Три месеца зимна почивка: Стана ясно кога започва родният шампионат


Три месеца зимна почивка: Стана ясно кога започва родният шампионат
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

1940 0

Новият сезон 2022/2023 на efbet Лига ще стартира много по-рано от обикновено. От БФС вече са готови с предварителния календар , който официално трябва да бъде приет на следващото заседание на Изпълкома.

Първите мачове ще бъдат в уикенда на 8-11 юли, което означава, че лятната пауза тази година ще бъде драстично по-къса, но пък  зимната се очертава да е близо три месеца .

Промяната на календара е направена според Световното първенство по футбол, което тази година ще се играе в Катар в периода ноември и декември.

Кога ще започне фуболът в България?

Сезонът в България се открива с двубой за Суперкупата, който е предвиден за 2 юли (събота), а през следващата седмица родните ни отбори ще сложат начало на участието си в Европа.

Общо 20 кръга от първа лига ще се изиграят в календарната 2022 година, а последният ще е в уикенда на 11-13 ноември.

Новото в програмата е, че до Нова година е предвидено да има само 1 кръг от Купата на България, в който ще влязат професионалните отбори.

Всички останали елиминационни срещи от осминафиналите до финала ще се състоят през 2023 година.

След края на Мондиала в Катар сезонът трябва да се възобнови през уикенда на 17/21 февруари 2023 година. БФС е определил дати за евентуално отложени срещи, които трябва да се проведат на 12 февруари.

По график първенството трябва да завърши в уикенда между 2 и 5 юни 2023 година, а баражите за Европа и попълване на групата ще са на 8/11 юни. Финалът на Купата на България за следващия сезон ще бъде на 24 май.

От следващия сезон в първенството отборите ще са 16. След края на редовния сезон шампионата се разделя за плейофи.

В първата шестица ще се играе по системата от една среща. Клубовете от 7-мо до 10-то място ще играят по системата в две срещи, както през настоящата кампания.

Промяната пряко засяга борещите се тимове за оцеляване. Те ще бъдат 6, като ще играят 1 мач по подобие на първата шестица.

Ето къде да гледаме полуфинала-реванш за Купата на България. 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички