежата на Генадий Ганев. 

 

Скоро след това "армейците" на Саша Илич можеха да водят с 2:0. Отново Турицов проби отлично по крилото и даде точен пас за Гарсел, чийто удар обаче мина с малко встрани от вратата. 

И, докато с голяма доза шанс Махмутович отбеляза за 1:0, по сходен начин се стигна до 1:1. Точно на старта на продълженията Педриньо беше в ситуация един-срещу-един  срещу играч на "червените", преодоля го и реши да стреля от почти 30 метра - шут, много слаба намеса на Бусато и 1:1 на "Армията". 

 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Още за началото на втората част на терена се появи Дюкенс Назон. В 51' пък при пряк свободен удар Хайнц стреля прекрасно, но топката срещна напречната греда - пореден пропуск на домакинската селекция. 

Натискът продължи да се увеличава, като домакините пресираха опонента си с безспирни центрирания към наказателното поле, които внесоха смут на няколко пъти. Реални положения за гол обаче така и нямаше. 

 

Натискът на ЦСКА продължи с центрирания и без особени положения. Имаше и лека пауза в двубоя, която наруши ритъма на футболистите на Саша Илич. Причината беше димната завеса, която сектор "Г" спусна над "Армията". 

След подновяването на мача, играта стана още по-накъсана и шансове нямаше и пред двете врати. Илич пусна и Бисмарк Чарлз в игра в опит допълнително да усили атакуващата мощ на тима. 

Многото спирания на играта доведоха до цели 8 минути продължение, но дори то изглеждаше малко спрямо накъсаната игра. В първата минута на продълженията Генев се размина за пореден път с топката при центриране, но и Кох, и Назон се разминаха с топката - 6 минути до края на мача. 

Драмата в последната минута беше пълна! При карамбол в наказателното поле на ЦСКА 1948 Ганев се намеси ужасяващо отново, не успя да избие топката и тя беше насочена към Назон. На далечната греда той се опита да свали на Бисмарк Чарлс, а там Грънчов спря топката, но с ръка. 

Съдията беше повикан да гледа ситуацията на ВАР монитора, повикан от Волен Чинков. След бърз преглед, главният рефер показа знака и отсъди дузпа. Ивайло Турицов, който през сезона до момента беше 6 от 6 от точката, се нагърби с отговорността да изпълни. 

В 102' защитникът направи своя заход, стреля в долния десен ъгъл, но прати топката в аут - пропуск и 1:1 

СЪСТАВИ

ЦСКА: Густаво Бусато, Енес Махмутович, Юрген Матей, Амос Юга, Иван Турицов, Тибо Вион, Марселино Кареасо, Лазар Туфегджич, Джонатан Линдсет, Тобиас Хайнц, Маурисио Гарсес

ЦСКА 1948: Генадий Ганев, Стив Перейра, Симеон Петров, Ангел Грънчов, Сидклей Перейра, Ивайло Чочев, Реян Даскалов, Парвиз Умарбаев, Педро Енрике Оливейра Дос Сантос, Георги Русев, Александър Колев

ЦСКА - ЦСКА 1948 по ТВ: Къде да гледаме дербито от Първа лига?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

За "армейците" се завръща в групата Тобиас Хайнц, който не бе дори сред резервите срещу Локомотив Пловдив, тъй като трябваше да отпътува за Норвегия по лични причини. Ивайло Чочев и Георги Русев пък имаха вирусно заболяване, но въпреки това са тренирали наравно със съотборниците си. Даниел Наумов и Педриньо са в добро физическо състояние и също трябва да са на линия за Атанас Рибарски.

Въпреки че ЦСКА 1948 остана непобеден през сезона срещу Лудогорец, отборът така и не съумя да вземе и точка срещу днешния си съперник в предните две срещи. И в двата случая ЦСКА победи трудно с по 1 гол разлика, но все пак стигаше до 3-те точки.

В общо седем мача между тези съперници в историята ЦСКА има пет победи (четири поредни), една загуба и едно равенство. Във въпросните срещи са отбелязани общо 18 попадения, като се е стигало до гол/гол в три от случаите.

В подреждането ЦСКА е лидер с 80 точки, следван от Лудогорец със 79 (по-късно "орлите" приемат у дома Левски). ЦСКА 1948 е 3-ти с 62, а Левски е 4-ти с 61, като двата тима ще се борят за третата позиция, даваща право на директно участие в Лигата на конференциите. При успех за ЦСКА и за Левски ще бъде ясен новият шампион на България още днес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички