ПАОК, АПОЕЛ, Македония ГП и Сутиеска срещу български тимове в миналото


ПАОК, АПОЕЛ, Македония ГП и Сутиеска срещу български тимове в миналото
Снимка: UEFA

1920 0

Българските представители в европейските клубни турнири през следващия сезон вече научиха първите си съперници. Шампионът Лудогорец и вицешампионът ЦСКА ще имат на пръв поглед лесна задача съответно срещу Сутиеска в първия квалификационен кръг в Шампионска лига и Македония Гьорче Петров във втория в Лигата на конференциите.

Другият столичен гранд Левски, който спечели Купата на България, и бронзовият медалист от първенството Ботев Пловдив също стартират от втория кръг в Лигата на конференциите, но ще имат изключително тежки съперници в лицето на ПАОК и АПОЕЛ Никозия.

От Dsport припомнят за изминалите срещи на четирите чуждестранни тима:

СУТИЕСКА: Шампионът на Черна гора е играл едва веднъж срещу български представител и това се случва преди 5 години. Тогава черногорците имат лошия късмет да се изправят срещу Левски, който предопределя крайния победител още в първата среща.

"Сините" приемат съперника си в първата среща на стадион "Георги Аспарухов" и го побеждават с 3:1, като Жуниор Мапуку прави дубъл, а Роман Прохазка добавя красив гол. Реваншът завършва при нулево равенство и Левски продължава.

МАКЕДОНИЯ ГЬОРЧЕ ПЕТРОВ: Тимът от западната ни съседка няма много участия в европейските клубни турнири, но в 1/3 от тях e срещал родни тимове. Македонските представители са играли четири сезона в Европа и са се изправили срещу два български тима. Активът им е отрицателен.

През сезон 2006/07 Македония ГП се изправя срещу Локомотив София в първия квалификационен кръг на Купата на УЕФА. Първата среща е насрочена за България, а любопитен факт е, че "железничарите" приемат противника си на стадион "Българска армия". Българите печелят в столицата с 2:0, а реваншът завършва 1:1. Още не е ясно дали и ЦСКА ще приеме македонците в своя "дом" или ще го направят на националния стадион.

В същата година "червено-жълтите" имат лошия късмет да срещнат още един представител от България – Черно море, в Купата Интертото. "Моряците" унижават съперника си и в двете срещи. Първо го бие с 4:0 в Скопие, а не пропуска да оформи общ резултат от 7:0, като забива нови три безответни гола в морската столица на родината ни.

ПАОК: Гръцкият гранд се е изправял само веднъж срещу роден отбор. Това се случва през далечната кампания 1983/94, когато ПАОК играе срещу Локомотив Пловдив в първия кръг от Купата на УЕФА. "Двуглавите орли" вкарват два бързи гола в края на първото и началото на второто полувреме в Пловдив, а Аян Садъков връща едно попадение за "смърфовете", за да завърши срещата 1:2.

Локомотив изравнява общия резултат в 13-ата минута при реванша в Солун чрез Едуард Ераносян, но ПАОК достига до три безответни попадения и с 5:2 от двата мача достига до среща с Байерн Мюнхен в следващия кръг.

АПОЕЛ НИКОЗИЯ: Кипърският гранд е играл два пъти срещу родни представители. Те са столични и успяват да отстранят съперника си. и от двата АПОЕЛ си тръгва победен.

В първия кръг на Купата на УЕФА през сезон 1985/86 тимът от Никозия се изправя срещу Локомотив София. Първата среща в чужбина завършва 2:2, като попаденията за "железничарите" са дело на Бойчо Величков и настоящия собственик на тима от "Надежда" Иван Василев. Реваншът в София отново завършва 2:2, като нови две попадения за Локо реализира Величков. Двубоят влиза в продължения, при които с голове на Гошо Петков – Гопето и Кирил Метков, Локомотив печели с 4:2 и продължава напред с общ резултат 6:4.

Левски също се справя с този съперник в турнира. Това се случва през сезон 1999/2000. Двубоят в Никозия не предоставя очакваното шоу и завършва при нулево равенство. В българската столица "сините" успяват да вземат своето и с попадения на Захари Сираков и Предраг Пажин печелят с 2:0.

Вижте Шимунджа като кой европейски гранд иска да играе Лудогорец!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички