ЦСКА счупи проклятието "БАТЕ" и продължава похода си в Лига Европа


ЦСКА счупи проклятието "БАТЕ" и продължава похода си в Лига Европа
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

10139 0

ЦСКА отстрани беларуския БАТЕ Борисов след победа с 2:0 на "Българска Армия" в двубой от втория квалификационен кръг на Лига Европа. "Червените" счупиха "проклятието" на българските отбори срещу този съперник, побеждавайки с голове на Али Соу през първата част и Греъм Кери в края на мача, за да се класират за следващата фаза на турнира, където ще срещнат тима на Б36 Торсхавн от Фарьорските острови. А ето как се разви срещата по минути:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първият точен удар в двубоя дойде в 13-ата минута, когато халфът на БАТЕ Павел Нехайчик стреля безопасно към вратата на Густаво Бусато. 32-годишният футболист е стар познайник на българската публика, след като преди десетилетие игра за БАТЕ и срещу отборите на Левски и Литекс. В следващите минути беларският тим притисна "червените" и ги принуди да се приберат в собствената половина, където организираха няколко опасни атаки пред вратата на Бусато, но без резултат.

В 33-ата минута Густаво Бусато първо се превърна в грешник, а след това в герой за ЦСКА. Удар към вратата на ЦСКА срещна напречния стълб, а топката се върна обратно към терена. В опитите си да спре противников футболист от това да направи добавка и да вкара, Густаво Бусато извърши нарушение, а съдията отсъди дузпа за БАТЕ. Зад бялата точка застана Неманя Милич, но Бусато усети посоката на удара и успя да спаси.

В заключителните минути от първата част ЦСКА изнесе играта в по-предни позиции, което веднага даде резултат. Току преди края на полувремето, "червените" успяха да открият резултата. Георги Йомов проби по левия фланг и си осигури пространство за стрелба от границата на наказателното поле. Ударът му бе насочен към далечния ъгъл и принуди стража Щербицки да спасява. При добавката обаче нахлуващият на скорост Али Соу успя да засече от непосредствена близост и да се разпише - 1:0!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 55-ата минута Енрике проби по левия фланг и стреля към вратата на БАТЕ, но Щербицки отрази удара му. Малко по-късно Санкара опита да обстрелва вратата на гостите, но тежкият му удар премина встрани от дясната греда. В средата на второто полувреме ЦСКА отново оцеля, след като силен удар на Скавис от дистанция намери напречната греда. За запазването на резултата спомогна и Густаво Бусато, който успя да докосне топката и да я избие достатъчно, за да не влезе в мрежата.

В следващите минути БАТЕ опита да притисне своя съперник, но отбраната на ЦСКА успя да неутрализира опасностите пред своята врата. В самия край на срещата вратарят на гостите Щербицки се включи в предни позиции за центриране в наказателното поле. "Червените" се справиха с опасността и подхванаха бърза контраатака, при която Тиаго и Греъм Кери се озоваха заедно на празна врата, като вторият вкара топката в мрежата - 2:0!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Футболистите на Стамен Белчев ще опитат да запишат втора победа в тазгодишното издание на Лига Европа, след като вече отстраниха малтийския Сиренс. Този път обаче съперникът е далеч по-сериозен и "червените" ще трябва да изнесат доста по-добра продукция в сравнение с онзи мач, ако искат отново да продължат.

БАТЕ си спечели реномето на кошмар за българските отбори, след като отстранява и Левски, и Литекс. Макар оттогава да измина много време, беларуският тим е редовен участник в груповите фази на Шампионска лига и Лига Европа и със сигурност е сериозно препятствие.

Наставникът на гостите Кирил Алшевски няма да може да разчита на двама много важни футболисти в лицето на полузащитниците Станислав Драгун и Игор Стасевич (вижте защо те са толкова важни), но Стамен Белчев също има своите проблеми. Опитният капитан на националния ни отбор по футбол Петър Занев, както и "златната" резерва Ахмед Ахмедов са под карантина заради положителни проби за коронавирус и ще изпуснат двубоя. Титулярният десен бек Иван Турицов също няма да може да вземе участие.

Победителят от този сблъсък ще си отвори сериозно вратите към плейофите за влизане в груповата фаза на Лига Европа, защото в следващия кръг ще се изправи срещу тима от Фарьорските острови - Б36 Торсхавн, който отстрани след изпълнения на дузпи уелския ТНС. Залогът е огромен, предстои да видим кой ще надделее!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ЦСКА: Бусато, Гълъбов, Антов, Матей, Мазику, Юга, Джеферсон, Енрике, Санкар, Йомов, Соу

БАТЕ Борисов: Щербицки, Настич, Филипенко, А. Филипович, Я. Филипович, Бага, Яблонский, Вилумсон, Нехайчик, Милич, Скавис

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички