Ексклузивно в SportLive! Лъчо Балтанов: Искаме да стартираме с победа над Локо Пд и за самочувствие! Ако слушаме Генчев, ще имаме много успехи


Ексклузивно в SportLive! Лъчо Балтанов: Искаме да стартираме с победа над Локо Пд и за самочувствие! Ако слушаме Генчев, ще имаме много успехи
Снимка: Botevpd.bg

5896 0

Новият сезон в Първа лига ще започне с едно от най-вълнуващите и големи дербита в родния футбол – пловдивското. В неделя ще се проведе поредния епизод от Битката за Пловдив  между Локомотив и Ботев. Опияняващият двубой ще е на стадиона в парк „Лаута“.

Лъчезар Балтанов е най-опитният в редиците на „канарчетата“. Изиграл е ключова роля в не едно или две пловдивски дербита. Опитният халф чукна 35 лазарника на 11 юли. Балтанов се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg във връзка с големия сблъсък, за който се счита, че отстъпва само на „Вечното дерби“ между ЦСКА и Левски. Той разказа и за спомените си от битките срещу градския съперник.

Ето какво обяви Балтанов пред медията ни: 

-Г-н Балтанов, във вторник празнувахте рожден ден. Пожелаваме Ви непоклатимо здраве, благополучие и футболно дълголетие! Какво си пожелахте Вие?

- Благодаря за пожеланията! Пожелах си да сме живи и здрави аз и моето семейство. Това е на първо място. Оттам-насетне другото се постига с труд и много работа.

- В неделя предстои опияняващото пловдивско дерби. Не си ли пожелахте успех и в Битката за Пловдив?

- Естествено! Това го иска всеки, както и аз го желая много силно. Още в първия кръг на новия сезон ще има пловдивско дерби. Ще бъде един прекрасен мач. Надявам се да победим!

- Този път дербито се падна още на старта на сезона. Готов ли е отборът за може би най-важният мач за феновете, освен този срещу другия най-голям дразнител за тях – Левски, който пък ще приемете след двубоя с Локомотив Пловдив?

- Така се падна, че играем срещу тях в първите два кръга. Това са мачовете с най-голям заряд. Надявам се да сме готови. Разбира се, че има още какво да се работи и постига.

Надявам се за двубоя всеки да бъде на максимума на възможностите си на този етап и да даде всичко от себе си, за да успеем да победим Локомотив и да тръгнем с един хубав успех. Целта ни е да зарадваме и нашите фенове, които напълно го заслужават. Дай, Боже, да стартираме подобаващо и да натрупаме малко самочувствие.

- Желаете да зарадвате вашите фенове, но те няма да имат възможност да присъстват на „Лаута“.

- Не е никак приятно. Не съм запознат с подробности. Феновете ни винаги ни подкрепят, където и да сме и няма да е приятно. Надявам се обаче да останат доволни от това, което ще покажем, гледайки дербито по телевизията.

- Амбицирани сте да ги зарадвате и тях, след като останаха доста разочаровани през миналия сезон, а сега още на старта на кампанията имате възможност да им се реванширате.

- Наистина през миналия сезон финиширахме на незавидна позиция. Трябва да го забравим бързо. Необходимо е да мислим позитивно и пак ще подчертая да стартираме подобаващо новата кампания. Дай, Боже, на края на сезона да сме на челните места, което и нашата цел, защото го и заслужаваме.

- Вие сте футболистът с най-голям опит в тима, а респективно и в пловдивските дербита. Какви съвети и напътствия давате на по-младите си съотборници, които нямат този стаж в двубоя с градския съперник?

- Играл съм в доста дерби мачове. Дори и някой да се води фаворит според моментната форма, никога не се знае какво може да се случи. В такъв мач просто излизаш и даваш всичко от себе си. Който покаже по-здрава психика и печели единоборствата, ще може да се поздрави с успеха. Естествено, да реализира и попадения. Надявам се да покажем и качествена игра, като ще бъде още по-хубаво да го постигнем по този начин.

С каквото мога винаги помагам на по-младите момчета. Коментираме нещата. Когато поискат съвет, винаги съм отворен към разговори. Говорим си, обсъждаме, а всички знаят и за какъв мач става въпрос.

- Миналата година на фона и на неуспешния сезон не съумяхте да победите в пловдивските дербита.

- Както вече казах, да не се връщаме назад, а да гледаме напред. Надявам се сега новият треньор г-н Генчев да предаде идеите си на футболистите, на нас. Ние просто да ги изпълняваме, защото мисля, че ако го слушаме, ще имаме много успехи.

- Споменахте треньора Станислав Генчев, за когото пловдивското дерби също ще е дебют, макар че е бил наставник в големи мачове и в Европа. Каква ще е неговата роля специално за сблъсъка с Локомотив Пд?

- Естествено, че ролята на треньора е най-голяма. Той трябва да каже какви ще бъдат задачите, да постави условията, тактиката и съответно футболистите да изпълняват на 100% казаното от него. Надявам се, че това ще донесе успех.

- Той отскоро е наставник на отбора, но забелязва ли се вече неговия почерк?

- Всеки един треньор си има негов почерк, което е нормално. От това, което съм виждал и от другите отбори, в които г-н Генчев е бил наставник, се опитва да играе комбинативно, с повече подавания и бързи атаки. Мисля, че няма смисъл да навлизам в подробности. А и не съм аз човекът, който трябва да казва какво и защо. Той ще ни обясни, а ние трябва да изпълним поставените от него задачи.

- Кой е най-яркият Ви спомен от пловдивските дербита през всички тези години?

- Те не са малко. Имал съм много хубави моменти. Имало е и загуби. Дербито е един много хубав мач, който те държи под напрежение, но всичко се забравя след първия съдийски сигнал.

Много са били мачовете, вкарвал съм и голове срещу Локомотив Пловдив. Това наистина са хубави моменти. 

- Вие изиграхте ключова роля за успеха в едно дерби, в което дебютира новото светлинно табло на „Лаута“.

- Да, това беше дерби, което играхме в калта през 2015-а година. Отложиха мача предния ден. На следващия обаче играхме. То беше една кал, но двубоят се проведе. Аз вкарах първия гол. Пазя много хубав спомен от тази среща. Общо-взето представляваше голяма кална баня.

- Сега няма да бъде кална баня.

- Радвам се, че в момента доста терени са подобрени и е възможно да се играе бърз и добър футбол. Въпреки че за предстоящият мач ще бъде много топло.

- Какво е мнението Ви за отбора на противника?

- Ще направим нужните анализи и вече тогава ще мога да кажа. Аз все пак няма да обявя какво мисля и какво коментираме вътре в отбора. Пак ще кажа, че е нужно да си мотивиран и да излезеш на терена, и да дадеш всичко от себе си.

- Психиката и мотивацията ли ще са основните фактори преди този двубой?

- Естествено и футболната гледна точка. Нашият отбор ще излезе да играе футбол, да се надиграва със съперника с футболни достойнства. Въпреки всичко трябва да си мотивиран на 100%, за да спечелиш мача. Иначе ще кажа, че на 100% нашият отбор ще се опита да играе красив футбол.

- Каква е прогнозата Ви за дербито?

- Няма да правя прогнози. Надявам се обаче Ботев Пд да победи.

- През последния сезон вече Ви понамаляха игровите минути, особено като титуляр. Не Ви ли гвожди отвътре дори ако има възможност да започнете в стартовите 11 специално в Битката за Пловдив?

- Естествено. Аз съм футболист. Тренирам всеки един ден. Давам всичко от себе си. Мисля, че това го виждат и хората. Няма никакъв проблем дали ще започна или не. Ще дам всичко от себе си. Ще направя всичко в името на отбора, за да помагам. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SportLive! Легендарният Георги Василев – Гочо: Ще умра, а няма кой да ме задмине! Ще почерпя, ако някой подобри рекорда ми

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЛЪЧЕЗАР БАЛТАНОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички