"Дефектът в ефект": Новото шампионско супероръжие, държащо ЦСКА в битката с Лудогорец


"Дефектът в ефект": Новото шампионско супероръжие, държащо ЦСКА в битката с Лудогорец
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

10393 0

Ентусиазмът в носителя на Купата на България ЦСКА след последния мач от есенния полусезон бе огромен - хегемонът у нас за последните години Лудогорец бе победен в пряк дуел и преднината му на върха спадна до едва 2 точки. Още при предварителния рестарт на Първа лига с отложените два мача от първите кръгове (на "червените" и на "орлите") ентусиазмът понамаля, след като "армейците" загубиха ценни 2 точки в мач срещу борещ се за оцеляване отбор в елита, докато "орлите" разгромиха участник в европейските клубни турнири от миналия сезон.

Труден рестарт за ЦСКА, но омекотен от новото супероръжие

Следващият мач за Лудогорец не бе толкова безпроблемен и тимът спечели с 2:1 срещу коравия Черно море. ЦСКА обаче също изпита сериозни затруднения срещу Славия, където трябваше да прави пълен обрат, а в крайна сметка допусна два гола от "белите" - за първи път от 2014 година насам (2:2).

Няма как да не е направило впечатление на всеки, който е гледал сблъсъка, самият начин, по който паднаха и трите гола за "червените" в този сблъсък. За тези, които не са, вероятно леко изненадващ може да се окаже фактът, че и трите попадения дойдоха след асистенции на Греъм Кери.

Ирландецът има феноменално подаване, но в тези случаи се оказа просто инструмент за новото шампионско супероръжие, което ЦСКА на Стойчо Младенов доразви и което задържа "червените" в битката за титлата. Разбира се, става въпрос за статичните положения и в случая ъгловите удари.

Започна ли ЦСКА най-сетне да използва физическия потенциал на играчите си?

"Армейците" разполагат с изключително добре сложени физически футболисти, а на всичкото отгоре те са много на брой - винаги поне половината от играчите (не само титуляри) на терена за отбора могат да се похвалят с впечатляващ ръст. Въпреки това дълго време играчите на ЦСКА не можеха да се възползват от това.

Валяха корнери и други статични положения, но те така и не завършваха с голове. Липсата на попадения от тях бе толкова крещяща, че стана повод за критики към тима, предвид вече споменатата физическа мощ на разположение. Личи си обаче, че именно това е един от аспектите в играта на "червените", в които Стойчо Младенов най-много искаше да подобри представянето.

Промяната започна много бавно, ЦСКА все още пропиляваше куп статични положения и рядко вкарваше след такива, но ЦСКА на Стойчо Младенов съумя да отбележи две безценни попадения след статични положения през този сезон.

Първо - голът, с който "армейците" влетяха в групите на Лигата на конференциите. Онова центриране от корнер на първа греда, където Жеферсон отклони на далечната, а там чакаше капитанът Юрген Матей, който заби топката в мрежата на Виктория Пилзен за 3:0 в 119-ата минута. Както и разбира се, голът за победата над Лудогорец през декември - отново на капитана Матей, този път след центриране от фал.

След това дойде зимната пауза, където Младенов имаше достатъчно време, че да работи спокойно и върху този аспект. А резултатите бяха видни още в приятелските срещи, където ЦСКА вкарваше от статични положения. Някои ще кажат, че просто Кери, щатният им изпълнител в ЦСКА, е започнал да центрира по-съсредоточено? Или пък, че Жорди Кайседо, Юрген Матей и Мено Кох по принцип вкарват такива голове и е просто съвпадение?

В споменатите контроли на ЦСКА през зимната пауза обаче такива голове идваха след центрирания и удари на играчи, които дори не са водещи в клуба. А какъв по-красноречив пример от първия гол на "червените", дошъл още в първата контрола - равенството със Стал Миелец (1:1).

Тогава след пряк свободен удар се разписа футболист, който рядко получава шансове за изява и който не записа и една игрова минута в мачовете срещу Локомотив (София) и Славия - Калоян Кръстев. Центрирането пък дойде от играч, който дори не е бил официално част от клуба - изкаралият набързо неуспешни проби Мохамед Осман.

Прави впечатление и различната тактика при пряк свободни удари, които предполагат центриране от по-далечна дистанция - един човек стои на метри в засада и не се опитва да я избегне преди центрирането - след като топката е центрирана той се движи в противоположната посока на всички останали и евентуално очаква върната назад топка, при която да остане непокрит и да стреля.

Шампионският инструмент, който от години убягва на ЦСКА

Статичните положения са едно изключително силно оръжие и за най-големите отбори по света е привилегия да могат да разчитат на тях, когато играта не се получава. Неведнъж грандове са били спасявани именно от тях. А при ЦСКА този проблем бе сериозен и далеч не датира от вчера. Ситуацията в това отношение бе толкова критична, че например през 2019 година след едно дерби с Лудогорец (0:0, след което шансовете за титла тотално изчезнаха) бяха навъртени цели 100 ъглови удара (дори не броим пряк свободните удари), в които ЦСКА не успяваше да вкара.

Сега обаче успехът от контролите при зимната подготовка бе прехвърлен с гръм и трясък в официалните мачове. Не и в първия, но какво да кажем за втория? Цели три попадения след ъглови удари. Това значи, че 75% от головете на ЦСКА след подновяването на шампионата са след статични положения. Въпросът е дали това е временно явление, или новото супероръжие на ЦСКА, с което ще бори Лудогорец за титлата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички