"Ефектът в дефект": Какво се случи със супероръжието на ЦСКА?


"Ефектът в дефект": Какво се случи със супероръжието на ЦСКА?
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

4315 0

След победата в края на 2021 г. над Лудогорец, ентусиазмът при ЦСКА започна да се покачва. Това пролича както в клуба, чрез непрестанните инициативи, свързани с феновете, така и при самите фенове, които в първите мачове от подновяването на полусезона започнаха да увеличават бройката си на стадиона. Трибуните все още не бяха оптимално пълни, но подобрението бе видимо. В гостуването срещу Славия, на неособено приветливия стадион в квартал "Овча купел" присъстваха около 4000 армейци, в домакинството срещу Локомотив (Пловдив) "червените" фенове запълниха любимия си сектор "Г", а в голямото столично дерби отново представянето бе на висота. 

Именно след този мач всичко някакси се пречупи за ЦСКА. В последните си 3 двубоя "армейците" не само нямат победа, но и отбелязан гол. Играта им в повечето случаи се оприличава като на отбор, излязъл за равенство. Именно последните лоши представяния на "червените" отдръпнаха отново така важната публика от стадиона, като в тягостния мач срещу последния в класирането - Царско село, се създаде и антирекорд по посещаемост на "Българска армия". 

ЦСКА забрави за своя помощник в критични ситуации

Освен липсата на победи и голове обаче все по-осезаема е и липсата на новото супероръжие на "армейците". Наченки на него се забелязаха още след завръщането на Стойчо, а при подновяването на шампионата след зимната пауза то изглеждаше още по-усъвършенствано. Статичните положения сякаш бяха тръгнали да се превръщат в ключов инструмент за отбелязване на голове за тима от "Българска Армия". Инструмент, който спокойно може да бъде наречен шампионски. Той бе използван от Стойчо Младенов при историческия обрат срещу Виктория Пилзен, когато капитанът - Юрген Матей, отбеляза в 119-ата минута, изстрелвайки ЦСКА в групите на Лигата на конференциите. Победният гол срещу Лудогорец в края на годината, по-късно 3-те гола срещу Славия, както и срещу тима на Ботев (Враца). Заявка, че ще гледаме подобни успешни изпълнения дадоха контролните мачове от подготовката на "армейците", където немалка част от попаденията дойдоха именно от центрирани топки и статични положения. Определено те все повече заприличваха на основно оръжие, което реши не един и два изключително важни мача за ЦСКА

Къде изчезна този така успешен аспект от играта на възпитаниците на Стойчо Младенов?

Да използваш успешно статичните положения като способ за постигане на победи е присъщо на големите отбори в играта. За да бъдеш успешен в този аспект, се изисква техничен изпълнител и ръстови футболисти с добро телосложение в наказателното поле. В случая ЦСКА разполага и с двете. Щатният изпълнител - Греъм Кери, е може би един от най-добрите в първенството, що се отнася до визия върху играта, а на футболисти като Кайседо, Матей, Кох, Юга трудно някой би могъл да противодейства за висока топка. Защо тогава ефективността от статичните положения така отсъства от играта на "армейците"?

ЦСКА разполага с нужните за успех в тези ситуации фактори, както и показа умения и ефективност в тях в предишните си мачове. Явно обаче игровата криза в клуба е "ударила" на всички фронтове, след като в 4-ти пореден двубой "червените" не могат да реализират от статично положение.

В тези 4 двубоя ЦСКА изпълни 33 корнера, които се оказаха "безплодни", а освен това имаше още десетки центрирания от преки свободни удари. По време на паузата е задължително претендентът за титлата да продължи да развива този елемент в своята игра, защото именно добрата стратегия при статични положения даде индикации, че ЦСКА може да се бори с Лудогорец като равен с равен. 

Присъщи ли са статичните положения за ЦСКА?

Неведнъж статични ситуации са били повод за радост на "червените" запалянковци. В съзнанието изникват паметният финал за Купата на България срещу Монтана, когато единственият и победен гол падна именно от корнер. Победата над вечния съперник Левски, дошла в последната секунда от мача през 2014г., както и голяма част от 6-те поредни такива, дойдоха именно след статични положения. По-късно отново във вратата на Левски бившият футболист на ЦСКА - Давид Шимао, отбеляза два гола, единият от които бе шедьовър. Обратът срещу Базел, както и този срещу Виктория Пилзен, дойдоха частично след голове от статични положения. Определено този аспект от играта е създал незаличими от съзнанието на фенове и футболисти спомени. През 2019г. обаче ЦСКА постави личен антирекорд, след като трицифрен брой статични положения за "армейците" не стигнаха за отбелязването на нито един гол. 

Със завръщането на Стойчо Младенов на "Българска Армия", се завърнаха на почит и статичните положения. Сега, за излизане от кризата, ЦСКА трябва отново да погледне към потенциала си при това оръжие, за да се върне в правия път и да оспорва трона на Лудогорец. 

Как през 2022 година всъщност статичните положения се превърнаха в супер оръжието на ЦСКА четете тук! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички