ЦСКА с нов факт за стадиона: Новата "Българска армия" ще щади природата по изключителен начин


ЦСКА с нов факт за стадиона: Новата "Българска армия" ще щади природата по изключителен начин
Снимка: Lap.bg/ Ivan S. Ivanov

1970 0

ЦСКА спази обещанието си и продължи с интересната инициатива "Знаете ли, че". Чрез нея ръководството на "червените" запознава феновете и широката общественост с любопитни факти и информация относно дългоочакваната реконструкция на стадион "Българска армия".

Новата информация от "армейците" разкрива, че съоръжението ще щади околната среда по изключителен начин. Планира се новата "Армия" да спести поне 20% от необходимата за захранване енергия и то по много любопитен начин.

Ето какво съобщиха "червените" в социалните мрежи:

"Понеделник е и е време за рубриката „Знаете ли, че…?”, посветена на бъдещия ни стадион.

Знаете ли, че за отоплението, охлаждането и водоснабдяването на стадиона ще използваме екологични технологии и възобновяеми източници с цел да щадим околната среда?

За да не звучи общо, ето на какви системи сме се спрели.

Отоплението и охлаждането на стадиона ще бъдат осигурени като комбинираме т.нар. термопомпи „въздух-вода” с допълнителни електрически устройства, захранвани от соларни панели.

Термопомпите „въздух-вода” извличат топлинна енергия от външния въздух и я пренасят в отоплителна система на водна основа. Този вид термопомпи са сред най-енергоефективните системи за отопление на пазара.

Любопитен факт е, че във Великобритания термопомпите „въздух-вода”играят ключова роля в стремежа на държавата до 2050 г. да сведе вредните емисии от парникови газове до нула (т.нар. Net Zero план). Дотогава се очаква да бъдат инсталирани допълнителни 19 милиона термопомпи в Обединеното кралство, което само по себе си говори за ефективността и надеждността на технологията.

За да осигурим допълнителни източници на топлинна енергия, към момента планираме да инсталираме соларни панели на покрива на стадиона. 1360 броя соларни панела от видовете eFlex и класически ще бъдат разположени над секторите „А”, „В” и „Б”. Това ще осигури 356,000 kWh на година или 20% от необходимата енергия за захранването на целия стадион.

Водоснабдяването ще бъде осигурено чрез модерна технология за събиране на дъждовна вода.Дъждовната вода от покрива на стадиона ще бъде събирана чрез вакуум система и след филтрация ще стига до резервоар, разположен под земята извън съоръжението. Излишната вода от поливните системи на терена също се събира, филтрира и стига до резервоар. Именно тези резервоари ще осигурят необходимото количество вода за напоителните системи и тоалетните. Средното потребление на вода в ден на мач е 154 м³.

Това са само част от технологиите, които ще инсталираме с цел стадионът да бъде максимално предпазващ околната среда. Опазването й е сред ключовите ни приоритети в идейния план".

Ето какво мислят в клуба за работата на спортния министър Весела Лечева относно реконструкцията

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички