Емил Костадинов коментира мераците на Димитър Бербатов за БФС и даде пример с министър Крум Зарков и БСП


Емил Костадинов коментира мераците на Димитър Бербатов за БФС и даде пример с министър Крум Зарков и БСП
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1467 0

Вицепрезидентът на БФС - Емил Костадинов, даде интервю пред "БТА", в което сподели впечатленията си от Мондиал 2022, говори за състоянието на българския национален отбор и желанието на Димитър Бербатов да стане президент на родната централа.

На въпрос каква е оценката му за Световното в Катар, той отговори: "Като цяло - положителна, тъй като станахме свидетели на много интересни мачове, много драма, добър футбол, не липсваха и изненади. Истина е, че много се коментираше провеждането на световно първенство по това време на годината и в тази държава, но организацията е на много високо ниво - аз лично се уверих в това на място. Всички притеснения се оказаха излишни и в крайна сметка отново се потвърди истината, че футболът има силата да сплотява".

Според Костадинов, отпадането на Германия, Белгия, Португалия, Испания и Бразилия се дължи на различни фактори: "От една страна - играчите трябваше да се пренастроят за световно първенство в разгара на състезателните сезони в големи, трудни първенства, с огромна конкуренция, което не е лесно. В някои от споменатите отбори тече преходен период, други все още нямат необходимия опит, трети вече са преминали пика си - и когато срещнат по-мотивирани от тях съперници, е нормално да бъдат елиминирани".

"Тук отново е важно да подчертаем разликата между футбола на клубно и на национално ниво - при националните отбори мотивацията, страстта и хъсът са с много по-голяма стойност, затова и виждаме страхотни резултати от сочени за аутсайдери тимове като Мароко, Япония, Република Южна Корея и други. Истина е, че вече няма слаби отбори, особено пък на такъв голям форум. Сами видяхте как Коста Рика загуби със седем гола в първия си мач, но пък бе близо да елиминира и Германия, и Испания. От друга страна обаче класата личи, особено в състави със силни поколения и традиции във футбола - като Аржентина, Франция, Хърватия".

Вицепрезидентът на БФС бе попитан и как щеше да се представи България в Катар: "Няма нужда да влизаме в хипотези - след като не сме в Катар, значи не сме заслужили мястото си, имало е по-стойностни от нас отбори. Важното е обаче да се вземат поуки от разочарованията и да се работи усърдно, за да се поправят грешките. Точно това правим ние".

На уточняващ въпрос как се поправят тези грешки, той поясни: "Сами виждате прогреса, който мъжкият национален отбор регистрира с новия треньорски щаб - работи се много професионално, последователно, дисциплинирано, като същевременно се сменят поколенията и се дава шанс на млади и гладни за успех играчи. Не по-маловажна обаче е работата ни с останалите формации - огромно внимание се обръща на 13-14-годишните, които скоро ще влязат в юношеските отбори и трябва да бъдат готови за това".

"Знаете за проекта в пет региона на страната, който съвсем наскоро завърши с финален турнир на базата в Бояна. Хората на трибуните видяха много таланти, които ще бъдат бъдещите български футболни герои. Чисто футболната философия във всички състави беше уеднаквена, което пък прави прехода между възрастите по-лесен. Българският футболен съюз строго следва приетата на последния ни конгрес стратегия за развитие, която включва и масовия, и женския футбол, но сериозен акцент в нея е представянето на националните отбори. Убеден съм, че съвсем скоро всички отново ще имаме поводи за гордост!".

След това на Емил Костадинов му бе припомнено, че Димитър Бербатов продължава да критикува настоящото ръководство на БФС, а той даде интересен пример с министър Крум Зарков и неговото желание да застане начело на БСП:

"Вижте - нека веднъж завинаги да уточним нещо много важно. Няма как да си кандидат-президент, когато няма насрочени избори, няма насрочен конгрес. Преди няколко дни ми направи впечатление интервю на министър Крум Зарков в една национална телевизия - на въпрос дали ще се бори за председателския пост в БСП, той отговори, че в момента няма процедура. Ако има - може би, но тъй като такава няма, той няма как да е кандидат. Значи - опитен юрист и министър на правосъдието разсъждава по този начин, но спортната общественост продължава да обявява Бербатов за кандидат-президент… На какво основание? Няма избори, няма кампания, съответно няма как да има и кандидати", категоричен бе Екзекутора на Франция и продължи:

"Ако искате, мога да коментирам репликите на бившия футболист Димитър Бербатов. Когато не си работил или дори стажувал в голяма федерация, каквато е Българския футболен съюз, няма как да имаш да имаш претенции към ръководенето й. Става дума за специфична материя, за изключително мащабна работа - и съм категоричен, че ние я вършим отговорно, прозрачно и професионално. Когато търсиш повод да критикуваш, винаги ще си намериш нещо, за което да се хванеш - затова и моят призив е да не подминаваме положителното и да бъдем обединени за по-доброто бъдеще".

За финал Костадинов бе попитан кога отново ще видим български гол на мондиал: "Надявам се скоро. Основите за бъдещето са положени. Работи се правилно и искрено вярвам, че в близко бъдеще България ще бъде на мястото, което заслужава, а то е на голямата футболна сцена".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - "До мачовете с България всичко ще бъде наред" - Люпко Петрович отписа "лъвовете" срещу Сърбия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички