Специално за SportLive! Боби Димитров: Неделев трябваше да изведе Ботев на "Колежа", дано отборът стигне феновете!


Специално за SportLive! Боби Димитров: Неделев трябваше да изведе Ботев на "Колежа", дано отборът стигне феновете!
Снимка: facebook.com/borislav.dimitrov

6590 0

Най-голямата мечта на всички, които обичат Ботев Пловдив, е факт! „Канарчетата“ се завръщат в своя дом – стадион „Христо Ботев“. След 3425 дни най-старият футболен клуб в България отново ще играе пред пълните трибуни на „Колежа“!

Днес новоизграденото спортно бижу ще бъде открито със сблъсък между Ботев Пловдив и Левски. На стадиона със сигурност ще бъде истински празник, а феновете на „канарчетата“, които са „основният виновник“ за завръщането на отбора в неговия дом, са в еуфория.

SportLive.bg реши да потърси за интервю бившия голмайстор и изпълнителен директор на Ботев Пловдив Борислав Димитров преди официалното откриване на новия стадион „Христо Ботев“. Настоящият собственик на частния клуб „ФК Кронос“, който развива детско-юношески футбол, е кадър на Левски, но направи име в българския футбол именно с „жълто-черния“ екип.

Ето какво сподели Димитров пред медията ни: 

-Г-н Димитров, след почти 10 години Ботев Пловдив се завръща в своя дом – стадион „Христо Ботев“.  Дебютният мач на новия „Колеж“ ще е срещу Левски, какви са очакванията Ви?

- Със сигурност ще се получи един футболен празник. Ще има голяма еуфория заради завръщането на Ботев Пловдив на клубния стадион. Надявам се красивите неща да не са само по трибуните, а да стане и хубав и качествен мач, който да задоволи всички претенции на хората.

С такива стадиони и наистина качествени мачове, ще се вдигне нивото на българския футбол. Това е само един голям плюс.

-Феновете на „канарчетата“ доживяха, ако мога така да се изразя да имат отново възможност да подкрепят любимия си отбор от неговия истински дом. Какво е мнението Ви за всички премеждия, пред които се премина?

- През толкова много премеждия преминаха феновете вече, че аз сигурно пропускам някоя ситуация, но е важното всичко да приключва добре. Дано стадиона да е построен така че наистина да е качествен и да издържи на това да се пълни редовно. Да няма никакви инциденти. Това го пожелавам наистина от сърце!

Всичко да бъде наред и оттам-нататък сагата около стадиона приключи и вече е ред на футболистите и на ръководството на Ботев Пловдив да почнат да правят така че да се харесва и облика на отбора. Не мисля, че в момента някой от хилядите привърженици го устройва и удовлетворява представянето на тима.

-Как оценявате представянето на отбора, след като през миналия сезон се завоюваха бронзовите медали, а сега нещата потръгнаха в грешната посока?

- Сезонът тръгна лошо. По принцип понякога и големи отбори забуксуват при лош старт. Нормално е да има такива спадове. По-лошото е тенденцията и визията на собственика за развитието на клуба. Според мен той го вижда прекалено като някакъв бизнес проект, но не на високо ниво. Защото и на Лудогорец е бизнес проект, но те се борят да станат шампиони всяка година, докато Ботев Пд с 90% чужденци в състава се бори да не изпадне.

На мен това лично не ми харесва, но аз съм един страничен наблюдател. Има си ръководство, има си президент. Надявам се, че мислят за доброто на клуба!

-В последния мач се стигна до прецедент в историята на Ботев Пд, след като на терена срещу Славия излязоха 11 чужденци в стартовия състав. Как ще коментирате този факт?

- Това вече подразни доста хора и те не го приемат. И аз съм един от тях. Но пак Ви казвам, че светът вече е доста глобален – чужденци или българи, няма значение, защото хората искат да виждат хубава игра. Убеден съм, че ако този отбор се бори за евротурнири или шампионска титла, феновете ще преглътнат, че се залага на чужденци.

Но има огромно текучество. Идват футболисти преди полусезона, а си тръгват 5-6 играчи. След това идват други на проби и т.н. Трудно по този начин се гради силен отбор за бъдещето. Пак ще кажа, че това е един бизнес проект на немного високо ниво.

Този бизнес проект  може би ще бъде подходящ за някой по-малък отбор, но за Ботев Пловдив трябва да е малко по-сериозен.

-Какво имате точно предвид под „по-сериозен“?

- Да няма такова текучество. Да се привличат по-качествени чужденци, ако собственикът е решил да залага основно на легионери. Аз пак не го упреквам, защото добрите български футболисти са кът. В отборите вече не се гледа колко си голям или колко си малък, цвят на кожата и т.н. Търсят се качествени играчи, но в крайна сметка чужденецът е нужно да бъде поне с една класа над българите.

А ние виждаме, че тази година Ботев Пловдив реално в края на сезона се бори да не изпадне. Отпадна и от турнира за Купата на България. Убеден съм, че и с не толкова добри родни играчи пак ще се постигнат същите резултати.

-Феновете на Ботев Пловдив имат тренинг да водят продължителни битки и да ги докарват до успешен край. Тяхна ли е основната роля за предстоящото напълно приключване на проекта за изграждането на стадион „Христо Ботев“?

- Естествено, ако не бяха феновете да натискат да се приключи строежа на стадиона, много трудно щяха да се случат нещата. Щеше да има една рана в центъра на града и в сърцата на хиляди хора, които са израсли на него.

Сега ще оставим настрана как се случиха нещата. Феновете са единственият фактор, който помогна да се завърши стадиона.

Става въпрос за доста солидна сума. Ако не бяха те да натискат здраво къде държавата, къде общината, изключително трудно щяха да се случат нещата, ще се повторя отново. Даже, невъзможни!

-Юноша сте на Левски, но на практика се превърнахте в ботевист. За кой от двата отбора ще стискате палци и ще бъдете ли на стадиона?

- Ще бъда на стадиона. Купил съм си билет. Не мога да изпусна такъв мач, най-вече от сантиментална гледна точка да видя какво е състоянието на новия стадион. Не съм ходил предварително. Искам да го видя пълен. Един стадион без хора е все едно без сърце и душа. Желая да видя препълнени трибуни и да изпитам тръпката и емоцията. Мисля, че резултатът  не е чак толкова важен. Няма да стискам палци за никой определено. Искам да гледам един хубав мач.

За Левски точките са важни, защото се борят за евротурнирите, а за Ботев Пд, за да не изпаднат. Мисля, че на двата отбора подхожда повече да се борят за шампиони, но в момента реалностите са такива, че се радваме да видим пълен стадион и нищо повече.

-Все пак кой Ви се струва, че ще успее да спечели двубоя?

- Ако трябва да съм честен, надявам се да е Ботев Пловдив, но някак си не съм много убеден, че ще се случи.

-Смятате ли, че напускането на Тодор Неделев се отрази на Ботев Пловдив и в правилен момент ли се случи трансферът му в Лудогорец?

- Аз лично в целия случай заставам на страната на Тошко Неделев, доколкото съм запознат със събитията.  Даже му изпратих съобщение, след като се разбра, че напуска. Лично за мен той трябваше да е човекът, който ще изведе отбора с капитанската лента при завръщането на отбора на стадион „Христо Ботев“. Това е най-заслужилият футболист в последните години в Ботев Пловдив.

Тошко е играчът, който може би осъществи най-скъпия трансфер в историята на клуба със сумата, която вкара в касата на клуба. Дал е много за Ботев Пловдив. Не трябваше така да се развият събитията, но явно е имало нещо, което Тодор Неделев да не издържи в Ботев Пловдив.

-Каква смятате, че е причината?

- Детайли с точност не знам. Двете страни са си говорили. За мен Тошко Неделев в България трябваше да играе само за Ботев Пловдив. Това беше и неговото желание, но явно нещо е станало, за да не се сбъдне тази негова мечта.

- Какъв е призивът Ви към феновете на Ботев Пловдив, след като и мечтата им за „Колежа“ се сбъдна?

- Призивът ми към тях е да направят един истински празник на стадиона в мача с Левски. Надявам се, че няма да има инциденти, защото двубоите между двата отбора винаги са с високо напрежение.

Ще ги призова да проявяват и търпение, но винаги да изразяват мнението си за нещата в клуба, които им харесват или не, защото в крайна сметка феновете са тези, които правят един клуб велик, както и ветераните и историята. Трябва да си отстояват позициите. Естествено, винаги с нормални реакции и без да влизат в конфликти.

Пожелавам в най-близко време отборът да постигне нивото на феновете на Ботев Пловдив!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бивш голаджия на Ботев Пловдив избухна като вулкан заради 50 млн. лева

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С БОРИСЛАВ ДИМИТРОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички