БФС си направи "Мини Световно първенство" по модел на Мондиала в Катар


БФС си направи "Мини Световно първенство" по модел на Мондиала в Катар
Снимка: bfunion.bg

965 0

Българският футболен съюз информира за нова мащабна инициатива, която ще е по образ на Световното първенство в Катар. От централата обявиха, че тече организацията на турнир, наречен "Мини Световно първенство 2022". В него сили ще мерят близо 400 деца от столични училища.

Форматът ще е едно към едно с този на Мондиала в Катар, а самата надпревара ще бъде проведена в рамките на 2 дни като въпреки резултатите, всеки от малчуганите, взели участие, ще получи награди.

Ето какво съобщиха от БФС на своя уебсайт:

"В седмицата на откриването на Световното първенство на ФИФА в Катар Българският футболен съюз организира мащабен футболен турнир за ученици, в който 32 отбора от различни училища от Столична област ще премерят сили в мини копие на най-големия футболен форум на планетата. Официални партньори на мащабното събитие са Столична община и УНИЦЕФ, а футболните си умения между 22 и 24 ноември на терените на комплекс „Царско село“ в София ще покажат близо 400 момичета и момчета между 2 и 4 клас.

Форматът на турнира напълно ще дублира този на Мондиала в Катар, а всеки училищен отбор символично ще „представлява“ някой от финалистите на Световното първенство, с изключение на отбора на УНИЦЕФ, който ще е съставен от деца-бежанци от Украйна. Първата фаза ще се състои от 8 предварителни групи по 4 отбора, в които ще се играе на принципа всеки срещу всеки, след което ще се пристъпи към директни елиминации до големия финал, който е насрочен за 13:30 ч. на 24 ноември. Всеки отбор ще е съставен от общо 12 играчи, поне 3 от които ще са момичета, а мачовете ще се провеждат според регламента на Футбол 5.

Мини Световното Първенство 2022 е поредната инициатива на Българския футболен съюз в рамките на програмата „Хайде да ритаме“ за подкрепа и развитие на масовия футбол. Освен паралелно с Мондиала в Катар, събитието ще се проведе непосредствено след Световния ден на детето (20 ноември), който дава началото на фондонабирателната кампания на УНИЦЕФ „Подкрепи отбора на бъдещето - Децата“, целяща да ангажира обществения фокус върху проблемите, засягащи живота на подрастващите.

Всяко дете ще получи медал и грамота за участието си, както и специално изработена фланелка, дарена от УНИЦЕФ. Българският футболен съюз ще обезпечи футболния празник с терени, футболни топки и съдии, а Столична община ще осигури трофеите за първите три отбора в крайното класиране.

След края на финалния двубой на 24 ноември ще се проведе и церемония по закриването с участието на официални лица от Българския футболен съюз, Столична община и УНИЦЕФ България".

Ето от коя друга инициатива на УНИЦЕФ стана част БФС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички