Кметът на София: Неистина е, че не съм съгласувал протеста с МВР и СДВР в законовия срок


Кметът на София: Неистина е, че не съм съгласувал протеста с МВР и СДВР в законовия срок
Снимка: Actualno.com

1017 0

"Твърденията, че Столичната община не е съгласувала протеста с МВР и СДВР в законовия срок не отговарят на истината". Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който допълни, че лично е разговарял с директора на СДВР и е бил постоянен контакт с него.

"От изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и коментарите на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народния представител и експерт по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те прехвърлят вината за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция миналия четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално.

Това показва дълбоко непознаване и пренебрегване на основни принципи, залегнали в Конституцията и законите на България или стандартен опит за манипулиране на обществото", подчерта новоизбраният кмет на София.

Той припомня, че правото на мирно събрание на гражданите е конституционно уредено. Принципът е, че ограничаването му може да почива единствено и само на „несъмнени данни“ и по законоустановена процедура.

"За щастие на всички нас! Има закони и те трябва да се спазват – от всички. А „несъмнени данни“ като кмет мога да получа единствено от държавен орган, разполагащ с правомощия да събира такива данни. Органът, който много добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да управлява рисковите за обществения ред ситуации, е МВР. Така поне казва Законът за МВР, който вменява на „органите на реда“ да извършват оперативно – издирвателна, информационна и превантивна дейност, за да могат да оценяват и предотвратяват риска от определени ситуации за обществения ред. И като го оценят, да информират обществеността и институциите, че са налице „несъмнени данни“ - основание да се ограничи конституционно закрепеното право на гражданите на събирания.

Кметът, на база получените от МВР данни, може да издаде мотивирана писмена заповед, с която да ограничи това право на гражданите, а самата заповед подлежи на съдебно обжалване. Разбира се, ако данни няма, подобна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права“, допълни кметът.

И добави, че рискът за обществения ред при спортни мероприята също се оценява от МВР, съгласно Закона за опазване на обществения ред. А степента на риск се определя от организатора на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния вид състезание, съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи. А ето какво каза вчера шефът на МВР за протеста срещу БФС.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички